O mare parte dintre firmele galatene, care au accesat anii precedenti diverse programe de cofinantare de la Uniunea Europeana, au in spate sustinatori din mediul politic. Cu ajutorul unor astfel de sustinatori orice firma poate obtine granturi de la Uniune mult mai usor.

In primul rand societatea poate primi sfaturi foarte importante despre modul in care trebuie sa intocmeasca un proiect de finantare si, mai important, poate primi diverse contracte cu statul, care sa ii ofere o imagine foarte buna la selectie precum si acoperirea proiectului cofinantat.

Firme ca „Satco 2000", „Melcret", „Altexim", „Pavel Montana" sau „Romlotus Computers" s-au bucurat in ultimii ani de tot suportul venit din partea unor oameni politici din PSD si a statului, care a incheiat diverse contracte cu ele. In acelasi timp, firmele respective au obtinut si diverse finantari de la Uniunea Europeana.

Desi conducerea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Braila (de care apartine judetul Galati) a afirmat ca evaluarea proiectelor intocmite nu putea fi influentata politic, fiind controlata de finantatorul extern (dupa regulile acestuia), nici in ziua de azi conducerea acestei institutii nu a dorit sa ne comunice care sunt toate proiectele finantate de Uniunea Europeana, valoarea cofinantarilor si numele firmelor care au primit granturi.

Satco 2000 SRL a obtinut in 2002 un grant de 50.000 euro pentru modernizarea si extinderea complexului Master. La vremea aceea, restaurantul Master era deja printre cele mai mari si luxoase localuri din Galati, iar proiectul, intocmit de reprezentantii firmei, a fost finantat intr-un procent ridicat de Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, Satco 2000 SRL a castigat numeroase licitatii cu bani de la stat, organizate de Consiliul Judetului pe vremea cand Dan Lilion Gogoncea (PSD) era presedintele acestei institutii. Managerul general al societatii este Cornelia Pavel, cunoscuta ca simpatizanta PSD si apropiata a lui Dan Lilion Gogoncea.

Dupa alegeri, cand a fost organizata o licitatie pentru distribuirea de produse alimentare scolarilor din judet, actualul presedinte al CJ, Eugen Durbaca, si vicepresedintele Mircea Toader nu au scapat ocazia de a ataca aceasta firma.

In timp ce Durbaca afirma ca Satco 2000 a intrat fraudulos la licitatia electronica, vicepresedintele, Mircea Toader, spunea ca SATCO a patruns ilegal in opt judete, lucru pentru care va fi nevoit sa apara si-n fata instantei.

Pe atunci, directoarea firmei, Cornelia Pavel declara insa ca lucrurile nu stau asa cum le-au descris noii sefi ai CJ.

Tot in aceeasi perioada S.C. PAVEL MONTANA SRL, firma de care se ocupa sotul Corneliei Pavel, a obtinut un grant de la UE in valoare de 50.000 euro pentru construirea unor spatii de cazare in localitatea Lepsa, comuna Vrancea.

Cornelia Pavel ne-a declarat ieri ca selectia firmelor a fost corecta, iar apropiatii ei din PSD nu au ajutat-o sa obtina aceste finantari. „PNA a stat cu ochii pe mine un an de zile sa urmareasca modul in care Satco a respectat contractul.

Si nu a gasit nimic rau, pentru ca am respectat angajamenele luate in fata UE", ne-a declarat managerul firmei.

Un alt caz este cel al consilierului municipal PSD, Alexandru Teodorescu. Si firma acestuia, SC Melcret, a castigat in urma cu mai multi ani o finantare de la Uniunea Europeana. Pe atunci, finantarea obtinuta de firma lui Teodorescu a starnit un adevarat scandal in lumea politica.

Presedintele Consiliului Judetului, Eugen Durbaca (fost presedinte al Organizatiei Municipale PD) se declara in 2002 foarte suparat pe modul in care au fost selectate firmele ce au obtinut finantari de la Uniunea Europeana, intrucat nu se stia exact care este denumirea proiectelor finantate si sumele acordate.

In ultimii ani, Melcret a obtinut numeroase contracte cu Primaria municipiului Galati, condusa de primarul PSD, Dumitru Nicolae.

SC Altexim SRL este si ea o firma care obtinut finantari de la Uniunea Europeana.

Societatea, ce facea la un moment dat parte din grupul de firme „Altexim-Melcret Galati" a obtinut in 2002 o finantare de 50.000 de euro, dar reprezentantii Ministerului Integrarii Europene nu au specificat pentru ce a fost acordata aceasta finantare.

Consilierul municipal, Alexandru Teodorescu a detinut pana in 2004 functia de consultant la societatea Altexim SRL.

