Prostitutia este sinonima cu cea mai veche meserie. Fenomenul practicarii relatiilor sexuale in schimbul banilor, a bunurilor sau a altor servicii a existat dintotdeauna, femeile bucurindu-se de slabiciunea barbatilor pentru relatiile sexuale fara prea multe obligatii.

Analizind fenomenul, putem constata fara echivoc faptul ca in primul rind barbatul este cel care vrea sa ii ofere cadouri femeii pentru a-si proteja inclinatia.

Fiind o meserie atit de veche, putem vorbi si despre o istorie a prostitutiei. Demostene scria ca barbatii din Atena aveau nevoie de neveste pentru a dobindi copii legitimi si a avea in casa o paznica credincioasa. Barbatii mergeau la prostituate (hetere) pentru a gusta din placerile dragostei.

Femeile care nu intrau in categoria heterelor si practicau prostitutia erau aspru sanctionate de legile Greciei antice. Despre hetere, Demostene scria ca duceau o viata libera, avind posibilitatea sa se dedice invataturii si artei, majoritatea fiind niste femei foarte cultivate.

Unele dintre hetere aveau si o puternica influenta asupra mediului politic, astfel incit zicala ca lumea este condusa de femei din umbra are un fundament istoric, daca ne amintim de hetere.

Din antichitate si pina in perioada interbelica, la aparitia cabareturilor, prostitutia nu a cunoscut vreo schimbare de forma. Odata cu progresul tehnologic, astazi putem gasi prostitutie prin anunturile de la matrimoniale unde fetele sint musai contactate pe telefonul mobil.

Exista mai nou, pe internet, o moda numita video-chat.

Fetele care presteaza pentru astfel de site-uri sint apoi cautate de clientii lor, totul sfirsindu-se printr-un contact sexual pe bani.

De unde vin prostituatele?

Cele mai prolifice judete in productia de prostituate la „hectar“ destinate consumului constantean sint Buzau, Calarasi si vine bine din urma judetul Tulcea. Fetele, in marea lor majoritate, provin din familii sarace de la tara.

Ele sint luate de „pestisorii“ din comuna si vindute proxenetilor din resedinta de judet.

Apoi, cele mai bune dintre ele ajung in orasele cu „piata de desfacere a prostitutiei“. Judetul Constanta, prin deschiderea litorala si afluxul continuu de vizitatori, este cu siguranta cel mai profitabil din tara.

Cind sint recrutate pentru a se prostitua, fetele stiu in ce se arunca. Asa ca daca le vedeti la televizor spunind ca au fost rapite, sechestrate si obligate sa se prostitueze, nu fiti atit de creduli.

E doar o tentativa de a-si spala imaginea in fata rudelor, cunoscutilor, dar mai ales in fata anchetatorilor, atunci cind reteaua de proxenetism este scoasa la iveala.

Oferta zilei

Prostitutia este un comert, iar asta implica si o oferta. Si daca vrem sa comparam ofertele, luam in calcul calitatea si preturile. La clasificare, „tiristoarele“ (autostopistele care le ofera servicii soferilor de TIR) sint cele mai prost cotate.

Acestea cer banii pentru tot traseul, adica stau cu soferul pina la primul oras mare de unde se intorc cu alt TIR.

Pentru toata cursa, fetei i se ofera ori masa si cazare, ori 300 de mii de lei.

Cele mai la indemina prostituate sint „borduristele“. Acestea isi racoleaza clientii in special din zonele limitrofe ale orasului, facind cu mina la masini. Pentru un sex normal, borduristele iau intre 100 si 150 de mii de lei, pentru oral 200 mii, iar analul, se practica pentru 350 de mii.

Exista si o categorie intermediara intre borduriste si curvele de lux. In categoria asta intra fetele care pot fi gasite prin anunturile de la matrimoniale, cele de la video-chat si dansatoarele de striptease.

Cele de la matrimoniale, spun cunoscatorii, sint unele mai frumoase, unele mai urite, suma ceruta variind pentru o noapte de placere intre 1,5 milioane si 2 milioane lei, iar un „numar“ costa intre 700 si un milion de lei.

La video-chat si la striptease, pentru ca i se ofera clientului posibilitatea de a alege marfa inainte de a da banii, fetele sint neaparat mai frumoase.

Acestea cer intre 50 si 100 de dolari. Daca sint mai frumoase si mai versate decit trotuaristele, aceste fete din categoria intermediara nu sint considerate curve de lux pentru ca, spun cunoscatorii, mai au de invatat in tehnicile de kama sutra(?!).

Viata curvelor de lux este inconjurata de mister pentru majoritatea oamenilor cu venituri mici si medii. Ele sint hetere contemporane, stilate, rafinate, educate, respectate de cei din jur si extraodinar de pricepute in dormitor. Aceste femei se invirt numai in high-life, printre oamenii de afaceri si cei politici.

Majoritatea sint absolventi de facultate si au chiar functii importante, prostitutia fiind doar un mod exceptional de a cistiga bani in plus. Serviciile acestora sint cu circuit inchis. Poti apela la o curva de lux numai prin recomandare si… cu parola. De exemplu: „Sint prietenul deputatului Cutarescu.

Ionescu ma cheama si voiam sa stabilim o intilnire pentru ca vreau sa inchiriez spatiul comercial“, ar spune un doritor de servicii de lux. Punerea in legatura cu o hetera se poate face si la un hotel de lux. Receptionerul il intreaba pe barbatul stilat care a venit cu limuzina, dar si-a uitat sotia, daca doreste o camera „cu suflet“.

Pretul pe ora al unei curve de lux este de la o suta de dolari in sus.

