Scandalul izbucnit la Electrica Salaj, ca urmare a unor sesizari facute impotriva directorului societatii, Vasile Nicoara, se extinde.

Dupa ce, directorul Electrica Salaj, Vasile Nicoara, a organizat, zilele trecute, o conferinta de presa, in care il acuza pe prefectul Andrei Todea ca a cerut schimbarea sa din functie, desi Electrica este o societate comerciala care nu este subordonata prefectului, Andrei Todea a organizat si el o conferinta de presa, in care a spus ca n-a dispus schimbarea lui Vasile Nicoara din functie, ci doar a facut o propunere in acest sens Ministerului Economiei.

Prefectul Andrei Todea a explicat ca propunerea sa privind schimbarea din functie a lui Vasile Nicoara a facut-o ca urmare a suspiciunilor care planeaza asupra directorului Electrica Salaj, privind comiterea unor fapte penale.

Andrei Todea a mai spus ca si el a primit o serie de sesizari privind presupuse fapte penale ale directorului Electrica Salaj si a adaugat ca, la randul sau, a facut sesizare catre "organele competente", fara sa precizeze catre care, dar, in orice caz, "nu catre Parchetul de aici, care am vazut ce rezolutii da".

In editiile anterioare aratam ca directorul SC Electrica SA, Sucursala Salaj, Vasile Nicoara, este acuzat de comiterea mai multor fapte care intra sub incidenta Codului Penal si ca impotriva sa exista mai multe sesizari, iar una dintre ele, facuta de un om de afaceri din Zalau, a ajuns la Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau.

Conform sesizarii respective, Electrica a organizat in 5 august 2004 o licitatie pentru 5 lucrari de constructie, desi, asa cum se arata in sesizare, lucrarile respective erau deja incheiate la data organizarii licitatiei.

Ca exemplu, este dat cazul firmei SC Klark, care a emis catre Electrica, in 17 august 2004, o factura in valoare de 834 de milioane de lei, factura achitata imediat, desi incepuse lucrarile in aprilie-mai 2004, adica cu cateva luni inainte de organizarea licitatiei.

Tot in sesizarea respectiva se arata ca la lucrarea de investitii "Statia Porolissum", in valoare de peste 30 de miliarde de lei, firma de constructii -SC Electromontaj Cluj- nu a executat toate lucrarile prevazute in proiect, dar, in schimb, directorul Electrica Salaj cumpara de la firma clujeana un spatiu pentru firma sotiei sale, Transvam, dupa care Electromontaj executa lucrari de constructie la cele doua case din Bucuresti ale directorului SC Electrica Salaj.

Printre altele, in sesizare se mai spune ca, din ordinul lui Vasile Nicoara, masinile SC Electrica Salaj ar fi transportat materiale de constructii la proprietatile sale din Bucuresti, ca in anii 2003 si 2004, directorul Electrica Salaj ar fi folosit masina unitatii in delegatii in interes personal, cauzand firmei un prejudiciu de peste 200 de milioane de lei, si ca din dispozitia aceluiasi

Vasile Nicoara, s-ar fi platit nejustificat "note suplimentare la comanda" dupa ce lucrarile erau licitate.

Toate aceste sesizari au ajuns si la Parchetul de pe langa Judecatoria Salaj, dar prin rezolutia din 2 iunie 2005, procurorul criminalist Daniel Ciumarnean dispune neinceperea urmaririi penale fata de Vasile Nicoara.

Totusi, in aceeasi rezolutie, procurorul arata ca "in temeiul art.38 Cpp si art 45 alin 1 Cpp, se va dispune disjungerea cauzei" si "continuarea cercetarilor de catre IPJ Salaj -Serviciul de Investigare a Fraudelor, in legatura cu executarea lucrarii , atribuita in urma concursului de oferte din 05.08.2004".

Procurorul mai spune ca, in privinta lucrarilor respective, "exista indicii ca este posibil sa se fi desfasurat anterior licitatiei", asa cum reiese si din declaratiile unor martori si dintr-o serie de cercetari ale politistilor.

In acest caz, procurorul apreciaza ca "se impune ca organele de politie sa procedeze la identificarea si audierea salariatilor SC Klark Impex SRL Sarmasag, pentru a se stabili in ce perioada au lucrat acestia la Valeni" si, de asemenea, sa fie identificate si audiate ca martori persoane care locuiesc in Valeni.