Prima vizita in calitate de presedinte al Romaniei a lui Traian Basescu in judetul nostru a avut mai mult un caracter sentimental, decat unul care sa vizeze componente ale vietii administrativ-economice constantene.

Cu toate acestea, in cursul unei scurte declaratii facute, ieri, reprezentantilor mass-media seful statului s-a declarat impotriva transferului Administratiei Porturilor Maritime in subordinea Primariei, respectiv Consiliului Judetean Constanta.

In plus principalele autoritati portuare si navale nu au fost reprezentate in nici un fel la festivitatea primirii presedintelui Basescu la bordul fregatei „Ferdinand” si a navei scoala „Mircea”. In cursul zilei de ieri, la ora 13.10, presedintele Romaniei a primit onorul unei garzi militare, in dana militara a portului Constanta.

La aceasta festivitate organizata chiar la cheul unde se afla acostata fregata „Ferdinand” a asistat un numar extrem de redus de oficialitati militare si civile printre care s-au numarat Teodor Atanasiu, ministrul Apararii Nationale, prefectul Dan Culetu, subprefectul Adrian Nicolaescu, Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean, Nicolae Nemrischi, viceprimarul Constantei,

parlamentarii Andrian Mihei, Gheorghe Dragomir si Laurentiu Mironescu, alaturi de ofiteri de rang inalt din conducerea Fortelor Navale si Terestre ale Romaniei.

Dupa ce a urcat cinci minute mai tarziu la bordul celei mai moderne si mai puternice nave de lupta aflate in componenta flotei militare autohtone, Basescu a revenit dupa aproximativ o ora de vizitare a fregatei „Ferdinand” la cheu si s-a indreptat pe jos spre nava simbol a Marinei Romane.

Urcand la bordul navei scoala „Mircea” seful statului a trecut prin aproape toate compartimentele velierului neuitand sa viziteze si hamacul unde s-a odihnit in perioada cand a participat la marsul de instructie, in calitate de student al Institutului de Marina Constanta.

Conducerea CN APMC nu a fost invitata la eveniment>/b>

La sfarsitul vizitei efectuate la bordul navei „Mircea”, Basescu a marturisit jurnalistilor: „Orice politician, oricat de mare sau de mic ar fi, simte nevoia sa se intoarca la origini dupa un succes, iar eu la Constanta m-am nascut, aici m-am instruit si la bordul acestei nave am invatat sa fiu un barbat adevarat”.

Cu acest prilej fostul comandant de nava comerciala Traian Basescu a rememorat marsul efectuat in anul 1974 la bordul navei scoala „Mircea” pe relatia Constanta-Alexandria-Beirut, in perioada cand era student in anul II al Institutului de Marina, cele mai spectaculoase amintiri fiind escaladarea catargelor in fiecare noapte, la ordinele unui fost superior.

Basescu s-a pronuntat impotriva transferului CN APMC in subordinea administratiei locale afirmand: „Portul Constanta este un punct strategic fundamental si punctul meu de vedere este ca acesta trebuie sa ramana in coordonarea Ministerului Transporturilor”.

De altfel, soarta CN APMC se pare ca nu ii mai intereseaza nici pe sefii Administratiei Portuare, tinand cont de faptul ca vizita presedintelui tarii – un eveniment de maxima importanta pentru portul Constanta – a fost onorata de Gheorghe Moldoveanu, directorul APC-ului, cu absenta sa de la festivitatea de ieri din dana militara.