A imbratisat rapid cariera de manager in agricultura, demonstrand celor din jurul sau ca daca vor sa reuseasca cu adevarat, se poate. Intre 1996-2000 a lucrat in sectorul privat.

In ultimii patru ani, pasionatul de agricultura a lucrat in cadrul Centrului Judetean de Consultanta Agricola si al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Constanta.

Este vorba de Sorin Bulancea, directorul DADR, un om care daca, ipotetic vorbind, ar castiga maine o suma foarte mare de bani, i-ar investi fara a sta pe ganduri. In ce domeniu? In agricultura

Reporter: Ce v-a atras cel mai mult spre domeniul agriculturii?

Sorin Bulancea: In primul rand, faptul ca am locuit intr-o zona in care agricultura este prioritara si apoi faptul ca am impartasit dragostea fata de cresterea animalelor, eu fiind inginer zootehnist.

Rep.: Care sunt obiectivele mai importante pe care vi le-ati propus in viata?

S.B.: Unul din obiective l-a reprezentat realizarea profesionala, iar pe plan personal, sotia mea, care este medic veterinar, si cei trei copii sa aiba tot ce le trebuie.

Rep.: Cat de anevoios este drumul intre aspiratie si realizarea ei?

S.B.: Foarte dificil, mai ales in conjunctura actuala.

Rep.: Care sunt principiile dupa care v-ati ghidat in viata?

S.B.: In primul rand seriozitatea, apoi obiectivitatea, principiul dreptatii si al muncii facute cum trebuie.

Rep.: Aveti prieteni care v-au fost alaturi de-a lungul timpului in realizarile personale?

S.B.: In afara de sotie, nu. Prea putini prieteni. In ziua de astazi am cautat sa-mi desfasor activitatea in jurul nucleului familial.

Rep.: Cum v-a influentat in viata de zi cu zi responsabilitatea functiei?

S.B.: Functia de conducere, oriunde ar fi ea, implica o mare seriozitate si receptivitate la nou. Nu intamplator, sunt in faza finala a obtinerii titlului de doctor inginer, deci de doctor in stiinte zootehnice. Este un obiectiv pe care mi l-am propus din timpul facultatii si sunt aproape de finalizarea lui.

Rep.: Care ar fi caile pe care tinerii ar trebui sa le urmeze pentru a-si realiza aspiratiile?

S.B.: Este foarte importanta in acest caz pregatirea profesionala, atat cea teoretica, cat si cea practica. De asemenea, este necesar ca parintii sa inteleaga necesitatea urmarii studiilor de catre tineri si sa ii sustina si din punct financiar in acest demers al lor.

Degeaba exista intentie si dorinta daca nu exista si un sprijin financiar. Tinerii trebuie sa dea dovada de corectitudine si seriozitate in toate locurile prin care trec de-a lungul carierei lor.

Rep.: Daca ar fi sa faceti un bilant al mandatului dumneavoastra, care ar fi punctul pozitiv major si care ar fi cel negativ?

S.B.: Bucuria cea mai mare, de cand activez aici, este ca in anul 2004 judetul Constanta a obtinut cele mai mari rezultate din punct de vedere al productiilor din sectorul agricol si, zicem noi, un merit in acest sens l-a avut si Directia Agricola. Punctul dificil l-a constituit iarna 2002/2003, cand judetul Constanta a pierdut 170.

000 de hectare prin inghet. Atunci a fost un soc pentru toti agricultorii si pentru DADR din punct de vedere economic datorita pierderii productiei agricole.

Rep.: Cum decurge o zi din viata dumneavoastra?

S.B.: Sunt omul care se trezeste la ora cinci si jumatate in fiecare zi si care munceste pana la ore inaintate. Activitate zilnica la birou sau deplasari in judet, discutii cu colegii din conducerea Ministerului, cu cadre de conducere din Prefectura, efectiv munca administrativa pana dupa ora 16-17.

Urmeaza cateva ore de pregatire pentru teza de doctorat.

Rep.: Cand luati o decizie importanta va bazati pe o echipa de consilieri?

S.B.: Neaparat. Nu i-au decizii unilateral. Ma consult cu colegii mei, cu directorii adjuncti si decizia speram sa fie de bun augur si pentru toti colegii din teritoriu sau producatorii agricoli.

Rep.: Exista o reteta perfecta a relatiei sef-subaltern?

S.B.: Incerc sa-mi respect colegii si cred ca si ei, cel putin aparent, ma respecta. Este nevoie de un respect reciproc in primul rand in cazul relatiei sef-subaltern.

Rep.: Care a fost momentul cheie in realizarea dumneavoastra profesionala?

S.B.: Au fost mai multe momente cheie. De exemplu, pentru productiile agricole mari de anul trecut am simtit si eu o mandrie profesionala. Momente cheie au constituit si rezultatele economico-financiare ale institutiilor la care am lucrat.

Rep.: Ce apreciati la o persoana cu care intrati in contact?

S.B.: Apreciez daca cineva este receptiv la ceea ce comunic. Sunt cazuri in care oamenii privesc visatori, asa, de dorul de a privi, dar se gandesc in alta parte si nu receptioneaza mesajul.

Rep.: Cum priviti rolul banilor in viata dumneavoastra?

S.B.: Determinant. Sau, (rade) daca nu sunt bani, nimic nu este.

Rep.: Care ar fi cele mai importante calitati in conturarea profilului de invingator?

S.B.: Sa joci cinstit, sa fii receptiv la tot ce este nou, sa colaborezi bine in cadrul unui colectiv, sa mergi alaturi de colegi, si la bine si la rau.

Rep.: Daca ati dispune maine de o suma foarte mare de bani, in ce i-ati investi?

S.B.: I-as investi … tot in agricultura.