SC Romlotus Computers este o alta societate a carei nume a fost legat de PSD si care a obtinut finantari de la Uniunea Europeana. In 2003, firma a obtinut un grant de peste 60.000 de euro pentru dezvoltarea unui departament de telecomunicatii.

Societatea Romlotus a castigat si ea numeroase contracte cu fosta conducere a Consiliului Judetului Galati (PSD) in urma unor cereri de oferte si negocieri cu sursa unica (in timpul fostei guvernari, reprezentantii celorlalte firme din domeniu se temeau sa mai participe la licitatii cu statul, deoarece stiau ca nu au nici o sansa in fata societatii Romlotus). In presa s-a tot vehiculat ca managerul firmei „Romlotus Computers", Gheorghe Tudorie, este un apropiat al deputatului PSD Dan Nica.

Pe site-ul Ministerului Integrarii Europene se arata ca firma „Transcombi SA" apartinand directorului de la Agentia de Protectia Mediului Galati, Ciprian Dediu, a obtinut un grant de peste 28.000 euro pentru construirea unui terminal care sa combine transportul auto cu cel pe calea ferata.

Cu toate acestea, Ciprian Dediu ne-a declarat ca dosarul sau de finantare a fost respins si nu a mai primit nici un ban de la Uniunea Europeana.

Alte firme in ecuatia licitatii cu PSD-finantari UE

Chiar daca nu au in spate politicieni de notorietate, restul firmelor care au obtinut finantari de la Uniunea Europeana se regasesc printre societatile care au castigat in anii anteriori licitatii cu diverse institutii publice conduse de PSD.

Coincidenta sau nu, dupa ce conducerea administratiei locale si-a schimbat culoarea politica, o mare parte dintre aceste firme nu au mai castigat contracte cu statul.

SC Negro SRL a obtinut in anii anteriori o finantare de la UE pentru organizarea unor cursuri destinate celor care doresc sa lucreze in domeniul productiei de mobila. Tot in guvernarea PSD, Negro a castigat un contract foarte mare cu Inspectoratul Scolar, pentru dotarea cu mobilier scolar.

SC Protud SRL a obtinut si contract prin cerere de oferta la Consiliul Judetului si finantare de la UE in domeniul ecologiei, in 2001.

SC New Vision face parte si ea din seria de firme care au obtinut in 2002 un grant de 50.000 de euro. Si acesta finantare a starnit un adevarat scandal in presa dupa ce mai multe ziare au scris ca la aceasta firma lucra sotia fostului senator PSD, Ilie Platica Vidovici.

Banii de la UE trebuiau folositi pentru achizitia echipamentelor necesare productiei de caramida si cumpararea unui mijloc de transport.

Transparenta zero la ADR

Reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala (ADR) din zona in care este inclus judetul Galati au refuzat sa ne puna la dispozitie numele tuturor firmelor care au obtinut de-a lungul timpului finantari de la Uniunea Europeana si valorea banilor primiti.

Directorul ADR Braila, Luminita Mihailov, ne-a declarat ca toate informatiile solicitate de cotidianul nostru se gasesc pe site-ul agentiei, insa acolo sunt prezentate sumar doar proiectele finantate in perioada 2002-2004. Proiectele din anii anteriori nu se regasesc pe site-ul agentiei.

Mai mult, o parte dintre proiectele finantate in 2002-2004 nu au specificat in ce anume vor fi investiti banii primiti de la Uniunea Europeana.

Cum se obtin bani de la UE

Programele Uniunii Europene care vin in sprijinul micilor intreprinzatori pot aduce in conturile acestora cateva sute de mii de euro. Si dupa cum se stie o parte din acesti bani nu mai trebuie rambursati.

Tot ce trebuie sa faca intreprinzatorii mici si mijlocii este sa-si puna la punct proiecte viabile care sa fie acceptate de Uniunea Europeana. Totusi, in cele mai multe cazuri, este nevoie de o cofinantare, care poate varia intre 15 si 25% din valoarea proiectului. Cofinantarile din partea bancilor comerciale sunt acceptate.

O mare parte dintre programele finantate cu bani europeni au atat o componenta de imprumut, cat si una de grant. In cadrul creditelor pentru IMM-uri „Phare 1998", se pot obtine pana la 400.000 de euro, din care cel mult 75.000 de euro poate fi finantarea nerambursabila din partea UE.

Acum insa, banii alocati initial prin acest program au fost consumati in intregime, urmand ca celelalte proiecte de finantare sa se acorde pe masura recuperarii creditelor.

Costurile serviciilor de consultanta necesare intocmirii unui proiect finantat din fonduri europene sunt formate, de cele mai multe ori, dintr-o taxa fixa, ce poate varia intre 400 si 2000 de euro, la care se poate adauga o taxa de succes (in Galati exista numeroase firme de consultanta care percep asa ceva).