Lantul de farmacii SensiBlu se extinde pe zi ce trece, incalcand toate normele legale in vigoare privind norma de reprezentativitate a unei farmacii raportata la numarul de locuitori.

Si asta pentru ca, in lipsa posibilitatii legale de a dobandi licente pentru deschiderea unor noi puncte farmaceutice in marile orase ale tarii, Sensiblu foloseste o "reteta speciala" – cumpararea unor farmacii cu licenta cu tot al caror sediul il muta mai apoi in marile centre ale oraselor, cu priza la cumparatorii pretentiosi, daca avem in vedere si faptul ca vinde produse cosmetice. Cu toate ca numele lantului a fost legat de un caz de evaziune fiscala, nefinalizat in cele din urma, se afla mereu in fata cand vine vorba despre banii pentru medicamente compensate si gratuite.

Societatea a fost deseori legata de numele sotiei fostului premier Adrian Nastase, Dana Nastase, aspect nedovedit pana in prezent, intrucat in acte apar patru cetateni straini.

SensiBlu este ceea ce se cheama o afacere de succes. In doar cativa ani, farmaciile cu cruce verde-albastra s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie, ajungand sa formeze o retea care a impanzit toate marile orase ale tarii.

In prezent, dupa sapte ani de la aparitie, in toata tara, functioneaza nu mai putin de 108 farmacii SensiBlu.

Cunocatorii reglementarilor legale din domeniu se pot intreba, in mod firesc, cum se face ca, farmaciile SensiBlu reusesc sa fie pozitionate in centrul marilor orasele, la cativa metri de alte puncte farmaceutice.

Si asta in conditiile in care, potrivit legilor in vigoare, o farmacie trebuie sa deserveasca 3000 de locuitori in zonele urbane, in timp ce, in mediul rural, functioneaza o farmacie si la 15.000 de locuitori.

De asemenea, in tarile Uniunii Europene nu prea exista lanturi de farmacii, iar acolo unde mai sunt, ele nu pot depasi, prin lege, mai mult de 20% din numarul total de farmacii din tara respectiva, evident pentru a nu incalca legile concurentei si pentru a nu se transforma intr-un sistem monopolist.

Insa, in Romania, din punct de vedere financiar, retelele depasesc cu mult acest procent de 20%, cel mai elocvent exemplu fiind insasi reteaua SensiBlu.

Cum reuseste SensiBlu sa-si deschida noi si noi puncte de comercializare a produselor farmaceutice la o distanta mica fata de alte puncte farmaceutice, incalcand astfel reglementarea legala la care am facut referire si cine sunt cei care se afla in spatele acestei afaceri va dezvaluim in cele ce urmeaza.

Libanezi si francezi in fata, Dana Nastase in spate?

Societatea SC "SensiBlu" SRL a fost inregistrata la Registrul Comertului in 1997 la numarul J40/3006/1997, avand ca principal obiect de activitate comertul cu amanuntul al produselor farmaceutice.

Conform ultimelor date furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, asociati sunt doua peroane juridice, Mediplus Exim SA din Bucuresti si o societate inregistrata in Olanda - Sograno B.V.

Cu toate acestea, in momentul infiintarii societatii, in anul 1997, erau asociate patru persoane fizice si o persoana juridica (Mediplus Exim) si o filiala in Republica Moldova - la Chisinau (SC "A&D Holding Exim Bucuresti" SRL).

Conform informatiilor noastre, persoanele fizice asociate, care figurau initial ca actionari ai societatii si care se regasesc si in prezent in spatele acesteia sunt Michel Charles Eid - cetatean libanez, Robert Ludovic Charles Simon - declarat cu cetatenie franceza inregistrat cu un pasaport eliberat de Ambasada Frantei din

Peru, Roger Fawzi El Akoury - cetatean libanez si Walid Abboud, libanez de nastere, britanic de cetatenie cu domiciliul in Franta, pasaportul fiindu-i eliberat de Ambasada Angliei la Bucuresti. Cei patru asociati aveau initial parti egale, respectiv 24,502% in capitalul firmei.

