Dan Hotico, seful firmei de paza si protectie UKRO, a agresat ziaristii GAZETEI l Avocatul lui Mihalache, numit din oficiu, ne-a amenintat cu instanta l Toate acestea pentru ca am dorit o fotografie cu "diva" Simona Mihalache

Procesul Simonei Mihalache "CEC" a iscat un scandal grotesc chiar langa Palatul de Justitie. Pe strada (domeniu public), persoane, infierbantate de nu stim ce, au agresat reporterii GAZETEI pentru "nerusinarea" de a se interesa de acest proces, pe care l-am putea numi "al anului" pentru justitia maramureseana.

Derularea filmului evenimentelor petrecute chiar langa Palatul de Justitie din Baia Mare demonstreaza ca a fost doar o alta intamplare rusinoasa, care continua sirul de agresiuni asupra ziaristilor din Romania guvernarii pesediste. Unii afirma ca a fost o "intamplare nefericita", altii cred ca ne meritam soarta. Noi suntem convinsi ca nimic nu este intamplator.

Puzzle-ul afacerii din Sucursala CEC Maramures se completeaza pe zi ce trece si ne arata ca sintagma este corecta si de actualitate.

S-a prezentat!

La inceputul saptamanii trecute, Palatul de Justitie a fost luat cu asalt de pagubitii escroacei Mihalache, fosta economista a Sucursalei CEC, cea care a produs o paguba de peste 12 miliarde lei, doar intr-un an. Peste 60 de persoane s-au prezentat la prima infatisare a procesului.

La ora 8,30, pagubitii rasfirati prin holul Palatului de Justitie isi exprimau indoiala ca Mihalache se va prezenta la proces. Si totusi, minunea s-a produs. Incadrata de trei bodyguarzi, Mihalache si-a facut aparitia in stil de mare doamna. Cei prezenti, ramasi cu gura cascata, au fost prinsi pe picior gresit.

Politicoasa, autoarea uneia din cele mai complexe escrocherii derulata in Maramures a salutat in stanga si dreapta, familiar ori de convenienta, si s-a postat cuminte langa usa ce ducea in sala de judecata. Este greu de redat sentimentele pagubitilor.

Am vazut fete care s-au ingalbenit, persoane varstnice care s-au sprijinit sa nu cada, ori priviri furioase si murmure… "de dulce". Ca intr-o tragedie antica, curierii au anuntat ca procesul a fost fixat sa inceapa la ora 11, intr-o sala de la parter. Pana sa se dezmeticeasca lumea, Mihalache si zdrahonii au disparut.

Bodyguarzi s-un caine

Pagubitii s-au risipit prin Palat asteptand trecerea greoaie a orelor. Ici-colo, discutii cu si despre Mihalache. Cea care a "tocat" atatea miliarde parea mai slaba, mai putin eleganta decat imaginea cu care erau obisnuiti pagubitii, nefardata si cu parul legat "proletar".

"Mihalache de la proces" era departe de "Mihalache cea super-eleganta, cea care a invartit pe deget o Sucursala cu director cu tot", cea care lasa sute de mii de lei bacsis taximetristilor. In fine, dupa lunga asteptare, fosta economista CEC si-a facut din nou aparitia. Cei trei care o pazeau au luat pozitia regulamentara, etalandu-si emblema firmei de paza: UKRO.

La intrarea in Palat s-a postat al patrulea bodyguard ce tinea in lesa un superb exemplar canin din rasa Rottweiler. La scurt timp si-a facut aparitia si avocatul lui Mihalache. Radu Valentin, un tip balai, cu o barbuta la fel de balaie, care ii explica "mai multe" clientei sale. Inca nu stiam ca era avocat din oficiu!

La judecata

Reporterii GAZETEI au incercat sa-i faca o fotografie lui Mihalache pentru "albumul cauzei". Vigilent, politistul de serviciu ne-a oprit. Ne-am dus la telefonul din hol si am solicitat permisiunea vicepresedintelui Judecatoriei, Mariana Iancu, de a face fotografii in hol (presedintele Mihai Pop-Cerneanu era in concediu). Nu am primit acordul.

