Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a atacat decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat internațional de arestare pentru Vladimir Putin, spunând că nu va face decât să prelungească războiul din Ucraina, relatează The Guardian.

Aleksandar Vucic alaturi de Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Mandatul emis vineri de instanța penală internațională îl acuză pe Putin de crime de război, dându-i responsabilitatea personală pentru răpirea copiilor ucraineni în timpul invaziei.

  • „Cred că emiterea unui mandat de arestare pentru Putin, pentru a nu intra în chestiuni legale, va avea consecințe politice nefaste și spune că există o mare reticență în a vorbi despre pace (și) despre armistițiu.Chiar credeți că este posibil să învingi Rusia într-o lună, trei luni sau un an? Fără îndoială că scopul celor care au făcut asta este să-i îngreuneze comunicarea lui Putin, astfel încât toți cei care vorbesc cu el să fie conștienți că este acuzat de crime de război”, a spus președintele sârb, Aleksandar Vucic, care s-a lăudat anterior cu relația sa personală cu liderul rus, a declarat duminică reporterilor la Belgrad, potrivit Associated Press.

Reamintim că pe numele lui Putin a fost emis de către Curtea Penală Internațională un mandat de arestare pentru crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

Hotărârea va obliga cele 123 de state membre ale curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

În prima reacție de la Moscova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat pe canalul său Telegram: „Deciziile Curții Penale Internaționale nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”.

„Rusia nu este parte la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”.

Duminică, într-o mișcare sfidătoare, Putin a vizitat Mariupol, un oraș ucrainean din regiunea Donețk, ocupat de forțele Moscovei.