Presedintele UDMR, Marko Bela, se afla intr-o pozitie de neinvidiat in urma scrutinului de duminica.

Atragerea formatiunii pe care o conduce de 11 ani, intr-un viitor Guvern, inainte de desemnarea presedintelui Romaniei, i-a fost, se pare, fatala candidatului Uniunii PSD + PUR, Adrian Nastase, care a pierdut procente pretioase in judete in care pesedistii erau intotdeauna invingatori, dar a caror alegatori nu au privit cu ochi buni negocierile cu UDMR.

Alianta cu UDMR, fatala pentru Nastase

Cu siguranta infrangerea lui Adrian Nastase in fata primarului general al Bucurestilor, Traian Basescu, se datoreaza in mare masura si aliantei pe care PSD a facut-o cu UDMR intre cele doua tururi de scrutin.

Vestea ca PSD si UDMR au batut palma pentru formarea viitorului Guvern, inainte de desemnarea presedintelui, a fost contestata atat de electoratul fidel PSD cat si de catre alegatorii maghiari.

Prea putini romani au agreat ideea ca unul dintre cele patru posturi de vicepriministru urma sa fie cedat unui reprezentant al etniei maghiare, si anume lui Marko Bela, presedintele UDMR.

De asemenea, electoratul romanesc a dezavuat si varianta ca UDMR sa primeasca aproximativ 25% din fotoliile ministeriale, procent negociat de liderii formatiunii minoritatii maghiare de pe pozitie de forta si cu siguranta politicienilor care si-au pastrat electoratul.

Doar ca ce s-a intamplat in turul I al alegerilor parlamentare si prezidentiale nu au mai reprezentat o garantie la scrutinul de duminica. Alegatorii maghiari au optat in procente insemnate pentru Traian Basescu.Romanii, tradati Daca va intrebati de ce a pierdut Nastase alegerile prezidentiale pe mana lui Marko Bela, raspunsurile sunt foarte simple.

Primul motiv este ca, intrand intr-o alianta cu UDMR, partidul de guvernamant si-a indepartat dintr-o lovitura electoratul traditional al partidelor nationaliste - in primul rand PRM, dar si ultimii "dinozauri" din PUNR.

Cu toate ca presedintele Romaniei Mari, Corneliu Vadim Tudor, si-a indemnat alegatorii sa nu se prezinte duminica la urne, acestia i-au nesocotit "ordinul" si s-au prezentat in sectiile de votare, votand in mod covarsitor cu Traian Basescu.

De asemenea, negocierile cu UDMR nu au fost pe placul nici al alegatorilor PSD, cu inclinatii nationaliste, care au trait iarasi acea "teroare a ungurilor cotropitori".

Aceste argumente sunt sustinute de rezultatele obtinute de Adrian Nastase in judetele fidele PSD din Oltenia (Gorj, Dolj), Dobrogea (Constanta, Tulcea), Muntenia (Arges, Prahova) si chiar din Moldova, unde Nastase, chiar daca a castigat, a fost la o mai mica diferenta decat cele obtinute de Traian Basescu in judetele din Banat sau Ardeal.

Vot anti-Marko

Cel de-al doilea argument in sprijinul afirmatiei ca Marko l-a inmormantat pe Nastase in cursa prezidentiala, probabil si ca om politic, este ca maghiarii, altfel un electorat extrem de disciplinat, au sabotat cel de-al doilea tur pentru alegerea presedintelui.

Desi li s-a recomandat sa se prezinte la vot si sa-l voteze pe Nastase, populatia de etnie maghiara, au nesocotit indemnul liderului UDMR.

Astfel, in Covasna, prezenta la urne a maghiarilor abia s-a apropiat de 40 la suta, iar votul a fost impartit aproape egal intre Nastase si Basescu, in timp ce in Harghita situatia a fost relativ similara, cu diferenta ca inca premierul Romaniei a obtinut cel mai mare scor la aceste alegeri - 75,6%.

Situatia a fost asemenatoare si in Mures, unde la urne s-au prezentat doar 50% din votanti, in conditiile in care electoratul maghiar reprezinta cam jumatate din populatie, iar Nastase a castigat la mustata. Situatia a fost similara si in celelalte judete in care exista comunitati maghiare insemnate.

Daca concluzionam, este evident ca Marko Bela nu mai este ascultat de propriul electorat, nemultumit de tratativele cu un partid macinat de coruptie, dar si de cameolenismul si ipocrizia dovedita de proprii lideri.

Pe cand o demisie de onoare? Vor raspunde Marko Bela, Kelemen Attila, Takacs Csaba, Verestoy Attila, Borbely Laszlo si Frunda Gyorgy, echipa care a negociat cu PSD in fata propriului electorat?