Suedia găzduieşte pentru prima oară în istoria sa modernă două bombardiere americane, acestea aterizând luni pe aeroportul Lulea-Kallax din nordul țării pentru exerciţii militare, relatează AFP și News.ro.

Bombardiere B-1 „Lancer” americaneFoto: Pontus Lundahl / AFP / Profimedia Images

„Suntem pe cale să efectuăm un exerciţiu comun care mobilizează forţe aeriene şi terestre”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Forţelor Aeriene suedeze, Louise Levin, fără să precizeze durata acestor exerciţii.

„În aceste vremuri incerte şi în perspectiva unei aderări la NATO, partenerii solizi sunt esenţiali”, subliniază într-un comunicat Ministerul suedez al Apărării, care salută un „eveniment istoric”.

Suedia, care a semnat protocolul de aderare la NATO în iulie 2022, are în continuare nevoie de ratificarea aderării sale la Alianţa Nord-Atlantică de către două dintre cele 31 de state membre: Turcia şi Ungaria.

Numai membrii cu drepturi depline beneficiază de protecţia celebrului Articol 5 al Tratatului NATO, care prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac împotriva tuturor.

Suedia vrea să găzduiască baze temporare ale NATO

Tabăra occidentală din NATO, în frunte cu Statele Unite, exercită presiuni asupra Turciei să dea undă verde aderării Suediei. Suedia se declara pregătită, la începutul lui iunie, să primească baze temporare NATO pe teritoriul suedez înainte de intrarea efectivă în Alianţă.

„Guvernul a decis că Forţele Armate suedeze pot desfăşura pregătiri împreună cu NATO şi cu ţări NATO pentru a permite viitoare operaţiuni comune”, scria premierul Ulf Kristersson într-un editorial comun cu ministrul suedez al Apărării Pal Jonson.

Ulf Kristersson subliniază că prezenţa unor trupe NATO pe teritoriul țării ar descuraja Rusia.

Luni, o comisie suedeză alcătuită din experți și reprezentanţi politici de la toate partidele avertiza că, având în vedere invazia Ucrainei de către Rusia, nu poate fi exclus un atac militar împotriva Suediei.

Urmărește ultimele evoluții din a 483-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.