Instalatiile de irigat si motopompele sunt executate sub licenta HÃœDIG Germania, una dintre cele mai cunoscute firme din Europa Occidentala, producatoare de instalatii si echipamente de irigat, cu o vechime de peste 100 de ani in domeniu.

- Faceti un scurt istoric al firmei dumneavoastra.

- Am plecat de la doi oameni si un spatiu inchiriat in 1991 si acum avem peste 100 de salariati, circa 2.000 mp de hale cu spatii de productie, masini unelte si utilaje. La acest grad de dezvoltare am ajuns dupa zece ani de activitate. De cinci ani suntem certificati ISO 9001.

Suntem autorizati pentru exportul in Uniunea Europeana, in tari ca Germania, Franta si Belgia. Colaborarea cu tarile din UE a adus un plus de tehnicitate prin care am reusit in scurt timp performante pe care alte unitati nu le-au atins.

Acesta este si motivul pentru care la ora actuala suntem cei mai buni fabricanti de instalatii de irigat din tara.

- Care este oferta firmei?

- Instalatiile de irigat de mai multe tipuri cu actionare automata, dar si mecanica, cu furtun si aspensor dotate si cu rampa de udare pentru diferite productivitati si capacitati de lucru. Mai producem motopompe cu actionare cu motor termic si autopurtate.

La aceste produse avem un contract cu o firma din Franta pentru care executam diferite piese si subansamble. De asemenea, producem confectii metalice si industriale, bariere automate cu actionare electrica, masini speciale de mica productivitate pentru fabricarea materialelor de constructii.

- Ce produse sunt cele mai solicitate?

- Un succes mare il au instalatiile pentru irigat. Unul dintre motivele care au dus la cererea acestor utilaje este clima din ce in ce mai aspra pentru activitatea agricola, dar si faptul ca tara noastra are un sistem de irigatii care, desi este distrus in proportie mare, se fac eforturi pentru refacerea lui.

Instalatiile fabricate de noi fiind automate si de inalta performanta, usureaza munca omului. Atata vreme cat asiguri acestor instalatii o presiune medie, iti rezolva problema completarii necesarului de apa in sol.

- Dezvaluiti-ne secretul succesului in aceasta afacere.

- Seriozitatea, la care s-a adaugat perseverenta si dorinta de a progresa. Nu a fost nimic usor, totul a fost facut in etape.

Nu e nimic spectaculos, este un lucru pe care poate sa-l faca orice unitate care are o gandire sanatoasa si care intelege ca numai asigurarea unor produse si servicii de calitate duc la o dezvoltare normala.

Abia dupa ce ai grija de salariati ti se intoarce multumirea prin calitatea si cantitatea produselor pe care ei le executa sub dirijarea corpului tehnic de care dispui. Daca nu le asiguri o salarizare buna, un program si conditii de lucru corespunzatoare si intelegere, te pacalesti singur.

- Prin ce servicii se deosebeste firma dumneavoastra de celelalte unitati cu acelasi obiect de activitate?

- Atitudinea fata de client. Pentru produsele noastre, noi asiguram garantie doi ani in conditiile in care celelalte firme concurente asigura doar un an. Asiguram service 24 de ore din 24 pe toata perioada in care se desfasoara irigatii, indiferent de zona tarii in care avem livrate astfel de instalatii.

Trebuie sa mentionez ca avem livrate instalatii de irigat si motopompe in 13 judete, intre care amintesc, in afara judetului Constanta, Tulcea, Calarasi, Buzau, Teleorman, Ilfov.

In total avem 326 de instalatii vandute la care asiguram service cu cinci masini distribuite pe zone si care in perioada de executare a irigatiilor sunt in zonele de lucru.

- Prin ce modalitati va selectati personalul?

- In afara de maiestrie, ne intereseaza foarte mult seriozitatea. Aici, familia joaca un rol foarte important. Cand am avut nevoie de personal, am mers si pe calificare la locul de munca a persoanelor mai tinere. Cei 106 salariati ii privim ca pe niste colaboratori foarte apropiati.