Incidentul i-a nemultumit pe pagubiti, dar pana la urma s-a intrat in sala de judecata. Judecatorul, o tanara nerabdatoare, a inceput sa-i zoreasca pe pagubiti sa-si ocupe mai repede locurile din sala. Dupa vreo 15 minute, toata lumea s-a asezat si astepta sa vada ce se intampla. In sala erau microfoane, ceea ce presupunea ca dezbaterea se va auzi perfect.

Judecatorul a cerut sa fie citita lista celor care au primit citatie si a pretins ca fiecare sa vina la bara pentru a spune "prezent". Operatiunea a durat ceva. S-au produs mici busculade, proteste retezate de severul judecator.

Cand credeam ca va incepe ceva, s-a anuntat ca dintre cei citati, CAR "Minerul" nu s–a prezentat pe motiv ca citatia nu a fost bine intocmita (ceva legat de adresa). In sala nu se auzea foarte clar. Si avocatul lui Mihalache a mai avut cateva interventii, care de asemenea nu se auzeau. Oamenii au protestat si au cerut sa se vorbeasca mai tare.

Cerere indreptatita (cu siguranta, amplificarea din sala nu functiona). Cu toate acestea, judecatorul i-a apostrofat pe pagubiti intr-un stil neobisnuit pentru un purtator al robei negre. La un moment dat, plutea in sala de judecata sentimentul ca pana la masa unde era garda de corp, Mihalache si avocatul acesteia erau "baietii rai".

Avocatul cel balai

Cel mai interesant moment a fost cererea avocatului unuia dintre pagubiti de prelungire a interdictiei de a parasi localitatea, pentru Mihalache. Dupa o scurta explicatie, din care nu s-a inteles bine motivul, judecatorul a refuzat aceasta cerere.

Apoi le-a fost cerut pagubitilor sa depuna cereri cu pretentiile ca parte civila, cei care aveau, si a fost fixat un nou termen de judecata pe 14 septembrie, data pana la care pagubitii vor putea depune aceste cereri. In final, judecatorul a intrebat sala daca doreste ca presa sa asiste la urmatoarea infatisare. Sala a spus da, Mihalache a spus nu.

In consecinta, la termenul respectiv se va discuta "in Consiliu daca va fi acceptata presa la dezbateri", a spus judecatorul. Ne-am interesat si aceasta este procedura, fapt pentru care nu este nimic de comentat. Putem asista la proces ca persoane fizice, sedinta fiind publica. La sfarsitul infatisarii, Mihalache a afirmat ca doreste sa-si angajeze un avocat.

Atunci am aflat ca avocatul cel balai este numit din oficiu. Lumea a inceput sa iasa din sala, iar noi ne-am grabit spre iesire pentru a o putea fotografia pe Mihalache. Ce greseala!

Mihalache, obiectiv militar?

Cum a pus piciorul afara din Palat, fosta economist-escroaca a fost flancata de cei ce o pazeau. Mai mult, la acest grup s-a lipit bodyguardul cu caine, doua persoane in civil, avocatul Radu (nefiresc de agitat), sora lui Mihalache. In fata Palatului de Justitie am avut prima "ciocnire" cu cei ce au facut cordon in jurul celebrei Mihalache. Cel mai vehement s-a dovedit a fi avocatul.

Nu stim in ce calitate a protestat si ne-a insultat acest avocat. A pus mana in fata obiectivului, ne-a amenintat cu instanta pe motiv ca nu respectam dreptul la intimitate. Am incercat sa fotografiem de pe un gard. Au tabarat "civilii", avocatul, de nu mai stiai ce se intampla. Mentionam ca nu ne-am apropiat la mai mult de 5-6 metri de grupul aflat in miscare.

Nu a existat nici o intentie de a agresa pe cineva, mai ales pe Mihalache. Iesirea celor care o "ocroteau" a fost nejustificata si de neinteles. Eram pe strada.

Violentele

In acel moment si-a facut simtita prezenta un tip bine facut, imbracat tip sport, cu mustata si mult tupeu. Ulterior am aflat ca se numeste Dan Hotico, seful firmei UKRO.

Sefu’ bodyguarzilor l-a bruscat pe Ciprian Dragos, i-a dat peste mana in care avea un aparat foto de multe milioane de lei, l-a impins, de parca reporterul GAZETEI ar fi savarsit ceva ilegal, desi nici nu ne-am apropiat de Mihalache. "Ba, ce faci ba? Du-te ma de aici pana nu iti sparg aparatul! Ai inteles? Nu ai voie sa faci poze!", ne-a amenintat Hotico.

