O data cu decizia reprezentantilor actualei Puteri de a-i schimba din functie pe cei pusi cu "forta" de PSD in fotoliile institutiilor (atitudine devenita oarecum normalitate), a inceput si lupta politica pentru fotoliu de sef al Biroului Vamal de Interior Sighetu Marmatiei.

Unul dintre posibilii candidati este Tiberiu Berindan, fost sef al Biroului in perioada 1999-2000, sustinut de deputatul Mircea Man, liderul filialei judetene a PD. Insa ravnitul fotoliu mai are si alti pretendenti.

Batalia pe confortabilele fotolii ale conducerilor institutiilor Statului, operatiune cunoscuta si sub denumirea "ciolaniada", este in plina desfasurare. Asa ca politicieni mai mult sau mai putin importanti si-au intrat in rolurile de actori principali ai jocurilor de culise care determina numirile in diverse functii.

Mutarea lui Man

Surse credibile si bine informate ne-au confirmat ca astfel de jocuri strategice se desfasoara si pentru conducerea Biroului Vamal de Interior Sighetu Marmatiei. Deputatul Mircea Man, liderul filialei PD, cel caruia ii place sa creada ca este "dirijorul" care dicteaza nume in functie de "diverse" interese, l-ar propulsa in functia de sef al Vamii Sighet pe Tiberiu Berindan.

Berindan este cel care a fost la conducerea Biroului Vamal Sighet in perioada 1999-2000, cand a fost eliberat din functie de notoriul Gheorghe Dinu, zis "Vama", actualmente presedinte al clubului Rapid Bucuresti. Chiar daca deocamdata nu este inregimentat politic, Berindan a avut tangente si cu acest domeniu.

Trecut prin PDSR si apoi prin PRM, fostul sef al Vamii Sighet este acum curtat de cei din PD. Pentru ca orgoliul "unicului" Man nu-i permite sa sustina un fost adversar politic, decat dupa racolare, una dintre conditiile sustinerii este adeziunea lui Berindan la PD.

"Nu stiu ce se zvoneste. Sunt in faza de discutii si de... zvonuri, cum ziceti dumneavoastra. Am vazut si eu ca sunt in discutii, prin ziare, dar concret nu pot sa va spun nimic. Stiti ca in institutiile publice este mai greu, trebuie urmate anumite etape. E drept ca am mai fost in sistem si stiu, dar nu va pot spune nimic concret", a declarat, onest, Berindan.

Referitor la propriile-i intentii cu privire la un eventual fotoliu „oferit" de democrati, Berindan e inca nehotarat: "nu stiu ce sa zic... Este o perioada in care Vama se confrunta cu probleme deosebit de mari: lipsa de personal, perspectiva internationala cu Ucraina (tara cu grad mare de risc), problema este complexa.

In primul rand sunt problemele economice, bugetul Statului este mic, la fel si sumele repartizate - Maramuresul nefiind un judet cu perspective foarte mari." Era gata sa intelegem ca postul de sef de vama nu mai este interesant.

Propunerea sigheteana

Se pare ca Berindan a primit propuneri pe filiera Sighet a PD. "Nu mi-a propus Mircea Man. Nici nu-l cunosc personal, nu l-am vazut decat in ziare", a spus "alesul", confirmand totusi ca propunerea a venit din partea PD.

Interesant sau neinteresant, dupa cum il considera fiecare, postul este dorit si de altii. Si cum lupta este in curs de desfasurare, posibilii contracandidati au scos la iveala nereguli, cu care s-a confruntat Berindan in calitate de sef birou export-import al SC Steilman Bukarest din Sighet. Nereguli care l-ar face incompatibil cu viitorul post.

Propusul pedist a confirmat unele dintre aceste „reprosuri", dar le-a si explicat: "da, am fost amendat (in 1 aprilie 2004 - n.red.), dar a fost o greseala strict aritmetica pe care am descoperit-o tot eu si i-am anuntat pe cei de la Vama. Am mers si le-am spus: uitati, colegi, am gresit.

Era o procedura mai deosebita pe care nu am luat-o in calcul, insa mi-am recunoscut greseala si am achitat diferenta de bani. Cu toate acestea, am fost amendat. Am contestat acea amenda in instanta si am castigat procesul. Oricum, era vorba despre niste facturi pe care le-am facut in numele firmei pe care o reprezint, nu in nume personal.

" Berindan a confirmat ca in urma unei discutii avute cu Lidia Muresan (actualul sef al Biroului Vamal Sighet), aceasta i-a confirmat suspiciunile pe care le avea cu privire la legitimitatea amenzilor.

Desi Berindan nu a dorit sa dezvaluie amanunte privitoare la replica actualului sef de vama in cazul acelei amenzi, putem banui ca nici Muresan nu ar vrea sa-si piarda fotoliu, mai ales ca, in ultima vreme, a avut parte de ani atat de prolifici.

Numai in anul 2003, prin economii substantiale si reusite strategii finaciare care depasesc imaginatia celor mai multi dintre romani, sefa vamii sighetene a reusit sa dobandeasca un teren intravilan cu suprafata de 1.876 (am dedus ca e vorba despre metri patrati, fiindca unitatea de masura nu este mentionata in declaratia sa de avere) si un apartament.

Buzunarul democrat

Asadar, contracandidati la sefia punctului vamal Sighet ar mai fi. Iar sustinatori pentru Berindan, doar cei politici... Insa care ar fi contraserviciul in cazul in care fostul sef s-ar decide sa accepte propunerea pedista? E o intrebare la care raspunsul se afla intr-un buzunar captusit cu atat de multa „democratie".

Ce este cert in cazul lui Berindan? Daca se va intoarce la vama: „ar trebui facuta ordine. Nu numai in vama, ci peste tot. Postul pe care l-am detinut l-am castigat la un concurs national si daca o sa ma hotarasc, o sa ma duc tot la concurs national.

" In cazul in care decide sa se reintoarca la conducerea Vamii Sighet, l-am intrebat de ce e conditionat de acceptarea propunerii democratilor? „Se poate face ceva in Romania fara factorul politic, cinstit? Este suficienta doar competenta profesionala?", a raspuns Berindan, printr-o intrebare retorica. Retorica, deocamdata. Pentru ca ar trebui sa-i raspunda Mircea Man.

Poate cu aceasta ocazie reusesc si sa se intalneasca.