In sedinta Consiliului Judetean din 30 ianuarie 2004 s-a discutat posibilitatea ca societatea SC Autotronic SRL sa ocupe spatiul Galeriilor de Arta, aflat in administrarea institutiei. Societatea, care va fi dealer BMW, s-ar fi angajat sa renoveze spatiul care momentan nu este demn sa gazduiasca nici macar o expozitie de desene pe asfalt.

Acordul de principiu ar fi existat, iar societatea ar fi trebuit sa ocupe spatiul de o buna perioada de timp. Nici pana acum insa nu s-a intamplat ceva cu asocierea dintre Consiliul Judetean si SC Autotronic. Spatiul Galeriilor de Arta a fost eliberat in urma cu cateva saptamani prevestind mutarea bolizilor nemtesti. Dar partile direct interesate nu au mai miscat nimic.

Pe de o parte, contractul de parteneriat pare a fi avantajos pentru Consiliul Judetean care se lupta cu o saracie groaznica si care trebuie sa gaseasca alte solutii de finantare pentru reabilitarea spatiului. Pe de alta parte insa, conditiile de incheiere a unui parteneriat public-privat nu sunt foarte clare. Legea, ca in cele mai multe cazuri, este permisiva.

In aceste conditii, Consiliul Judetean trebuie sa fie extrem de atent cui si pe cat inchiriaza spatiul din zona centrala, mai ales ca se apropie vertiginos de sfarsitul mandatului.

Nici o solutie

Salonul Auto si Saloanele Moldovei se apropie. Ambele ar fi trebuit sa fie gazduite de acelasi spatiu. Ultima solutie pentru reglementarea aceastei situatii a fost sedinta Consiliului Judetean din 30 aprilie. Dar ordinea de zi nu a inclus si acest punct, astfel incat situatia a ramas in aer pentru dealer.

Explicatia oficiala invinovateste societatea Autotronic, care a impus o suma nejustificata pentru renovarea spatiului. "A fost inaintat un pret, de 8 miliarde de lei, dar nu a fost sprijinit de niste calcule, de un deviz de lucrari care sa justifice aceasta suma. Noi nu spunem nici ca e mult, nici ca este putin.

Dar am vrea sa ni se explice, cu calcule si documente, de ce sunt 8 miliarde si nu 3 miliarde de lei", a declarat Dumitru Braneanu, vicepresedinte al Consiliului Judetean. Acesta a motivat scepticismul institutiei pe care o reprezinta prin faptul ca, la randul sau, Consiliul Judetean va trebui sa dea socoteala Curtii de Conturi pentru sumele pentru care si-a dat acordul.

In aceste conditii, Consiliul Judetean va realiza un proiect care sa estimeze cat mai aproape de realitate costurile renovarii Galeriilor de Arta si apoi se va pronunta. Cel mai probabil va fi eliminat exclusivismul interpretabil, asa ca se va organiza o licitatie. "Facem noi un proiect, estimam costurile si apoi organizam o licitatie publica.

Este mai bine asa, mai ales ca sunt foarte multe discutii vis-à-vis de asociere si parteneriatul public-privat. Legea nu este foarte clara si nu explica in ce conditii se fac aceste parteneriate", a mai explicat vicepresedintele Braneanu.

Totusi, consilierul judetean Cristian Vintila, cel direct interesat de rezolvarea acestei probleme, ar fi prins in mijlocul unui conflict de interese. Consiliul Judetean fiind administratorul spatiului in cauza nu ar fi putut sa-l inchirieze unui membru al sau. Pana la urma, situatia a ramas fara iesire si nimeni nu mai pare grabit sa o solutioneze.

Poate doar spatiile goale, deplorabile, vaduvite si de putinele opere care faceau cu ochiul trecatorilor inca impresionati de arta.

Nu mai vreau!

Contactat telefonic, consilierul judetean Cristian Vintila s-a grabit sa ne asigure ca nu mai este interesat de spatiul cu pricina. Nici macar afacerea in sine nu mai prezinta interes pentru consilierul care aproape a strigat: "M-am saturat de toata afacerea asta! Ma retrag!". Cat despre asocierea cu Consiliul Judetean, aceasta a spus ca a discutiile nu-si mai au locul.

"Nu mai facem acolo nimic. Pur si simplu nu ne-am inteles", adauga Vintila. Intrebat despre conflictul de interese care a aparut in momentul propunerii de colaborare, Cristian Vintila a precizat ca s-ar fi retras in momentul aprobarii.

Unii dintre studentii consilierului care preda la Universitatea Bacovia au precizat ca "domnu’ profesor" se tot lauda din 2003 ca isi va deschide reprezentata BMW la Galeriile de Arta. Poate in urmatorul mandat.

Autoritatile publice au scos arta in strada, in favoarea masinilor. Numai ca acum spatiile Galeriilor au ramas goale, fara tablouri si fara masini. Cei aflati in dezavantaj sunt, cu siguranta, artistii.