Cancelarul german Olaf Scholz l-a îndemnat vineri pe președintele rus Vladimir Putin să găsească o soluție diplomatică la conflictul din Ucraina cât mai curând posibil, „inclusiv o retragere a trupelor rusești", a precizat purtătorul de cuvânt al lui Scholz, citat de Reuters.

Vladimir Putin și Olaf ScholzFoto: Profimedia Images

„Cancelarul a condamnat în special atacurile aeriene rusești împotriva infrastructurii civile din Ucraina și a subliniat hotărârea Germaniei de a sprijini Ucraina pentru a-și asigura capacitatea de apărare împotriva agresiunii rusești", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cei doi lideri au discutat timp de o oră și au convenit să rămână în contact, potrivit acestuia.

Putin i-ar fi spus lui Scholz că poziția Germaniei e „distructivă”

Pe altă parte, Kremlinul a anunțat că, în cadrul discuției, Putin i-a spus lui Scholz că poziția Germaniei și a Occidentului cu privire la Ucraina este „distructivă" și a îndemnat Berlinul să își regândească abordarea.

„A fost atrasă atenția asupra poziției distructive a statelor occidentale, inclusiv a Germaniei, care alimentează regimul de la Kiev cu arme și antrenează armata ucraineană. Toate acestea, precum și sprijinul politic și financiar amplu pentru Ucraina, conduc la faptul că Kievul respinge complet ideea oricăror negocieri", a declarat Kremlinul.

Kievul spune că discuțiile de pace sunt posibile doar dacă Rusia încetează să mai atace teritoriul ucrainean și își retrage trupele din țară.

După ce Putin a proclamat anexarea de teritorii ucrainene în septembrie, președintele Zelenski a declarat că discuțiile nu vor fi posibile atâta timp cât Putin rămâne la putere, deși Ucraina nu a mai subliniat această condiție în ultimele săptămâni.

Putin „a cerut părții germane să își reconsidere abordările în contextul evenimentelor din Ucraina", a adăugat Kremlinul.

Kremlinul susține că a fost obligat să atace țintele din Ucraina

Sursa citată a spus că Putin a justificat atacurile cu rachete ale Rusiei asupra unor ținte din Ucraina ca fiind un răspuns obligatoriu la atacurile ucrainene asupra infrastructurii rusești, inclusiv podul dintre Rusia și Crimeea.

Conversația a avut loc la o zi după ce președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron la Casa Albă, iar Biden a declarat că este dispus să vorbească cu Putin dacă liderul rus va arăta că este interesat să pună capăt războiului.

Kremlinul a transmis mai devreme, tot vineri, că dorește o soluție diplomatică și că Putin a fost întotdeauna deschis la discuții, dar acest lucru a fost complicat de refuzul Washingtonului de a recunoaște anexarea de către Rusia a teritoriilor ucrainene.