Ieri noapte, Carmina si Petrus Urie, in virsta de 9 si, respectiv, 10 ani, au dormit sub cerul liber, pe un pat amplasat in fata imobilului de pe strada Fortificatiei nr.5.

Pina ieri, copiii au locuit impreuna cu cei doi parinti, Lenuta Danila (48 de ani) si Petrica Urie (50 de ani), intr-o camera din acel imobil, dar au fost evacuati de acolo de un executor judecatoresc si un reprezentant al Directiei Serviciilor Publice (DSP), deoacere locuiau de citiva ani ilegal.

Putinele lucruri pe care le aveau (un pat, un dulap, o masa si citeva haine), au fost scoase in strada si neavind unde sa se duca, cei patru au dormit acolo.

Parintii copiilor traiesc in concubinaj de mai bine de zece ani si au avut impreuna trei copii, unul dintre ei murind in 1999, in urma unui incendiu. In acea zi, ei si-au inchis copiii in camera si au plecat de acasa.

Petrus, pe atunci in virsta de 4 ani, trebuia sa aiba grija de ceilalti doi frati ai sai, Carmena (3 ani) si Gabriel ( un an si jumatate). Singura distractie pe care au gasit-o copiii in camera saracacioasa, au fost chibriturile. Flacara a cuprins rapid una dintre hainele atirnate pe marginea patului si a transformat totul in cenusa.

Incaperea, distrusa in proportie de peste 70%, a devenit nelocuibila dar familia, cu un copil mai putin, a continuat sa stea acolo. Fara nici un fel de act de identitate, ei nu au putut incheia contract de inchiriere cu DSP. Fara un loc de munca, ei nu au avut bani ca sa-si poata face actele de identitate, obligatorii pentru incheierea oricarui contract.

"I-am actionat in judecata in 2003 pentru ca stateau acolo fara forme legale, adica fara contract de inchiriere. I-am tolerat prea mult si ei nu au facut nimic ca sa-si clarifice situatia. Nu si-au facut acte de identitate, desi le-am spus de nenumarate ori acest lucru.

Mai mult decit atit, au degradat camera si nu au venit niciodata sa depuna macar o cerere la sediul institutiei pentru un alt spatiu. Sentinta civila a fost pusa in executie in septembrie anul trecut si de atunci au fost somati de nenumarate ori sa elibereze camera", a precizat Marilena Streche, consilier juridic in cadrul DSP.

Pe de alta parte, mama copiilor recunoaste ca stau acolo fara forme legale, dar pune totul pe seama acelui incendiu care i-a lasat fara acte de identitate. Nu au nici un fel de venit si singurul care mai aduce cite un ban in casa este tatal copiilor, care munceste cu ziua.

Cel mai dureros lucru este faptul ca cei doi copii nu au fost trimisi la scoala si asta pentru ca, spune mama, "nu am bani sa le scot certificatele de nastere si fara ele nu-i primeste nicaieri. Nici pe noi nu ne primeste nicaieri fara acte de identitate.

Aici nu platim nici un ban pe chirie, pentru ca nu avem contract de inchiriere. Ne-au spus de nenumarate ori ca ne vor evacua, dar nu am avut unde merge. Dovada este faptul ca aseara am dormit in strada".

Sesizat de reporterii nostrii, Alexandru Sculschi, directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, s-a deplasat la locul indicat de noi cu doi asistenti sociali, pentru a rezolva problema celor doi copii minori. "Eu voi rezolva situatia pentru aceasta seara, desi noua legislatie prevede ca problema este de competenta Serviciului de Asistenta Sociala din cadrul Primariei.

Noi nu mai avem voie sa-i internam in regim de urgenta, decit cu decizie din partea Primariei". Ca sa rezolvam in mod legal situatia, am contactat-o telefonic pe viceprimarul Daniela Vasioiu, care ne-a asigurat ca, in cel mai scurt timp, se va ocupa personal de aceasta problema.