Discutia a fost purtata ca de la un viitor client, la directorul firmei de consultanta: umila si plina de intrebari – din partea primului si plina de emfaza si de cuvinte de imprumut, menite a impresiona – din partea celuilalt.

Atras de afisele raspindite prin oras, clientul a venit la sediul firmei, dorind sa afle care sint pasii necesari si costurile necesare imigrarii in Canada. Pentru ca, dupa informatiile pe care le citise pe foile expuse, societatea il ajuta de la „cap“ la „coada“ sa obtina viza de plecare definitiva din Romania. Incintat, solicitantul a dorit detalii.

Dar a aflat ca mai multe informatii se pot obtine doar dupa ce admite sa fie inscris in baza de date a firmei, achitind, pentru aceasta, suma de 500 de mii de lei.

„Consultanta oferita de firma noastra este acordata in baza unui contract semnat cu clientul si cuprinde trei etape“, a inceput Viki Ignat, directorul SC Tassili, cel care isi „lansase“ anunturile pe strada.

„Dupa ce semnam contractul si ne achitati banii, va oferim o evaluare autorizata de Ambasada Canadei, prin care vedem daca intruniti punctajul necesar pentru a trece la etapa urmatoare. In total, evaluarea va costa doua milioane de lei. Depinde de dumneavoastra daca optati pentru partea engleza a Canadei sau pentru cea franceza.

In cazul in care nu intruniti punctajul in baza studiilor si a recomandarilor pe care le aveti, va ajutam noi in acest demers. Va oferim o evaluare psihologica in completare (contra cost, in jur de 200 de mii), va spunem de unde sa mai luati recomandari etc. Pina la final, va completam dosarul si vi-l facem OK“, a spus managerul.

Timp record pentru emigrare

Directorul firmei iesene a prognozat si termenul de plecare, intr-un timp record: 6 sau 7 luni de zile. „Dupa ce trimitem si solicitarea de imigrare, denumita DCS, mai urmeaza interviul, apoi primiti viza. Dupa evaluare, completarea formularului este o alta etapa, care va costa alte patru milioane de lei, iar pregatirea interviului este separata si costa alte patru milioane.

In cazul in care nu stiti franceza sau engleza, va facilitam obtinerea unor meditatii, care costa in jur de 150.000 de lei sedinta“. Una peste alta, Viki Ignat a admis ca actele de imigrare sint gratuite, dar procesarea lor costa, ca si traducerea actelor si toate „formalitatile“ derulate prin firma lui.

„In total, o astfel de procedura, de la primul pina la ultimul pas, cu tot cu taxele ce trebuie platite catre partea canadiana se cifreaza la cam 7-10.000 de dolari. Numai DCS-ul este 50 de dolari… Iar dupa interviu, va trebuie 3.000 de dolari“, a admis el.

„Secrete“ bine pazite

O persoana care a parcurs deja etapele in vederea emigrarii poate observa si ca toate informatiile oferite de firma Tassili, cel putin cele obtinute intr-o etapa preliminara, cuprind inadvertente.

De exemplu, formularul DCS de imigrare nu costa, in nici un caz, 50 de dolari cit a sugerat el, ci fix 400 de dolari canadieni (aproximativ 285 USD), bani care reprezinta „taxe de procesare si nimic altceva“. Pe de alta parte, durata procesarii actelor, de la cap la coada, dureaza intre 10 si 12 luni, si nu 6-7 luni, potrivit directorului.

Evident, cei care au bani si isi pot permite, pot apela la o firma de consultanta care sa le rezolve actele. Cu toate ca, pe formularele emise de guvernul canadian, apare specificatia potrivit careia „completarea actelor nu necesita asistenta unei firme de consultanta“.

