Mate Andras Levente a confirmat faptul ca a fost inaintata propunerea ca observatorii romani la PE sa provina din Comisia de Integrare, dar ca inca "nu s-a luat o decizie in acest sens". Deputatul afirma ca ar fi tentat de o cariera europeana: "Daca organizatia imi va solicita sa merg ca observator, cu siguranta voi merge".

Si senatorul Eckstein-Kovacs Peter este tentat de o cariera de euro-parlamentar. "Dupa doua legislaturi in Parlamentul Romaniei, ar fi o noua provocare", spune Eckstein. El se considera apt pentru a fi trimis la Parlamentul European.

"Am dobandit destule cunostinte pentru a putea face fata acestei provocari. Am participat chiar si la dezbaterile privind Constitutia Europeana". Chiar daca nu s-a luat o decizie privind trimiterea membrilor Comisiei de Integrare, senatorul clujean spune ca "ceasul bate, iar partidele politice trebuie sa ia o hotarare cat mai repede, mai ales ca, in vara, activitatea parlamentara este oprita".

Un alt parlamentar clujean care, aproape sigur, va merge ca observator la PE este Vasile Puscas, care este si secretarul Comisiei de Integrare. El este cunoscut oficialilor europeni, de pe vremea cand era negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana.

Puscas participa deja, in calitate de observator, la intalniri ale forurilor europene si si-a exprimat chiar si disponibilitatea de a face parte din delegatia romana pentru legislativul european.

Partidele par dezinteresate

Tratatul de la Nisa, semnat in 2001, reglementeaza numarul de euro-parlamentari si de comisari europeni la care are dreptul fiecare stat membru al UE. Romania are dreptul la 35 de euro-parlamentari. Fiecare partid parlamentar va trimite un numar proportional cu ponderea pe care o are in Parlamentul de la Bucuresti.

Asfel, PSD va beneficia de 12 din cele 35 de locuri, PNL 7, PD si PPRM cate 5, iar UDMR si PC (fostul PUR) cate 3. Aceasta repartizare este identica celei din Comisia de Integrare.

Decizia initiala a Parlamentului European, de a amana pana anul viitor primirea observatorilor romani si bulgari, ar fi oferit un ragaz partidelor, dar acestea se vad acum obligate sa ia in discutie aceasta problema cat mai rapid.

Si totusi, partidele par dezinteresate de acest subiect. Pana acum, doar PSD a hotarat sa creeze un comitet, din care sa faca parte si reprezentanti ai Partidului Socialistilor Europeni. Desi este cea mai vehiculata solutie, trimiterea, in bloc, a tuturor membrilor Comisiei de Integrare la PE este, asadar, putin probabila.

Din aceasta comisie face parte, spre exemplu, Mircea Geoana, abia ales presedinte al PSD. Or, ca si observator la PE, el ar pierde contactul, in buna masura, cu politica autohtona. Observatorii vor avea mandat pana la inceputul lui 2007, cand romanii si bulgarii vor deveni euro-parlamentari cu drepturi depline.

Insa, inainte de acest moment, vor trebui organizate alegeri in cele doua tari pentru desemnarea euro-parlamentarilor. In Romania, ei vor fi alesi, cel mai probabil, in circumscriptii uninominale, astfel ca ponderea partidelor in Parlamentul roman nu va mai conta.