Compania de stat rusă Transneft, care are un monopol asupra sistemului de conducte prin care este transportat țițeiul în Rusia, susține că a primit cereri din partea Germaniei și a Poloniei pentru a le aproviziona cu petrol anul viitor, relatează Reuters.

Petrol rusescFoto: Dmitrii Melnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Declarații în acest sens au fost făcute de șeful companiei, Nikolai Tokarev, la postul TV Rossiya-24.

„Ei au anunțat că nu vor mai lua petrol din Rusia de la 1 ianuarie. Iar acum am primit cereri din partea consumatorilor polonezi: dați-ne 3 milioane de tone anul viitor, și 360.000 de tone pentru decembrie, iar Germania a depus deja o cerere pentru primul trimestru [al lui 2023]”, a declarat acesta, citat de agenția TASS.

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind un embargo asupra petrolului rusesc încă de la începutul lunii iunie, acordând însă Ungariei o derogare din cauza dependenței sale față de importurile energetice din Rusia. Derogări temporare au fost primite și de Croația și Bulgaria.

La începutul lunii decembrie statele membre au ajuns la o înțelegere și asupra plafonării prețului maxim care poate fi plătit pentru petrolul importat din Rusia, Ungaria obținând o derogare și de la această măsură pentru a nu o bloca prin veto.

Moscova a anunțat imediat după anunțarea acordului că nu va accepta plafonarea prețului la petrolul pe care îl exportă în UE și că va găsi cumpărători alternativi.

Dispute între UE și Rusia privind importurile de petrol

Rusia a declarat în repetate rânduri că nu va furniza petrol țărilor care implementează plafonul, o poziție reafirmată pe 3 decembrie de către Mihail Ulianov, ambasadorul său pe lângă organizațiile internaționale de la Viena.

„Începând din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc", a declarat acesta la momentul respectiv.

Comentariile făcute marți de Tokarev contrazic informațiile apărute anterior care sugerează că Polonia vrea să renunțe la un contract de achiziționare a țițeiului rusesc, surse familiare cu aceste discuții afirmând că Varșovia a încercat să obțină sprijinul Germaniei pentru a impune sancțiuni asupra segmentului conductei Drujba care tranzitează cele două țări.

Guvernul polonez ar dori acest lucru pentru a putea să denunțe unilateral un contract semnat cu Moscova fără să plătească despăgubiri.

Conducta Drujba este cea care aprovizionează și Ungaria cu petrol.

Urmărește ultimele evoluții din a 300-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.