In aceasta formula, cu imbranceli si cuvinte grele spuse de niste oameni care nu ne-au lasat sa ne facem meseria, s-a intrat in parcarea unde se afla masina pusa la dispozitia "divei" Mihalache. Aici, nervii nejustificati ai lui Hotico au "dat pe dinafara". Pur si simplu era gata sa-l ia de gat pe Dragos si sa dea de pamant cu el.

M-am legitimat si l-am rugat sa se prezinte (nu stiam inca cine este). "Cine esti tu ma, sa ma legitimezi pe mine?", a venit replica nervoasa a sefului de bodyguarzi. A urmat un dialog in care acest individ ne-a amenintat cu ce i-a venit la gura. Nu mai spunem ca ne tutuia, de parca in copilarie am jucat "turca" impreuna. "Ba, mucosule! Nu ai voie sa faci fotografii.

Ai facut una… hai, gata, pleaca… Baaa! Cum vorbesti…Vezi ca…", ne gratula Hotico in timp ce s-a postat la intrarea in parcare si nu ne-a permis sa mergem catre masina. Insistenta noastra l-a infuriat la culme pe acest Hotico, care i-a cerut bodyguardului cu caine sa-i dea drumul "fiarei".

Noroc ca acesta s-a dovedit a fi mai chibzuit si s-a deplasat mai departe. In timp ce noi "luam in gura" de la un fost fotbalist, ajuns mare sef de firma, Mihalache si compania s-au suit in masina si au asteptat sa plecam.

Nedumeriti, fara chef si sub privirile pazei de la Palat am plecat, nu inainte de a-i intreba de ce nu au intervenit, pentru ca au fost martori la agresarea unor oameni. "Nu se poate, noi numai inauntru avem competente (!)", a venit raspunsul. Era trecut de ora 13 si Palatul de Justitie a ramas pustiu.

Mai multi trecatori care au asistat la circul din fata cladirii "unde se face dreptate" ne priveau de parca eram de pe alta planeta. Au dat din cap si au plecat in treburile lor.

Intrebarile GAZETEI

1) De cand un avocat numit din oficiu isi permite sa fie "aparator" zelos si in afara locului de munca?

2) In ce calitate avocatul Radu a "aparat-o" pe Mihalache in exteriorul Palatului de Justitie?

3) In atentia ISJ: seful unei firme de paza si protectie are dreptul de a agresa si ameninta fara sa raspunda in fata legii?

4) Este adevarat ca Hotico are ca partener in firma un fost politist "obligat" sa paraseasca Politia?

5) Cine este insul cu ochelari, inalt si cu parul grizonat, ce-i urmarea pe cei de la UKRO in actiune?

6) Am aflat ca o ora de "pazit" costa intre 3-7 euro. Banuim ca Mihalache a fost pazita de oamenii lui Hotico cel putin doua zile, ceea ce ar face peste zece milioane lei. De unde a avut Mihalache bani pentru paza ei?

7) De unde are Mihalache bani pentru avocatul pe care il va angaja? Are rezerve, asa cum se presupune?

8) Cine va raspunde daca Mihalache va parasi tara?

"Killer-ul" a primit coasa!

Dan Hotico, patronul firmei UKRO Security din Baia Mare, este un fost fotbalist, care a activat la mai multe formatii din judet: Minerul Cavnic, Progresul Somcuta, Lapusul Targu Lapus, FC Baia Mare, Darcadia Baia Mare si Minerul Baia Sprie.

Avand toate calitatile unui comportament deviant, iesirea nervoasa a lui Dan Hotico nu reprezinta un element exceptional, ci mai degraba o confirmare a renumelui prost cu care s-a pricopsit in cariera sa de peste 20 de ani. In teren, era cunoscut ca un jucator foarte dur, fapt care i-a atras porecla de "killer" (ucigas).

Recunoasterea oficiala a agresivitatii sale a venit in 1998, la Cupa Top Trade, cand, la finalul competitiei, organizatorii i-au inmanat o coasa, ca replica la modul in care isi trata adversarii pe terenul de joc. Incidentul de saptamana trecuta a fost un prilej nimerit pentru colericul "killer" de a-si arata coltii in fata ziaristilor insistenti.

Beneficiind de un spate asigurat, "ucigasul" a tinut sa ne convinga ca este un dur.