In luna mai a acestui an, doi tineri targumureseni, Cristi si Barni, si-au vazut visul cu ochii. Queen Mary 2 era in fata lor. La 345 metri lungime, 72 inaltime si 49 latime, cu o viteza de 30 de noduri (aproximativ 60 de kilometri la ora), este cea mai mare si rapida nava de croaziera din lume. Nava regina are o capacitate de 4.

000 de persoane - dintre care 2600 pasageri -, 10 restaurante, fiecare diferit ca specific, discoteca, sala pentru teatru cu 1.100 de locuri, sali de conferinta si sala de dans. "Ca sa va inchipuiti cat era de mare, va spun ca noi, cei de la bucatarie, urcam la ultima platforma cu scara rulanta", povesteste Barni.

Nu a fost prima oara cand cei doi s-au aflat pe o nava de croaziera. Anul trecut au mai fost la munca pe vas, acumuland experienta care i-a dus pe Marry Qeen 2.Au plecat pentru ca aici nu aveau viitor, chiar daca amandoi au terminat o facultate, Cristi fiind economist, iar Barna informatician.

"Am terminat facultatea dar aici nu mi se ofera nici un viitor, salariul de profesor este mizerabil, am fost nevoit sa ma reprofilez" a spus Barna. Au vazut peste 40 de tari si multe insule.

Au vizitat aproape toata Europa, insulele Caraibe, New York, Canada"Cel mai aiurea era ca nu puteam intra in vorba cu vedelele, noi doar ii serveam", spune Cristi, mahnit ca nu are autografe.Munca a fost grea iar curatenia foarte stricta. Se spalau 20 de secunde sub ochii unui supraveghetor iar apoi foloseau solutii speciale pentru dezinfectat.

Serveau zilnic in jur de 80 de persoane si munceau 12 ore pe zi, nu aveau pauze. Seara, dupa program, daca se intampla sa fie intr-un port, mai ieseau pe tarm, dar foarte rar, pentru ca erau prea obositi pentru distractie si nu vroiau sa dea gres a doua zi.

Pentru fiecare greseala pe care o faceau, erau avertizati iar la al treilea-lea avertisment erau concediati.Ziua de 1 decembrie au petrecut-o pe vas. Au facut o mica petrecere cu toti cei de acolo, dar le lipseau familiile si prietenii. "Contactul cu familia iti da putere sa mergi mai departe.

Pe vas sunt doua lucruri de care te bucura: cand vorbesti cu cei de acasa si cand iei salariul", povesteste Barni, amintindu-si ce dor ii era de casa. Au avut ocazia sa petreaca si trei saptamani in Atena, la olimpiada, fiindca vasul a facut o croaziera.

Acolo, spune Cristi, au avut parte de cea mai mare securitate, deoarece pe nava erau si campioni. Erau paziti de doua submarine, doua vase de razboi si zece patrule de politie. Presiunea a fost mare, deoarece cei doi au fost selectati sa serveasca familiile organizatorilor din comitetul olimpic. Au avut mai mari emotii, dar s-au descurcat.

De-a lungul calatoriei, Barna si Cristi au avut ocazia sa serveasca numeroase personalitati. "I-am servit pe George Bush, printesa Sophia din Spania, printul Albert de Monaco, Printul Arabiei Saudite si cel al Finlandei, presedintele si prim ministrul Lituaniei", isi aduce aminte Barna.

De asemenea, au avut ocazia sa ii intalneasca si pe baschetbalistii echipei olimpice americane sau pe cunoscuta actrita Jeane Saymour, cea care a jucat in Dr. Queen. Regreta ca nu i-au cunoscut pe Bon Jovi si Danny de Vito, care au plecat de pe vas cu o saptamana inainte de a ajunge ei.

S-au intors acasa, pentru ca sunt de parere ca de Craciun se sta alaturi de familie, dar imediat dupa sarbatori vor pleca din nou pe vas. Au luat aceasta decizie pentru ca sunt tineri si considera ca acesta este momentul in care isi pot asigura un viitor decent. In plus, acum vad lumea de aici cu alti ochi.

"Oamenii bogati sunt mai diplomati decat cei care au mai putini bani. Am ajuns sa ii cunosc foarte bine si sa imi dau seama care e diferenta. Aici toata lumea e incruntata si rea, acum vad in oamenii de acasa doar rautate si invidie" povesteste Barni. Cristi este de aceeasi parere: "Cei cu putere iti respecta munca, e mai usor de lucrat cu ei".

Mary Queen le este acum a doua dragoste, dupa familie. Au ajuns acolo datorita ambitiei si vor continua sa munceasca, sperand ca asa cum au ajuns aici vor ajunge si mai sus. Sefii le-au apreciat ambitia si, datorita acestei calitati cei doi targumureseni au sanse mari de promovare.