Judecatorii Tribunalului Alba au aprobat audierea a 27 de martori propusi in aparare de catre fostul primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, in dosarul in care acesta este acuzat de mai multe infractiuni de luare de mita si abuz in serviciu savarsite, potrivit procurorilor PNA, in perioada mandatului sau.

Odata cu aceasta, procesul intra intr-o noua faza, a probelor formulate in aparare, dupa ce, anterior, au fost audiati ca martori ai acuzarii, propusi de procurori, 50 de persoane.

Celorlalti inculpati din dosar (Constantin Timciuc, director al Administratiei Pietelor din municipiul Satu Mare, Alexandru Iuoras, director al SC "Florisal" SA, Adrian Dinu, director economic la SC "Samcif" SA Satu Mare, Sorin Cretu, administrator la "SCP Invest" SRL Simeria, si Stefan Lazarovici, angajat al serviciului Sistematizare din Primarie) le-au fost admisi de catre instanta intre 4 si 7 martori.

Zeciuiala pentru primar

Anderco este acuzat de procurorii Parchetului National Anticoruptie ca a pretins in toamna anului 1998, de la Popa Stelian si Teodor Chintea, asociati majoritari ai SC "Constructii Drumuri" SA Satu Mare, 10 la suta din actiunile detinute de acestia sau acelasi procent din cifra de afaceri realizata de firma.

Cum, insa, nu i-au fost onorate pretentiile, primarul a reziliat contractul de concesiune incheiat in anul 1995 pe o durata de 10 ani intre Consiliul Local si SC "Constructii Drumuri" SA.

De asemenea, fostul edil mai este acuzat ca ar fi pretins actiuni in valoare de 1,5 miliarde de lei de la SC "Locaterm" SA, prin intermediul reprezentantului FPS in AGA, Cornel Oprea. Neprimind actiunile solicitate, Anderco a reziliat contractul de concesiune incheiat de aceasta firma si CL, "Locaterm" afirmand ca a suferit un prejudiciu de 22 milioane de dolari.

In februarie 1998, primarul a achizitionat actiuni de la SC "Florisal" SA din Satu Mare.

Pentru aceasta a intervenit, in calitatea publica pe care o avea, la conducerea FPS pentru schimbarea fostului director Simion Ivan, cel care se opunea achizitionarii de actiuni de catre persoane care nu erau salariate ale societatii, inlocuindu-l cu Alexandru Iuoras, care a privatizat firma in mod fraudulos.

Din momentul privatizarii, de la bugetul local s-au alocat, anual, sume cuprinse intre 30 si 50 miliarde lei, in baza unor tarife aprobate ilegal de catre primar.

O alta acuzatie care i se aduce fostului edilul este aceea ca el ar fi primit un teren de la directorul Administratiei Pietelor din municipiu, Constantin Timciuc, pentru a-l numi pe acesta in functia de consilier juridic al Primariei fara organizarea unui concurs pentru acest post care, de fapt, nu figura in organigrama.

Valoarea de circulatie a terenului, cu o suprafata de 1.000 mp si situat in zona de agrement a Balastierei Apa, a fost, la acea data, de 250 milioane lei.

Fostul primar mai este acuzat ca ar fi primit de la Timciuc, in 2002, o vila in valoare de 70.000 de euro, cu drum de acces si debarcader. Anderco mai este cercetat pentru ca a mai aprobat, in anul 1998, vanzarea unui teren de 17 de hectare catre SC "Drexmailer Autopart" SA Pitesti.

Pentru conditiile dezavantajoase in care a incheiat acest document si pentru ca obligatiile ce reveneau Primariei depaseau valoarea terenului in cauza, Anderco ar fi pretins 10 % din valoarea terenului, suma fiind depusa initial in contul deschis de edil la "Bancorex" Satu Mare.

Procurorii sustin ca Anderco ar fi emis, in 2002, in calitate de sef al Primariei, o autorizatie de constructie pentru o statie de carburanti dupa trei luni de la darea in folosinta, fapt pentru care ar fi primit 200 milioane lei.

Totodata, un cetatean din zona, care a a emigrat ulterior in Canada, Ioan Orha, a trimis un autodenunt la PNA, in data de 17 martie 2003, sustinand ca pentru expropierea terenului, unde urma sa se construiasca Sala Polivalenta, Anderco i-a solicitat, cu titlu de mita, 10 la suta din valoarea expropierii.

Lantul acuzatiilor la adresa inculpatului este mult mai lung, aici intrand si contracte cu o firma din judetul Hunedoara care a asigurat consultanta de zeci de milioane, avize acordate benzinariilor etc.

Autodenunt cu cantec

Pentru a scapa din sirul acuzatiilor, din cauza carora a fost judecat in stare de arest o perioada de 15 luni (ulterior instanta instituind obligatia de a nu parasi localitatea de domiciliu si tara), Anderco se pare ca a formulat chiar si un autodenunt, afirmand ca a oferit peste 100.000 euro, printr-un intermediar, structurii centrale a PNA.

Datele au starnit initial valva, dupa care Parchetul nu a mai facut nici un fel de comentarii. Tribunalul Alba a restituit instantei similare din Mures un dosar cu doi inculpati, trimisi in judecata pentru trafic de influenta, pentru ca judecatorii de aici sa puna in discutia partilor conexarea lui cu cauza lui Anderco.

Pe de alta parte, tot in dosarul penal al fostului primar, o serie de firme si institutii publice s-au constituit parte civila cu sume de zeci de miliarde de lei. Urmatorul termen de judecata a fost stabilit pentru data de 4 iulie 2005.