In prezent situatia societatii este incerta, odata cu iesirea celor patru persoane fizice din "schema" si intrarea societatii Sograno, in spatele careia s-ar putea afla, de fapt, tot cei patru cetateni straini.

"Mediplus Exim" are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al produselor farmaceutice, ceea ce inseamna ca sub aceiasi umbrela se adapostesc atat angrosistul cat si vanzatorul cu amanuntul.

Producatorul de medicamente nu trebuie sa detina nici o farmacie, iar distribuitorul sa nu detina lant de farmacii, asa cum au sugerat si specialistii, reprezentanti ai Colegiului Farmacistilor si deputati din Comisia de Sanatate, in repetate randuri.

Insa, odata cu unele lacune legislative combinate cu niste minti puse pe specula, totul e posibil.

Acest mod de lucru este clasic pentru afacerea "tip suveica", a carui cheie de functionare o reprezinta folosirea unor societati-fantoma, in cascada, prin gestionarea carora se trec fictiv produsele.

Licenta de functionare si personal de specialitate, cumparate pe bani grei

SensiBlu se lauda ca este cel mai mare lant farmaceutic din tara.

Cum a reusit sa-si exinda domeniul in cativa ani de la descinderea cetatenilor straini in Romania si cum au izbutit sa deschida farmacii in zone centrale ale marilor orase din Romania in conditiile i care in perimetrele respective existau deja farmacii? Printr-o ingenioasa smecherie.

Potrivit legii, asa cum am subliniat, in Romania o farmacie obtine licenta de functionare doar in cazul in care face dovada ca deserveste peste 3000 de locuitori in zonele urbane, in timp ce, in mediul rural, reprezentativitatea este de 15.000 de locuitori la o farmacie. Situatie care nu concorda cu reprezentativitatea farmaciilor SensiBlu.

Astfel, pentru ca nu puteau obtine licenta de functionare pentru o farmacie de exemplu in centrul Clujului, perimetru in care functioneaza deja o farmacie, au recurs la cumpararea unor farmacii din diverse cartiere sau de la periferia orasului cu licenta cu tot si au mutat ulterior sediul farmaciei.

Altfel spus au cumparat "afacerea" cu licenta cu tot. Si asta pentru ca, produsele pe care le comercializeaza in farmacii, pe langa cele farmaceuitice la care adaosul comercial este reglementat de Ministerul Sanatatii si Familiei, au priza, teoretic doar la consumatorii cu un nivel ridicat de venituri.

La Cluj, SensiBlu a cumparat de-a lungul anilor nu mai putin de cinci "afaceri cu medicamente".

Este vorba de farmaciile StimFarm, Farma Med Rotsim, dar si de alte doua cumparate anul trecut, mai exact Panax si Balsanum, achizitionate, conform informatiilor noastre, pe bani grei si asta pentru ca aveau nevoie de licenta dobandita de aceste farmacii.

Si asta pentru ca, daca o farmacie a dobandit licenta poate sa isi mute sediul, cu conditia ca numarul total al farmaciilor sa ramana constant, pornind de la premisa ca numarul locuitorilor intr-un perimetru nu s-a schimbat.

Reteta a fost aplicata in mai toate judetele in care in prezent SensiBlu a deschis farmacii, inclusiv judete din Ardeal, cum este cazul Bihorului, Maramuresului, Bistritei si judetului Satu-Mare. Nici Capitala nu a fost ferita de aceasta smecherie.

Asa se face ca, in anul 2001, dintre cele 30 de farmacii cate detinea atunci SensiBlu, doar 4 erau autorizate pe societatea respectiva, aspect semnalat si de parlamentari in comisiile de specialitate.

