Banii partidelor din campaniile electorale au starnit mereu controverse aprige. De unde au provenit, cati au fost. Saptamana trecuta presa clujeana va dezvaluia doua neclaritati referitoare la donatiile a doi parlamentari clujeni.

Acum, GAZETA de Cluj va ofera, in exclusivitate, dosarul complet: toti banii si toate donatiile, ale tuturor partidelor parlamentare din Cluj! Si vom reveni!

Toate partidele politice au obligatia de a publica in Monitorul Oficial al Romaniei, pana la data de 31 martie, un raport financiar in ceea ce priveste anul precedent.

In termen de 15 zile de la publicarea rezultatului alegerilor, mandatarul financiar al fiecarui partid, este obligat sa depuna la Curtea de Conturi un raport detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale pentru fiecare partid sau candidat independent, iar apoi raportul se publica in Monitorul Oficial.

Lasii de la Curtea de Conturi

In mod normal, fiind vorba de informatii de interes public, Curtea de Conturi, respectiv Camerele de Conturi Judetene ar trebui sa le puna la dispozitia publicului larg.

De la Camera de Conturi Cluj ni s-a spus insa ca ei nu pot furniza presei nici un fel de informatii despre aceste dosare, intrucat toate dosarele au fost trimise la Bucuresti si, oricum, ei nu le pot face publice. Asta in ciuda faptului ca institutia respectiva detine copii ale dosarelor respective. Curtea de Conturi Bucuresti s-a ferit si ea in a ne furniza dosarele respective.

D.A - pentru transparenta

Dintre filialele clujene ale partidelor parlamentare (Alianta D.A., PSD, PPRM, UDMR), doar Alianata D.A. ne-a pus la dispozitie raportul financiar cu privire la campania electorala 2004.

"Veniti la noi la sediu si va alegeti dumneavoastra din raft ceea ce doriti. Noi nu avem nici un fel de secrete", ne-a spus Ioan Nicoara, mandatarul financiar al Aliantei. Si, intr-adevar, am intrat in posesia copiei dupa intreg dosarul depus de Alianta DA la Curtea de Conturi, Camera de Conturi Judeteana Cluj. Ba chiar mai mult, am obtinut si Nota de Constatare din partea Curtii de Conturi.

La PPRM, nimeni nu misca in front fara aprobarea "sefilor". Iar cum sefii se afla in Parlament si uneori nu raspund la telefoane, blocaj total. Tot ceea ce am reusit sa aflam a fost faptul ca mandatarul financiar al partidului a fost Teodor Nut.

La UDMR cu greu am reusit sa aflam mandatarul financiar, care a fost Kerekes Sandor, vicepresedintele Consiliului Judetean. In rest, la UDMR, nimeni nu misca un deget fara „OK"-ul conducerii de partid. In fine, la PSD, noi am intrebat, noi am raspuns.

Astfel, se poate spune ca la partidele politice clujene exista o adevarata fobie in ceea ce priveste furnizarea unor date financiare catre presa. De asemenea, birocratia functioneaza din plin, intrucat „sefii" ne-au declarat ca informatiile solicitate de noi sunt publice si pot fi furnizate fara nici o problema, dar subordonatii s-au codit in a le face publice.

Ilegalitati in serie

In aceste conditii, am apelat la Monitorul Oficial al Romaniei (MOF), intrucat, potrivit Legii, partidele au obligatia de a publica in MOF, dosarul finantarilor precum si listele contribuabililor.

Curios este faptul ca acest lucru se face in partea a III-a a MOF, adica locul in care se publica anunturile legate de pierderi de acte, renuntare la cetatenie sau de intentie de primire a cetateniei.

O parte a MOF care se pastreaza in putine cazuri chiar si in arhivele bibliotecilor, ca sa nu mai vorbim de arhivele electronice de pe Internet. Totusi, cu multa rabdare, am reusit sa intram in posesia MOF partea a III-a. Acolo, surpriza! Doar PSD respecta in intregime prevederile Legii 43 / 21 ianuarie 2003.