Datorita profesionalismului lor, sase dintre angajatii nostri au fost selectati sa lucreze in Anglia, Irlanda, Italia. Contactul cu ei este permanent si de cate ori vin in tara schimbam impresii si aflam cum se lucreaza in zona respectiva, ce utilaje folosesc ei in plus fata de noi.

- Care sunt ultimele noutati pe care le puneti la dispozitia clientilor?

- Noile instalatii care sunt din ce in ce mai performante, cum ar fi adaptarea unor dispozitive pentru magnetizarea apei. Aceste dispozitive au fost testate si realizate cu Institutul Politehnic din Iasi.

Rampa de udat speciala cu productivitate foarte mare, inclusiv in conditiile in care in sistemul de irigatii presiunea este de pana la doua atmosfere, este o alta noutate. In general, cand presiunea este sub doua atmosfere, nu mai obtii o productivitate corespunzatoare.

Celelalte instalatii de irigat care sunt in tara, cele de tip cu tambur si furtun cum sunt ale noastre, nu functioneaza nici macar cu patru atmosfere, ci de la 5-6 atmosfere in sus. Instalatiile noastre reusesc sa fuctioneze si cu 3-4 atmosfere, dar nu cu aceeasi productivitate.

Şi atunci, am venit cu aceasta solutie, in loc de aspensor se ataseaza o rampa de udare care poate fi folosita inclusiv la presiune joasa.

- Ce loc ocupa in activitatea firmei participarile la targuri si expozitii nationale si internationale de profil?

- Participam anual la 5-6 manifestari de acest gen. Deocamdata in tara, in strainatate am fost prezenti la o singura expozitie, in Bulgaria.

Intentionam ca in acest an sa mergem la mai multe expozitii internationale de utilaje agricole, intre care cea mai importanta este Indagra, care se va desfasura in toamna la Romexpo, in preajma Zilei Recoltei.

In acest an, am mers si in localitati mai mici, unde s-a serbat Ziua Recoltei, precum Cumpana, Basarabi, Mihail Kogalniceanu. Urmeaza sa participam la expozitiile din Moldova, zona pe care inca nu am atacat-o, mai ales ca are un potential agricol destul de important.

- Vanzarile sunt influentate de un an agricol bun sau mai putin bun?

- In anii in care productia agricola este mai slaba, se observa apoi o lipsa de fonduri a clientilor. Daca productia este normala, pretul la produsele respective este mare si piata de desfacere este sigura.

Daca patim insa cum a fost anul trecut, cand oferta de produse agricole a fost foarte mare, iar preturile au scazut foarte mult, apare aceeasi penurie de fonduri.

Mai mult, dupa cativa ani de seceta, prima data cand ai reusit sa ai ceva profit, esti nevoit sa scazi din pret deoarece cererea este mai mica decat oferta. In aceasta situatie suferim si noi deoarece anul viitor ei nu vor avea bani sa cumpere.

Necazul nostru este ca, desi vindem produsele in rate pe un an-un an si jumatate, fara nici un fel de dobanda, in agricultura romaneasca sunt multi oameni care nu-si respecta contractele. In aceasta situatie sunt cateva firme din Dobrogea, care nu si-au achitat datoriile de doi ani de zile.

- Ce investitii aveti in vedere in perioada urmatoare?

- Investitii am facut permanent, in functie de profitul realizat. Din pacate, nu beneficiem de nici o facilitate. Anul trecut am avut mai putine vanzari, insa am exportat in Germania si ne-am echilibrat balanta de plati, dar n-am reusit sa scoatem un profit care sa ne permita investitii mari.

Şi in aceste conditii urmeaza sa ne cumpararm cateva utilaje mai performante care sa le inlocuiasca pe cele mai vechi cu un grad ridicat de uzura. O alta investitie a fost construirea unei noi hale pe care o vom da in functiune la inceputul lunii februarie.

Pe de alta parte, exporturile noastre au crescut, si in acest an se vor ridica la aproximativ 500-550 mii euro.