Procurorul Vasile Ionita si comisarul sef Iulian Dobritoiu, ambii din cadrul PNA, au fost acuzati de Radu stefan Mazare, primarul municipiului Constanta, de hartuire la comanda politica.

In sprijinul acuzatiilor sale, edilul sef al orasului resedinta de judet s-a referit la recentele dezvaluiri publice facute de Constantin Fratila, om de afaceri si lider local al partidului Forta Democrata, conform carora acesta din urma a fost solicitat de cei doi reprezentanti ai PNA sa divulge numele adversarilor si a firmelor care au avut de suferit de pe urma unor actiuni ale lui Mazare.

La randul sau, Fratila a reconfirmat faptul ca Ionita si Dobritoiu au insistat prin intermediul unor apropiati ai liderului constantean al Fortei Democrate sa obtina o intrevedere cu el pentru furnizarea de informatii care sa poata fi folosite in ancheta impotriva lui Radu Mazare.

In cadrul unei conferinte de presa extraordinare convocate in cursul zilei de ieri, Radu stefan Mazare a afirmat ca procurorul Vasile Ionita si comisarul sef Iulian Dobritoiu, ofiter de politie judiciara, ambii din cadrul PNA „alearga prin orasul Constanta”, pe la adversarii politici ai primarului municipiului resedinta de judet, pentru a obtine cu orice pret informatii acuzatoare la adresa acestuia.

Un astfel de comportament a fost apreciat de primarul Constantei drept o hartuiala demna de politia politica a anilor ’50, subliniind ca aceasta operatiune dureaza de o jumatate de an. Totul a inceput in data de 7 aprilie a.c., imediat dupa instalarea noilor guvernanti, prin descinderea la Primaria Constanta a procurorului Ionita.

Reprezentantul PNA a solicitat atunci un set de documente referitoare la contractul cu o firma de salubritate si cele privitoare la concesionarea unei suprafate de 1,89 hectare in zona Faleza Nord.

Dupa ce a aflat ca aceste documente au fost semnate de fostul primar al Constantei din perioada 1996-2000, procurorul Vasile Ionita si-a pierdut subit interesul pentru cazurile respective, a aratat Mazare. A urmat audierea in data de 26 aprilie a.c. a primarului Constantei, insotit de cei doi avocati ai sai, care s-a desfasurat la sediul PNA Bucuresti.

Aici procurorul Ionita i-ar fi spus lui Mazare, in prezenta avocatilor acestuia din urma care pot depune marturie in acest sens, ca in opinia sa primarul Constantei nu ar fi trebuit sa fie chemat la PNA, dar a trebuit sa-l cheme intrucat asa i s-a cerut de catre sefii sai.

Fratila confirma afirmatiile lui Mazare, desi sustine ca ii este adversa

Ulterior, in data de 5 iulie a.c. reprezentatii PNA, care in cursul audierilor din luna aprilie ar fi afirmat ca nu a fost demarata nici o urmarire penala impotriva lui Radu Mazare, au descins din nou la Primaria Constanta, solicitand de aceasta data toate notificarile in numar de 3.500 depuse la sediul acestei institutii de persoanele care doreau sa obtina retrocedarea, conform legislatiei in vigoare, a unor bunuri imobiliare

nationalizate abuziv de regimul comunist. Aceasta procedura nelegala aplicata de reprezentantii Parchetului, in absenta unor indicii privind comiterea unor ilegalitati de catre primarul Constantei, a fost calificata de Mazare drept incercare de fabricare a unui dosar politic impotriva sa.

De asemenea, recentele declaratii publice facute de Constantin Fratila, un vechi adversar politic al sau care nu poate fi banuit de legaturi de prietenie cu el, sunt in opinia lui Radu Mazare un argument zdrobitor in favoarea afirmatiilor sale despre hatuirea lui, la comanda politica, de catre PNA.

La randul sau, Fratila a reconfirmat ieri faptul ca discutia sa cu reprezentatii PNA pe marginea unor eventuale abuzuri ale „clanului Mazare” a avut loc in urma cu 3 saptamani, dar ca ea a fost acceptata de liderul Fortei Democrate dupa mai multe interventii ale unor apropiati ai sai in favoarea purtarii respectivei discutii cu reprezentantii PNA.

Totodata, Fratila a declarat ca „nu poate fi suspectat de vreo prietenie cu Radu Mazare”, el fiind „singurul adversar politic al primarului Constantei care a dovedit ca are o tinuta corecta”.

Tinand cont de cele aratate, Radu Mazare a mai spus ca facut o plangere impotriva procurorului Ionita la Consiliul Superior al Magistraturii, precum si alta similara adresata procurorului sef al PNA, in vederea excluderii din PNA, respectiv recuzarii celui care s-a dovedit a fi „un executant al comenzilor politice”.

Datorita acelorasi motive, primarul Constantei va trimite un memoriu si presedintelui Traian Basescu, precum si anumitor foruri europene, iar la intalnirea sa de astazi cu membrii BPN al PSD, care se va desfasura la Bucuresti, va solicita partidului din care face parte sa intervina, inclusiv la nivel european, pentru a pune capat acestei „manevre politice josnice”.