Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit marți despre contraofensiva Ucrainei, despre care a spus că a început în 4 iunie, el susținând că în timpul acesteia Kievul ar fi suferit pierderi „de 10 ori mai mari” decât Rusia, conform Reuters și Sky News.

Vladimir PutinFoto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia

Vladimir Putin a făcut aceste declarații în timpul unei întâlniri televizate cu corespondenți de război și bloggeri militari ruși.

El a susținut că pierderile Ucrainei ar fi fost de 10 ori mai mari decât cele ale Rusiei și că Kievul ar fi pierdut peste 160 de tancuri, în timp ce Moscova, 54. Vladimir Putin a mai spus că Ucraina ar fi pierdut 25-30% din vehiculele care i-au fost furnizate de către occident și că armata ucraineană nu ar fi reușit să obțină niciun succes în zonele de luptă.

Liderul de la Kremlin a refuzat să spună dacă Moscova va lansa o nouă ofensivă în Ucraina ca răspuns la contraofensiva Kievului, afirmând că planurile Rusiei vor depinde de potențialul său militar.

Vladimir Putin a susținut din nou că Ucraina a lovit în mod deliberat barajul Kakhovka, săptămâna trecută, cu rachete HIMARS furnizate de SUA, un pas despre care a spus că ar fi împiedicat și eforturile de contraofensivă ale Kievului.

Atacurile asupra Rusiei. „Am fi putut să ne pregătim mai bine”

Putin a vorbit și despre unele atacuri recente asupra Rusiei, puse pe seama Ucrainei sau a „grupurilor ruse” care susțin Ucraina:„ Am fi putut să ne pregătim mai bine pentru atacurile din interiorul Rusiei”.

În acest context, el a evocat posibilitatea creării unei „zone sanitare” pe teritoriul Ucrainei:

  • „Posibilitatea de a bombarda teritoriul nostru de pe teritoriul Ucrainei, desigur, rămâne.
  • Există mai multe soluţii în acest caz: în primul rând, creşterea eficienţei luptei de contraofensivă. Dar asta nu înseamnă că nu vor exista aşa-numitele atacuri de incursiune pe teritoriul nostru. Şi dacă vor continua, atunci va trebui să luăm în considerare - o spun cu mare atenţie - să creăm un fel de zonă sanitară pe teritoriul Ucrainei, la o distanţă suficientă de la care ar fi imposibil să ajungă pe teritoriul nostru.
  • Aceasta este o chestiune separată, nu spun că vom începe acest demers mâine, trebuie să analizăm cum va evolua situaţia”.

Președintele Vladimir Putin a mai spus că Rusia „trebuie să lupte împotriva agenților inamici și să-și îmbunătățească apărarea împotriva atacurilor din interiorul propriului său teritoriu”, dar că nu este nevoie să urmeze exemplul Ucrainei și să declare legea marțială: „Nu există niciun motiv pentru a introduce un fel de regim special sau lege marțială în țară. Nu este nevoie de așa ceva astăzi”.

„Ar trebui să ne întoarcem acolo?”

Întrebat despre o nouă mobilizare în Rusia, Putin a răspuns: „Depinde de ce ne dorim”.

Chestionat despre capitala Ucrainei, Kiev, pe care trupele ruse nu au reușit să o cucerească după declanșarea invaziei, Putin a răspuns: „Ar trebui să ne întoarcem acolo?”.

„Se îmbunătățește calitatea armelor rusești, dar lipsesc dronele”

Președintele Rusiei a mai susținut că s-a îmbunătățit calitatea armamentului rusesc, dar că țara nu are muniție de înaltă precizie și drone. El a spus Rusia și-a mărit producția de arme cheie de 2,7 ori în ultimul an și a acuzat, de asemenea, Occidentul că „pompează” arme în Ucraina.

„Obiective generale”

Despre „obiectivul general” al Rusiei în „operațiuna militară specială” din Ucraina, Vladimir Putin a spus că acesta nu se va schimba în „termeni generali”: „Demilitarizăm treptat Ucraina. Va trebui să stabilim apărarea antiaeriană - sarcina va fi îndeplinită”.

Cum se poziționează Putin în conflictul dintre Prigojin și Șoigu

Vladimir Putin s-a poziționat și în ultimul conflict dintre ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și fondatorul grupului de mercenari „Wagner”, Evgheni Prigojin.

Putin a spus că susține un ordin al Ministerului Apărării ca grupurile militare private ruse să semneze contracte cu ministerul înainte de 1 iulie, ceea ce „Wagner” a refuzat, scrie Reuters.

Inclusiv marți Evgheni Prigojin a spus că nu este sigur dacă oamenii săi vor continua să lupte în Ucraina, pe fondul ultimul conflict cu Ministerul Apărării.

Fondatorul grupului de mercenari„ Wagner” a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că va ignora noul decret al Ministerului rus al Apărării, care obligă toate formațiunile de voluntari să semneze un contract direct cu ministerul. Decretul, semnat de Serghei Şoigu, şi postat sâmbătă pe site-ul ministerului, nu precizează dacă toate grupurile de voluntari sunt obligate să semneze contracte cu ministerul sau doar unele. Rusia are peste 40 de grupuri de voluntari, Wagner fiind însă cel mai important.

Despre acordul privind exportul cerealelor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră

În aceeași discuție cu bloggerii militari, Vladimir Putin a declarat că Rusia are în vedere retragerea din acordul privind exporturile de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, susținând că Moscova a fost „înșelată” cu privire la termenii acestuia despre propriile exporturi, scrie Reuters.

Putin a spus că acordul a fost menit să ajute țările „prietenoase” din Africa și America Latină, dar că Europa este cel mai mare importator de cereale ucrainene și că aceasta oferă o sursă cheie de valută străină pentru Kiev.

Vladimir Putin a mai spus că va discuta despre viitorul acordului cu unii lideri africani despre care se așteaptă să viziteze Rusia, susținând că Moscova este gata să furnizeze cereale gratuit celor mai sărace țări din lume.

Acordul a fost intermediat în iulie anul trecut de ONU și Turcia și permite exportul în siguranță de cereale din mai multe porturi ucrainene de la Marea Neagră.