UDMR se apropie de respectarea in totalitate a Legii, iar PPRM si Alianta D.A. sunt departe de litera Legii.

In articolul 5 aliniatul 9 al Legii se specifica: „Lista donatorilor, precum si evidentele contabile ale partidului trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente: numele sau, dupa caz, denumirea, domiciliul sau, dupa caz, sediul; cetatenia sau, dupa caz, nationalitatea donatorului; numarul si seria actului de identitate si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare; valoarea si felul donatiei si data la care a fost efectuata donatia".

Lista de persoane si firme care au efectuat donatii in contul celor de la Alianta DA apare in MOF 217 / 31.03. 2005.

Ea contine simplu, numele si prenumele persoanelor, precum si suma donata. Despre adresa, date personale din buletin sau data donatiei, nici vorba. In acelasi MOF apare si lista celor de la PRM (in prezent PPRM). Ea cuprinde numele persoanelor, codul numeric personal, orasul din care este persoana si suma donata.

UDMR se prezinta in MOF 212 / 30.03.2005 cu o lista aproape de cea prevazuta de lege, din ea lipsind doar data la care a fost facuta donatia.

Un miliard pentru PRM

Potrivit celor publicate in MOF, filiala judeteana Cluj a PRM a atras anul trecut donatii in valoare de 1,027 miliarde lei. Campion este, surprinzator,

fostul deputat Ioan Miclea, care a donat 280 milioane lei. Aproape de el se situeaza deputatul Petru Calian care a donat 266 milioane lei. Asta in ciuda faptului ca in declaratia sa de avere depusa la Camera, Calian spune ca anul trecut a avut un venit de numai 137 milioane lei.

Deputatul a explicat ca in declaratia de venit nu a putut trece dividentele obtinute de la firma sa intrucat nu era o rubrica pentru aceast lucru. Intr-adevar nu era rubrica pentru dividente. Dar venitul total e venit total!

Revenind la donatii aproape de Calian se afla Calin Ovidiu Vasile, cu 135 milioane lei.

Sub cota de 100 milioane lei au participat la avutia PRM-ului Mircea Petric (44 milioane lei), Marinel Andro (47 milioane lei), Virgil Pop (36 milioane lei), Marie Helene Malai ( 87 milioane lei), Dan Brudascu (37 milioane lei), Nut Teodor (29 milioane lei) sau Gheorghe Funar (66 milioane lei).

UDMR are cei mai multi donatori

In MOF 212 din 30 martie 2005, UDMR isi prezinta donatiile primite pe parcursul anului trecut. Pe lista figureaza peste 300 de persoane si firme, dintre care 71 sunt din Cluj Napoca. Cele 71 de persoane fizice si juridice au donat, in total, peste 5 miliarde lei.

Pe lista prezentanta de UDMR figureaza doar trei persoane juridice, si anume Fundatiile Part of Art (45 milioane lei), Archircum (200 milioane lei) si Progress (500 milioane lei). In rest, o puzderie de persoane fizice din Cluj, Turda, Baci sau Gherla ori Huedin. Acestea au donat sume cuprinse intre 15 si 338 milioane lei.

Recordmanii donatiilor, cu sume de peste 200 milioane lei sunt Deak Francisc (Comuna Baci, nr. 529), Gorgan Ada (str. Rasinari 3 / nr. 40) si Nagy Ferencz (str. Barsei 4 / nr. 70). In ceea ce priveste varsta donatorilor aceasta oscileaza intre 21 si 83 de ani, Lazar Elisabeta, nascuta in 1922, donand pentru UDMR suma de 15 milioane lei!

