Ministrul chinez al Apărării Li Shangfu şi-a exprimat marţi „hotărârea” de a consolida cooperarea cu armata rusă în timpul unei vizite oficiale efectuate la Moscova, relatează agențiile de presă ruse, citate de AFP și News.ro.

Li Shangfu alaturi de Putin si Soigu la MoscovaFoto: Pavel Bednyakov / AFP / Profimedia Images

Li Shangfu a afirmat că această vizită a sa în Rusia are scopul „să demonstreze lumii exterioare hotărârea fermă de consolidare a cooperării strategice între forţele armatei chineze şi ruse”.

El face aceste comentarii la mai puțin de o lună după încheierea vizitei oficiale pe care președintele chinez Xi Jinping a efectuat-o la Moscova și în timpul căreia liderul de la Beijing a declarat că țara sa este „imparțială” în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Însă marți ministrul său al Apărării s-a angajat „să promoveze cooperarea militară şi tehnică şi comerţul militar între Rusia şi China” şi „să le ridice la un nou nivel”.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, care l-a primit pe omologul său chinez, a îndemnat la rândul său la dezvoltarea acestor relaţii „prin oferirea reciprocă a unei susţineri puternice, inclusiv în ceea ce priveşte problemele de securitate naţională”.

„Este important ca ţările noastre să aibă aceeaşi evaluare a sensului transformării în curs a peisajului geopolitic mondial”, a subliniat el.

Șeful armatei chineze a vorbit despre „natura specială” a relațiilor cu Rusia

Aceasta este prima vizită în străinătate a lui Li Shangfu de la numirea în post, ministrul chinez declarând duminică, într-o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, că a ales Rusia pentru a „pune accentul asupra naturii speciale a importanţei strategice a relaţiilor noastre bilaterale”.

„Avem legături foarte puternice, care depăşesc alianţele militaro-politice din epoca Războiului Rece”, a declarat el la această întâlnire.

Occidentul şi-a înmulțit avertismentele la adresa Chinei împotriva furnizării de armament Rusiei în războiul din Ucraina, avertismente respinse în termeni duri de către guvernul de la Beijing.

China se declară neutră de la începutul invaziei declanșate de Putin și nu a condamnat niciodată lansarea „operațiunii militare speciale”, presa de stat chineză prezentând conflictul în termenii folosiți de propaganda rusă.

Xi Jinping nu a discutat niciodată cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

China şi-a schiţat poziţia în 12 puncte cu privire la războiul din Ucraina, în care îndeamnă oficial la respectarea suveranităţii tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, dar se abţine de la cea mai mică critică la adresa Rusiei.

Urmărește ultimele evoluții din a 419-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.