Primarul PSD al comunei Santana de Mures, Viorel Bubau, acuza Prefectura ca pericliteaza finalizarea proiectului Sapard, aflat in derulare, prin notificarea a trei hotarari de CL prin care administratia locala urmareste sa aduca fondurile necesare.

Proiectul Sapard aflat in derulare in Santana de Mures este unul dintre cele mai ample de la aceasta ora din tara. Realizarea lui este, insa, periclitata de faptul ca administratia locala nu dispune de banii pentru care s-a angajat sa ii aduca in proiect, respectiv 22,3 miliarde lei plus TVA.

Ultimul termen de finalizare a proiectului este 15 septembrie, iar primarul comunei, Viorel Bubau, a spus ca si-a luat angajamentul in fata reprezentantilor Agentiei Sapard ca nu va cere o noua amanare.

"Am fost amenintat ca scandalul va fi mai mare decat ceea ce a fost la Constanta daca nu imi respect promisiunea si am spus ca totul va fi gata, dar acum ma lovesc de institutia prefectului", a declarat Bubau.

Edilul este nemultumit de faptul ca prefectul judetului, Ciprian Dobre (PNL), a notificat trei hotarari ale Consiliului Local pe care le considera nelegale. "Reprezentantul Guvernului in teritoriu pune in pericol proiectul", a spus Bubau. El considera seful Prefecturii il sicaneaza pentru simplul motiv ca este membru PSD.

Concret, Institutia Prefectului a notificat o hotarare prin care consilierii locali din Santana au stabilit o taxa suplimentara cu scopul de a aduce bani la buget, aceasta avand cota minima de 150 de euro pentru familiile simple, cu case modeste, pentru fiecare baie in plus sau pentru piscina, acestia fiind obligati sa pluseze, ajungandu-se pana la 500 de euro pe familie.

De asemenea, Prefectura a notificat o hotarare prin care scoala veche din localitate si terenurile aferente au fost scoase din patrimoniul public si vandute in chiar aceeasi zi.

"E domeniul public si nu prezinta interes pentru comuna. Acum avem alte prioritati", a declarat, in replica, primarul. El a afirmat ca locuitorii comunei nu s-au impotrivit impunerii taxei pentru ca aceasta va duce la eliminarea problemei legate de apele menajere.

Viorel Bubau a adaugat ca toate aceste demersuri ale administratiei locale au avut ca scop atragerea fondurilor necesare pentru realizarea lucrarii si a dat ca exemplu participarea sa personala la investitie cu circa 6 miliarde lei materializati in pietrisul necesar.

Mai mult, primarul sustine ca nu ar fi ajuns in aceasta situatie daca Prefectura si celelalte institutii ar fi venit sa ii sprijine in realizarea proiectului, una din solutii fiind scutirea de la plata TVA pentru banii alocati de la bugetul de stat, insa aceasta nu a fost admisa.

"Aveam doua variante: sa reducem proiectul pe centrul de comuna si sa ne batem joc de celelalte sate sau sa incercam sa gasim solutii", a mai afirmat Bubau. El a mentionat ca fondurile nerambursabile in cadrul acestui proiect din programul Sapard se ridica la 36 de miliarde lei, aportul administratiei locale fiind in cele din urma de 28,5 miliarde lei.

In ciuda notificarilor venite din partea Prefecturii, primarul a hotarat vanzarea scolii si a terenurilor aferente. "Unitatea de invatamant nu mai functioneaza din anii '70", a afirmat Bubau. El a adaugat ca a avut loc o licitatie pentru atribuirea cladirii si ca a fost informat telefonic de la Prefectura ca poate sa faca licitatia pentru ca nu sunt probleme.

Contactat telefonic, prefectul Ciprian Dobre a spus ca va da, astazi, o declaratie publica dupa ce va reanaliza intreaga documentatie pusa la dispozitie de autoritatile de la Santana de Mures.

Proiectul Sapard privind introducerea sistemului de canalizare in cele 4 sate apartinatoare de comuna Santana de Mures are o valoare de 1,5 milioane de euro. O data cu accesarea proiectului de canalizare la masura 3.1 Introducerea de infrastructura in localitatile rurale, Primaria a obtinut maximul de finantare de la Sapard, de 1 milion de euro.

Mai mult, dat fiind faptul ca valoarea proiectului este mult mai mare, Agentia a garantat ca restul de bani, o jumatate de milion de euro, va fi platit de la bugetul local.