Potrivit politistilor constanteni de la Moravuri, in analele prostitutiei locale au fost inscrise si extremele virstelor: cea mai tinara curva prinsa avea 13 ani, iar cea mai „versata“ avea 59 ani. Ii trecuse vremea, dar o voce suava o ajuta sa-si gaseasca parteneri prin anunturile matrimoniale.

Per total, numarul prostituatelor din toate cele trei categorii ajunge in judetul Constanta la impresionanta cifra de 500. Iata ca, si la acest capitol, Constanta detine un loc frunte in clasamentul national.

Locurile unde se practica prostitutia in urbea noastra sint in special cele de la periferia orasului. Una din cele mai cunoscute zone este bariera de pe strada Caraiman, unde un „oral“ se face pentru 150.000-200.000 lei.

In zona restaurantului Bulevard s-au imputinat trotuaristele, dar cind apar, pretul mediu este 200-250 mii lei; pe varianta Aurel Vlaicu si in zona Energia se gasesc cele mai „penale” coarde, de la care aproape sigur clientii risca sa capete sifilis sau alte boli cu transmitere sexuala, fapt pentru care si pretul este mai modest, de 100-150 mii lei.

In Port, la Portile 1 si 2, clientii sint majoritari marinarii straini, care scot pentru citeva ore de placere intre 30 si 50 euro. In Peninsula, prestatia include si cazarea si se ajunge la 300.000 lei. Cel mai scump loc de pierzanie dintre cele de proasta calitate este hotelul Histria, unde noaptea costa aproximativ 100 dolari.

Pensionar de 74 ani, prins la borduriste

Se spune ca persoanele de sex masculin devin barbati numai daca au fost la prostituate. Nu este chiar adevarat, dar este bine de stiut ca, potrivit unor statistici neoficiale, aproape trei sferturi din barbati au apelat macar o data la serviciile prostituatelor. Asa ca fetele „pe treaba“, au clienti dintre cei mai diversi.

„Ne aflam in Valu lui Traian, la o actiune si am vazut o masina cum intra incet inspre padure. La intoarcere, cind sa-l oprim pe individ pentru audieri, am constat ca omul are nu mai putin de 74 de ani.

Este cel mai batrin client pe care l-am prins la prostituate“, declara subcomisarul Petru Metelet, seful Biroului de Combatere si Prevenire a Prostitutiei, Proxenetismului si Traficului de Persoane.

Veniturile si pozitia sociala ale celor care apeleaza la prostituate sint si ele diverse, tocmai de aceea exista mai multe categorii de fete „pe treaba“. Asa ca, unul cu bani, care se respecta, apeleaza la o curva de lux care sa-l satisfaca asa cum se cuvine pentru banii pe care-i da.

La cele din categoria intermediara (dansatoare, fete de video-chat si de anunturi matrimoniale) merg in special barbatii cu venituri medii, care vor sa incerce cu bani mai multi servicii mai de calitate. Borduristele, fiind intr-un numar mult mai mare (cam 300-350), sint si cele mai cautate.

La ele vin atit oamenii cu bani, cit si cei cu posibilitati materiale reduse, dar carora le place sa-si insele partenerele. De ce merg la prostituate? Pentru divertisment. Oricum, femeia care l-a asteptat toata noaptea acasa stie ca barbatul ei a inselat-o, pentru ca, dupa fiecare act sexual pasager, barbatul isi schimba comportamentul.

Daca vine cu flori, cu cadouri si cu invitatii in oras, inseamna ca si-a dat seama ca sotia lui este mai buna decit toate prostituatele. Daca, ajuns acasa, are o atitudine aroganta, inseamna ca ar trebui sa urmeze o discutie serioasa.

Intre morala si legalizare

Prostitutia este cea mai veche meserie si daca nu a disparut in sute de mii de ani, nu va disparea prin citeva legi pe care le impune statul. Se poate spune ca este un defect innascut al mai multor oameni. Iar daca avem defecte, de ce sa nu le recunoastem si sa le acceptam? Pe legalizarea prostitutiei se bate moneda bine de tot de ceva ani incoace.

De o parte a baricadei, mai multi deputati si senatori au creat proiecte legislative pentru adoptarea unei legi, iar de cealalta parte a baricadei, o parte din societate si mai ales biserica. Sfintul Sinod a condamnat de fiecare data proiectele legislative ale alesilor.

„Sfintul Sinod isi manifesta ingrijorarea fata de pericolul legalizarii prostitutiei si reitereaza apelul adresat in acest sens

Parlamentului Romaniei de catre Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, cu scopul constientizarii gravelor consecinte morale, sociale si medicale ale unui demers legislativ de acest gen“, se stipula in sedinta Sfintului Sinod din 12 noiembrie 2003.

De fapt, initiativa Bisericii Ortodoxe Romane de a lua atitudine la un fenomen imoral este una cu totul normala si intr-un anume sens laudabila. Cu toate astea, fenomenul prostitutiei exista cu sau fara legalizarea lui.

„Personal, sint de acord cu legalizarea prostitutiei, asta daca vor fi prevazute locuri speciale de practicare a ei, iar fenomenul sa fie controlat de autoritati“, a mai declarat subcomisarul Petru Metelet.

Legalizarea ar insemna selectarea clientilor, in asa fel incit minorii sa nu mai aiba acces, prostituatele sa fie controlate din punct de vedere medical si, de ce nu, munca lor sa fie impozitata, asa incit marea plaja de bani negri care se invirt in jurul prostitutiei sa ajunga si la bugetul statului.

Raul M. GIUGLEA