PSD, doar doi donatori

Mare supriza mare in ceea ce priveste fostul partid de guvernamant, PSD. Acesta si-a publicat bilantul contabil in MOF 219 din 31 martie 2005. La alegerile locale, primul si al doilea tur, filiala Cluj a PSD a cheltuit 10,7 miliarde lei fiind pe locul secund intre filialele din tara in ceea ce priveste cheltuielile.

Clujul a fost depasit la acest capitol doar de filiala Bucuresti, care a "tocat" 13,1 miliarde. De fapt, cele doua filiale au fost singurele cu "bugete" de peste 10 miliarde lei. Cum alegerile locale au fost pierdute de PSD la Cluj, la alegerile parlamentare Clujul nu a mai fost un punct la fel de interesant. Astfel, filiala locala a ajuns la coada clasamentului banilor.

In total, la Cluj, Alianta PSD + PUR a cheltuit 1,411 miliarde lei. Defalcat, PSD a cheltuit 1,39 miliarde lei, iar PUR 15 milioane lei, acestea fiind, aproximativ, si sumele pe care cele doua formatiuni politice le-au adus la "pusculita".

Marea supriza vine insa la capitolul donatii, unde filiala locala a PSD a declarat nici mai mult nici mai putin de 409,7 milioane lei. Astfel, potrivit datelor din MOF, PSD a avut doar doua donatii: Mircea Moga (domiciliat pe str. Heltai nr. 34) – care a donat in trei randuri (la interval de numai cateva zile! – 12.10, 19.10 si 22.10) suma totala de 59,7 milioane lei si SVF Management Company Prod Serv SRL (str. Patratului nr. 2, Bucuresti), care a donat suma de 350 milioane lei. Curios este faptul ca CUI-ul firmei din MOF, R 10716512, nu figureaza in analele Ministerului de Finante.

Antena 1, donator PUR

In ceea ce priveste strict colegul de Alianta al PSD-ului, PUR, acesta si-a imprastiat datele contabile in sapte Monitoare Oficiale, centralizatorul acestora aflandu-se in MOF 102 din 15.02.2005. Acolo se specifica faptul ca veniturile totale, la nivel national, ale PUR au fost de 3,126 miliarde lei, iar cheltuielile de 4,037 miliarde lei.

Din acest sume, filialele au adus si au cheltuit 1,360 miliarde lei, iar "Centrul" a contribuit cu 1,759 miliarde lei si a cheltuit 2,4 miliarde lei. De asemenea, in MOF-ul respectiv este publicata si lista nationala a donatorilor.

Astfel, PUR-ul spune ca a avut donatori doar din Bucuresti: 11 persoane juridice (Alex Society – 55 milioane lei, Lion Media – 100 milioane lei, Intact Advertising (societatea ce detine si postul TV Antena 1) – 1,4 miliarde, lei, Grivco SA – 1,4 miliarde lei, Incon Expert – 10 milioane lei, Megavox – 50 milioane lei, Marcotex – 40 milioane lei, Magic Vision – 150 milioane lei,

Sangold Distribution – 350 milioane lei, Galencia Impex – 200 milioane lei si Costiana SRL – 30 milioane lei) si 7 persoane fizice (Dan Voiculescu – 560 milioane lei, Gheorghe Anca – 500 milioane lei, Lazar Mihai – 560 milioane lei, Masu Stefan – 100 milioane lei, Cutas George Sabin – 33 milioane lei, Ioan Codrut Seres – 50 milioane lei si Radu Tanasescu – 50 milioane lei).

In total, din donatii PUR a adunat astfel 3,785 miliarde lei de la persoanele juridice, 1,853 miliarde lei de la persoanele juridice, plus 40 d emilioane lei din donatiile confidentiale de sub 25 milioane lei, adica 7,5 miliarde lei.

Mai harnici la locale

Alianta DA are cel mai voluminoic dosar. Desi in MOF nu se poate lauda cu liste complete, asa cum am aratat mai sus, filialal localaa Aliantei ne-a pus la dispozitie intreg dosarul trimis la Camera de Conturi Judeteana Cluj.

