Mai mulţi cumpărători de gaze ruseşti au convenit să treacă la plăţile în ruble, a declarat vineri viceprim-ministrul rus Alexander Novak, transmite Reuters.

Livrari gaze RusiaFoto: kremlin.ru

”Ne aşteptăm la decizia (de a trece la ruble) de la alţi importatori”, a adăugat el, în comentariile publicate în revista internă a ministerului, citează News.ro.

El nu a dezvăluit identităţile clienţilor care au adoptat deja plăţile în ruble.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat luna trecută că cumpărătorii de gaz rusesc din ţări ”neprietenoase” ar trebui să plătească în ruble, o mişcare respinsă de autorităţile Uniunii Europene, în cadrul regimului de sancţiuni al blocului împotriva Moscovei.

Putin a avertizat Europa că riscă ca aprovizionarea cu gaze să fie tăiată dacă nu plăteşte în moneda rusă, deoarece încearcă să riposteze asupra sancţiunilor, impuse pentru ceea ce Moscova numeşte ”operaţiune militară specială” în Ucraina.

În martie, Putin a propus cumpărătorilor de energie să deschidă conturi la Gazprombank, unde plăţile în euro sau dolari să fie convertite în ruble.

Armenia a efectuat mai multe plăţi pentru livrările de gaze naturale ruseşti în ruble, a declarat vineri ministrul Economiei, Vagan Kerobyan, într-un interviu acordat publicaţiei ruse RBC.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat luni că Ungaria plănuieşte să plătească gazele ruseşti în euro prin Gazprombank.

Rusia exportă două treimi din petrolul său către UE. În 2021, Rusia a furnizat 30% din țițeiul și 15% din produsele petroliere achiziționate de UE. „Factura importurilor de petrol rusesc a fost de patru ori mai mare decât cea a gazului, 80 de miliarde de dolari față de 20 de miliarde de dolari”, a spus Borrell.

Președintele rus Vladimir Putin a spus joi că Europa nu are alternativă decât să continue să folosească energia rusă, avertizând asupra concesicențelor economice „extrem de dureroase” în cazul în care încearcă să înlocuiască furnizorul de petrol și gaze.

„Pur și simplu nu există un înlocuitor acceptabil”, a declarat Putin.

Putin spune că pur și simplu nu există volume de rezervă pe piața globală, iar livrările din alte țări, în principal din SUA, care pot fi trimise în Europa, vor costa mult mai mult.

-----