21 de pacienti ai Sanatoriului TBC din localitatea Savadisla, care prezentau simptome grave de infestare cu salmonella, au fost internati luni la Clinica de Boli Infectioase din Cluj-Napoca.

Zeci de bolnavi, dar si o infirmiera au inceput sa se simta rau inca de duminica. Cei 21 au fost internati la Infectionase cu diagnosticul gastro-enterocolita acuta febrila in forma medie.

Cele mai frecvente simptome ale pacientilor au fost greata, voma si febra. In prezent, potrivit conducerii Directiei Sanitar-Veterinare Cluj, starea pacientilor este buna.

Pranz si cina cu salmonella

Reprezentantii DSV Cluj au declansat o ancheta la Sanatoriul din Savadisla, iar analizele alimentelor au aratat ca acestea erau contaminate cu salmonella.

„Am descoperit salmonella in mancarurile gatite, atat in cele de la masa de pranz, cat si la cele de seara", a declarat Ioan Duma, seful Directiei Sanitar Veterinare Cluj. Potrivit acestuia, bacteria a fost izolata in meniul care a constat in varza cu carne, ciorba de legume si macaroane cu branza si oua.

„Faptul ca alimentele respective au salmonella nu inseamna ca au declansat toxiinfectia, pentru ca acestea puteau fi infectate dupa preparare", a explicat Duma.

Astfel, una dintre supozitiile pe care se bazeaza actuala ancheta este posibilitatea existentei unui purtator al bacteriei, printre bucatarese. „Poate ca respectiva persoana este sanatoasa clinic, dar nu s-a vindecat corect", considera seful DSV.

O alta posibila cauza lansata este nerespectarea de catre personal a normelor de igiena. „Am recoltat probe coprobacteriologice si, spre sfarsitul saptamanii, vom avea rezultatele", a conchis Duma. „Este posibila si o contaminare din partea rozatoarelor, care sunt, de asemenea, purtatoare ale germenului", a precizat Ioan Duma.

Deficiente de infrastructura

Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Cluj, Laura Morar, la Sanatoriul din Savadisla s-a constatat existenta mai multor deficiente, precum nerespectarea circuitelor stabilite in blocul alimentar, infiltratii si igrasie la nivelul peretilor si al tavanelor din bucatarie, lipsa plaselor de protectie la geamuri, inexistenta unui sistem de protectie impotriva patrunderii rozatoarelor etc.

In urma controlului, inspectorii DSV Cluj au decis aplicarea unor sanctiuni contraventionale, instituirea, in termen de 48 de ore, a unui program de deratizare a bucatariei si respectarea circuitelor din blocul alimentar.

Cu clauza pentru reparatii

„Salmonella poate exista in alimentele care provin de la animale sau pasari neverificate sau de la omul bolnav, dar este putin probabil ca unitatea sa fi cumparat alimente neverificate", este de parere Ioan Duma, seful DSV Cluj.

De asemenea, din cate se stie pana in prezent, unitatea medicala cumpara alimente de la o firma autorizata si ale carei produse sunt verificate din punct de vedere al conformarii cu normele sanitar – veterinare.

„In aceasta ancheta, datoria noastra este de a verifica daca unitatea respecta normele de autorizare", a subliniat Duma. De asemenea, Directia de Sanatate Publica (DSP) participa la anchete pentru depistarea cauzei acestui incident.

Potrivit directorului adjunct al DSP, Nicolae Deleanu, Sanatoriul TBC de la Savadisla detine autorizatie de functionare, in care este inclusa o clauza prin care se impun lucrari de reparatii. Deleanu a precizat ca, de zece ani, salmonella nu a fost descoperita in nici o alta unitate medical-sanitara, ci in cazuri izolate, in familii