Astfel, Filialal Teritoriala Cluj a Aliantei "DA" PNL PD a avut in anul 2004, in cele doua campanii electorale, venituri de 3,620 miliarde lei si cheltuieli de 3,608 miliarde lei.

Veniturile totale cuprind venituri din donatii (3,619 miliarde lei, din care 3,334 de la persoane fizice si 284,5 milioane lei de la persoane juridice) si din dobanzi bancare (1,212 miliarde lei).

Alianta a avut donatii mai ales in perioada alegerilor locale, cand a adunat 2,5 miliarde lei, fata de alegerile generale, cand, la Cluj, a adunat doar un miliard de lei.

Astfel, la "generale", Filiala a avut 12 donatii: Camelia Tise (140 milioane lei), Mircea Morosan (11 milioane lei), Alina Brandusa Chiorean (36 milioane lei), Ioan Nicoara (140 milioane lei), Horea Uioreanu (40 milioane lei), Ciprian Paun (16,3 milioane lei), Elena Ceusan (27 milioane lei) si SC Nordconforest (30 milioane lei

La "locale" insa lista s-a marit cu mult, la 62 de persoane.

Printre acestea se afla presedintele Consilului Judetean Cluj, Marius Nicoara (30 milioane lei), Valentin Naumescu (13 milioane lei), Bianca Nicoara (204 milioane lei), Florin Stamatian (40 milioane lei), Rares Rusu (60 milioane lei), prefectul Mihail Hardau (25 milioane lei), primarul Turzii Tudor Stefanie (198,5 milioane lei) sau directorul de la

Directia Apelor Somes Tisa Cluj Marius Dorel Manzat (20 milioane lei). L acapitolul firme, Energobit a contribuit cu 10 milioane lei, Rovafer cu 10 milioane lei, SC Soclu cu 5 milioane lei, SC Young Free cu 2 milioane lei, Prodglob Clasic cu un milion, SC Consind cu 5 milioane lei, SC TransCrisan cu 3 milioane lei si SC Tiposoft Turda cu 15 milioane lei.

Ce spune Legea

Legea 43 / 21 ianuarie 2003 se refera la finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Potrivit Legii, sursele de finantare a activitatii unui partid politic pot fi cotizatii ale membrilor de partid, donatii si legate, venituri provenite din activitati proprii si subventii de la bugetul de stat.

Suma cotizatiilor platite intr-un an de un membru de partid poate fi de pana la 100 de salarii de baza minime brute pe tara, la data de 1 ianuarie a anului respectiv (2,5 milioane lei in cazul nostru).

Donatiile primite de un partid politic intr-un an fiscal nu pot depasi 0,025% (0,050% in an electoral) din veniturile bugetului de stat pe anul respectiv.

Donatiile primite de la o persoana fizica intr-un an pot fi de pana la 200 de salarii de baza minime brute pe tara (500 milioane lei).

Donatiile primite de la o persoana juridica intr-un an pot fi de pana la 500 de salarii de baza minime brute pe tara (1,2 miliarde lei). Persoanele juridice sunt obligate ca la data efectuarii donatiei sa aiba achitate integral toate datoriile fata de bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat.

La solicitarea donatorului, identitatea sa poate ramane confidentiala, in situatia in care donatia se situeaza in limita sumei anuale de 10 salarii de baza minime brute pe tara (25 milioane lei).

Lista persoanelor care au facut intr-un an donatii a caror valoare cumulata depaseste 10 salarii de baza minime brute pe tara, precum si suma totala a donatiilor confidentiale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, pana la data de 31 martie a anului urmator.

In termen de 15 zile de la publicarea rezultatului alegerilor, mandatarul financiar este obligat sa depuna la Curtea de Conturi un raport detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale pentru fiecare partid sau candidat independent. Raportul se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.