Liberalizarea cursului valutar da peste cap investitiile din Alba

de Dorin Timonea     Romania libera Editia Transilvania-Banat
Vineri, 9 septembrie 2005, 0:00


Sindicatul din cadrul societatii comerciale "Stratusmob" SA Blaj a transmis o scrisoare deschisa Prefecturii Alba prin care atrage atentia administratiei judetene asupra iminentei opriri totale a activitatii daca actuala situatie din economie se va mentine si in perioada urmatoare.

"Nu am fost ingenunchiati nici de coruptia din jurul padurilor si nici de masurile vamale sau fiscale care ne-au incarcat masiv cheltuielile de productie. O s-o faca insa intarirea nefireasca si total neeconomica a monedei nationale, precum si cresterile masive de preturi impuse de propriul guvern.

SC "Stratusmob" SA Blaj a inchis o sectie, a redus productia alteia si a disponibilizat aproape 250 de oameni. Cu contracte ferme acoperitoare la export si valoarea productiei aproximativ constanta, o nou-anuntata crestere de preturi, combinata cu o cadere de curs valutar ne ameninta cu inchidertea totala", se afirma in scrisoarea deschisa semnata de liderul sindical Iacob Drugus.

Acesta a spus ca in cele opt luni din 2005 societatea a inregistrat pierderi de 25 miliarde de lei, lucru care a determinat luarea unor masuri radicale in ceea ce priveste continuarea activitatii. Situatia delicata in care se afla mai multe societati din Alba, care se bazeaza in principal pe export, a fost discutata, ieri, de reprezentantii sindicatelor afiliate la CNSLR Fratia.

Liderul judetean al Confederatiei "Fratia", Marius Sepi, a declarat ca va fi inaintata Guvernului o scrisoare de protest si se va solicita intrunirea de urgenta a comisiei de dialog social din cadrul Prefecturii Alba, urmand ca ulterior sa fie declansate proteste de strada.

O alta societate care a acumulat pierderi mari (36 de miliarde de lei) in urma intaririi monedei nationale este "Apulum" SA, cel mai mare producator de portelan din tara. In cursul anului 2005 la "Apulum" au fost trimisi in somaj cu salarii compensatorii 193 de muncitori, dintr-un total de 284 cu cat s-a redus numarul personalului.

Liderul sindical de la "Apulum" SA, Vasile Lungu, a spus ca de la o rentabilitate de 5 ‹ 8 la suta s-a ajuns la pierderi, disponibilizari de personal si reduceri de drepturi banesti pentru angajati, respectiv neacordarea tichetelor de masa. Afirmatii similare au exprimat si sindicalisti de la alte societati mari din judet.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

78 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by