Intrebat despre o posibila consultare a unor site-uri pe Internet, Viki Ignat a evitat sa raspunda direct. „Poate ca exista adrese de Internet care sa ofere informatii privind emigrarea, dar sa stiti ca acestea nu reflecta deloc realitatea“, a asigurat el. „Formularele si listele cu slujbele cautate in Canada ne sint furnizate noua direct de la Ambasada.

Cind veti ajunge la etapa interviului, va vom pune la dispozitie dosarul unui alt candidat, pentru a va familiariza cu intrebarile ce le veti primi acolo“, ne-a mai precizat Ignat.

De fapt, meseriile care au cautare in Canada se gasesc pe site-uri si nu sint trimise in mod special unor anumite firme. In plus, aceste oferte cu locuri de munca sint actualizate la fiecare patru luni. „Sa stiti ca listele nu sint oferite decit firmelor agreate de Ambasada“, a sugerat el pentru o mai mare credibilitate.

Trebuie spus si ca experientele la sustinerea interviului de catre multi aplicanti au fost scrise si sint accesibile in mod absolut gratuit pe un site de pe care se poate inspira oricine.

Ambasada Canadei va sesiza autoritatile

Contactati, reprezentantii Ambasadei Canadei s-au declarat surprinsi de aceste proceduri ale firmei iesene. „Formularele pentru imigrare sint gratuite. Dar situatia care exista la Iasi nu este intilnita de noi pentru prima data.

Si in alte tari au fost circumstante similare: patroni ai unor societati profita de nestiinta oamenilor, de necunoasterea limbii engleza sau franceza si le ofera astfel de servicii pe bani multi.

Din pacate, noi nu putem interveni in mod direct pentru a stopa asemenea activitati, pentru ca exista bariere legislative in acest sens. Insa vom contacta autoritatile romane, semnalindu-le situatia de la Iasi“, a precizat Catherine Bailey, consilier si director al Programului de Imigrare al Ambasadei Canadei la Bucuresti.

De cealalta parte, directorul Tassili SRL, Viki Ignat admite ca „firme ca noi sint multe“. „Oamenii apeleaza la noi fie ca nu au cunostintele necesare demararii procedurii de imigrare, ori nu cunosc limba, sau, pur si simplu, sint intr-o criza de timp.

Si pe Internet, in spatele acelor site-uri care furnizeaza informatii, exista tot companii…“, a tinut sa precizeze Ignat. n

Pasii gratuiti ai emigrarii

Pentru oricine, toate informatiile legate de pasii emigrarii, de costuri, conditii acceptate, inclusiv lista meseriilor ce au cautare in Canada (modificata din aproximativ patru in patru luni) – se gasesc gratuit si la indemina oricui pe Internet. Pentru o prealabila evaluare, formularul este aplicabil on-line la adresa http://206.162.174.213/dpi/index.jsp.

Pentru cei care nu stiu franceza, mai exista o adresa de Internet, unde puteti completa, tot on-line, punctajul, dar in romaneste, de aceasta data: http://www.geocities.com/SiliconValley/Chip/3875/formular_autoevaluare.htm. Daca sansele va sint favorabile, atunci puteti trece la prima etapa a lungului drum catre Canada.

Informatiile se pot obtine, pentru partea engleza, de la Ambasada Canadei la Bucuresti printr-o simpla solicitare scrisa (la adresa Serviciul Imigrari, strada Nicolae Iorga 36, 71118 Bucuresti 22), in vreme ce pentru „partea franceza“ il veti accesa pe Internet http://www.immigration-quebec.gouv.qc.ca/francais/formulaires/dcs-generale.html.

Mai mult decit atit, site-ul Ambasadei Canadei de la Bucuresti poate fi consultat la orice ora, prin simpla accesare la adresa http://www.dfait-maeci.gc.ca/canadaeuropa/romania/. Si, in fine, pe www.quebec.

ro, oricine poate afla despre imigrare de la primul la ultimul pas, incluzind si experiente traite de alti aplicanti, o descriere a regiunii Quebec si multe sfaturi utile privind instalarea in noua patrie.