Pe de alta parte, pentru ca, asa cum am demonstrat pentru SensiBlu totul este se poate cumpara, o alta smecherie la care au recurs pentru a parea, la prima vedere, intr-o perfecta legalitate este "achizitionarea" a cate un farmacist primar.

Si asta pentru ca, potrivit normelor in vigoare, orice farmacie poate functiona doar daca are angajat cate un farmacist primar. In lipsa unei asemenea conditii, SensiBlu a recurs, in unele cazuri, la inregistrarea in acte a unui farmacist specialist, chiar daca acesta nu isi desfasura activitatea in unitatea respectiva.

Ar mai fi de precizat, totusi, faptul ca, se pare ca in ultima perioada SensiBlu a reusit sa se imbogaseasca sub aspectul resurselor umane.

CAS, pentru unii muma, pentru altii ciuma

Extinderea SensiBlu pare un miracol pe o piata a medicamentelor extrem de tensionata de blocajele financiare dintre Casele de asigurari de sanatate, spitale si farmacii.

Eliberarea retetelor compensate este un permanent motiv de scandal pe circuitul medic-bolnav-farmacist, mai mereu in stare de avarie din cauza intarzierilor in decontarea lor de catre Casele de asigurari de sanatate.

Se stie ca, in conditiile in care farmacii vechi si cu renume nu reuseau sa elibereze compensate din cauza intarzierilor de plati de catre Casele Judetene de Asigurari de Sanatate, SensiBlu era si este mereu "pe verde" in ceea ce priveste eliberarea medicamentelor compensate si a celor gratuite.

Memoriile farmacistilor si a Colegiului Farmacistilor nu au intarziat sa apara si au sesizat oficialii Ministerului Sanatatii in acest caz de "protectionism" fata de reteaua SensiBlu.

Cel putin din acest motiv, numele SensiBlu a fost mereu legat de cel al sotiei fostului premier Adrian Nastase, Dana Nastase, care era mentionata atat de presa cat si de farmacisti ca aflandu-se in fapt in spatele intregii afaceri, aspect greu de dovedit pentru ca, asa cum se stie daca cineva doreste sa-si protejeze numele poate sa scoata intr-o afacere pe altcineva "la inaintare". La fel, numele Danei Nastase dar si al sotiei lui Mircea Geoana a fost legat de un alt lant farmaceutic, Medium Farm. Cel putin daca avem in vedere acest aspect este de inteles de ce pentru Sensiblu curgeau banii pentru compensate, spre deosebire de alte farmacii.

Un alt aspect de subliniat in acest sens este faptul ca zilele trecute, farmaciile clujene nu au eliberat medicamente compensate si gratuite din lipsa fondurilor, in timp ce in farmaciile SensiBlu era disponibil si acest serviciu.

SensiBlu, acuzata de evaziune fiscala

SensiBlu nu a fost insa, in ciuda unui vizibil protectionism din partea institutiilor statului si a unor politicieni, sa scape fara scandaluri mari, cel mai exemplificativ fiind in acest sens cel legat de evaziune fiscala, acuzatie lansata de comisarii Garzii Financiare, la finele anul 2002.

Scandalul Sensiblu a fost declansat de conducerea Garzii Financiare in anul 2000, cand conducerea institutiei a acuzat cunoscutul lant de farmacii de spalare de bani si evaziune fiscala.

Actionarii societatii firmei au fost acuzati ca, in urma contractarii unui credit extern de 26 milioane de dolari prin intermediul a doua firme nou-infiintate, devenite intre timp "patronii" SensiBlu, si-au scos din tara, pur si simplu, realizarile financiare ale companiei, si asta fara sa se plateasca absolut nici un fel de impozit.

Numai ca bomboana pe coliva a reprezentat-o declaratia facuta la cateva zile dupa aceea de Ioan Melinescu, presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSP), care, pur si simplu, a acuzat Garda ca a obstructionat bunul mers al anchetei doar de dragul aparitiilor in presa.

Acesta a fost ultimul caz prezentat de Garda Financiara intr-o conferinta de presa.