Razboiul declansat de catre liderii PD si PNL din Bistrita-Nasaud pentru inlocuirea presedintelui Consiliului Judetean, Gheorghe Marinescu (PSD), din fruntea institutiei a cunoscut o noua turnura. Si asta, deoarece Marinescu este decis sa nu se lase inlaturat atat de usor din functie.

In acest sens, el si-a gasit si "aliati", respectiv din PSD si PRM, care sa il sustina pentru a fi evitata o victorie a Aliantei "D.A." privind conducerea CJ.

Presedintele filialei PD, Ioan Oltean, care este si chestor al Camerei Deputatilor, a declarat ca initiativa de modificare a Legii 215 are sanse 99 la suta sa primeasca votul final din partea Parlamentului saptamana viitoare. Este vorba, in esenta, de modificarea art. 113 care stipuleaza modalitatea prin care pot fi inlocuiti din functii presedintii si vicepresedintii de consilii judetene.

Pana acum, schimbarea din functie a acestora putea fi facuta doar cu votul a doua treimi dintre consilieri si numai in cazul in care ar fi savarsit abuzuri. Conform modificarilor propuse, conducerile consiliilor judetene vor putea fi schimbate cu votul a jumatate plus unu dintre alesi, respectiv atunci cand se schimba majoritatea politica.

"Impreuna cu colegii mei, ne-am batut pentru aceasta lege. Asteptam sa vedem ce soarta va avea, iar pana atunci nu ne pronuntam asupra schimbarilor pe care le vom face la nivelul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud", a spus Oltean. El a exclus, insa, posibilitatea ca presedintele CJ, Gheorghe Marinescu, sa-si mai pastreze functia.

Intrebat daca aceeasi soarta o va avea si vicepresedintele institutiei, liderul judetean al PC, Ionel Tompa, Oltean a spus: "Refuz sa ma pronunt!". Deputatul democrat a estimat ca schimbarile de la varful Consiliului Judetean vor fi operate imediat dupa ce legea va fi publicata in Monitorul Oficial.

Potrivit protocolului Aliantei "D.A." functia de presedinte al acestei institutii revine partidului care detine cele mai multe fotolii de consilieri judeteni. PD are 7 consilieri, iar PNL - 6.

Acest algoritm ar putea suferi, insa, modificari intrucat se va face o noua evaluare a functiilor detinute de cele doua partide atat in administratia locala, cat si in structurile deconcertate ale statului.

In replica, presedintele CJ, Gheorghe Marinescu, a declarat, ca in forma propusa de democrati, legea administratiei publice locale "distruge tot ce s-a construit in ultimii 15 ani". "Putem dizolva Consiliul Judetean prin demisia celor 10 consilieri ai PSD si doi de la PRM.

In acest caz se declanseaza alegeri la nivel local si toate eforturile lor de modificare a Legii 215 pentru a ma schimba pe mine vor fi in zadar", a spus Marinescu. El a adaugat, insa, nu a dorit sa precizeze daca cei 12 alesi ai celor doua partide sunt sau nu de acord cu ideea sa.

"Nu are rost sa ne pronuntam acum fiindca, in opinia mea, Legea 215 nu va fi modificata asa cum doresc parlamentarii PD de Bistrita-Nasaud, Ioan Oltean si Augustin Zagrean", a mai afirmat presedintele CJ. Potrivit acestuia, PSD nu va face nici un fel de alianta cu PD sau PNL pentru a invinge.

"Nu voi uza nici de mijloace banesti, nici de mijloace oculte pentru a ramane in fruntea institutiei. Ma consider intr-un meci de sah si nu voi accepta remiza. Astept mutarea lor pentru a-mi calcula urmatoarea mutare. Conduc CJ din 1990 si va asigur ca nu am pierdut nici un meci", a mai mentionat Marinescu, catalogat, in timpul campaniei electorale de anul trecut, drept "baron PSD".

Contactat in legatura cu afirmatiile presedintelui CJ, presedintele filialei PNL, Sabin Iliesi, a declarat ca va fi mai complicat pentru PSD si PRM sa convinga toate persoanele aflate pe lista de consilieri judeteni sa demisioneze.