Muresenii sunt absolut consternati cand sunt pusi sa decida care ar fi, in opinia lor, cel mai influent om al judetului. Nu pentru ca nu ar avea pe cine alege, din moment ce exista atatia politicieni sau oameni cu bani care conduc sau, cel putin, influenteaza evenimentele, ci tocmai pentru ca exista prea multe nume sonore care fac jocurile de scena sau de culise.

Printre cei nominalizati se numara liderul UDMR, Marko Bela, senatorul Frunda Gyorgy, ministrul Borbely Laszlo, dar si Ovidiu Natea, Dorin Florea sau Marian Cornaciu.

Cu toate acestea, lumea politica si cea a afacerilor pariaza pe Licuriciul de azi al Muresului, prefectul Ciprian Dobre.

In urma cu cativa ani, dar chiar si anul trecut, in timpul alegerilor, Ciprian Dobre era doar un avocat aspirant la pozitii inalte in societate si un liberal care de-abia depasise stadiul de „lipitor de afise". Norocul lui in politica a fost determinat de hazard si de drama unui alt liberal, Virgil Mailat.

Daca acesta nu ar fi avut ghinionul de a fi victima unui accident, Dobre ar fi ajuns cel mult la nivel de secretar de stat pe la Ministerul Sanatatii (sic!), remaniat la prima incruntare a lui Tariceanu.

Operatiunea „Autobusul"

Ascensiunea lui Dobre a inceput intr-un autobuz sau datorita tinerilor adusi de Giurgea pentru ca tanarul avocat sa ajunga seful tinerilor liberali. La municipiu, nu la judet, dar iata ca a ajuns si aici, sef peste tot judetul. Oricum, viata lui ca prefect a inceput sub cele mai proaste auspicii si nu este una de invidiat.

Adevarul este ca se pierde in amanunte si se incapataneaza sa intre si mai adanc in ele. Intre doua inundatii, Dobre de-abia pridideste sa-si dea intalnire cu toti primarii din judet sau sa puna de un festival (singura initiativa care a avut efectul scontat).

Dar cel mai mult ii place Licuriciului sef sa iasa la rampa, in fata camerelor de luat vederi si a bliturilor. Este adevarat ca are carisma, ca este persuasiv, pacat insa ca-si risipeste talentele, native sau dobandite gratie profesiunii, pe actiuni menite sa-i aduca doar un grad de popularitate care, de obicei, se transforma intr-o incurabila paranoia.

Batuta pe loc in structuri

Avocatul Dobre cunoaste foarte bine criza care exista in justitie, dar ajuns in pozitia de prefect nici nu se gandeste sa incerce, prin parghiile pe care le are la dispozitie, sa schimbe ceva. De exemplu, repunerea in drepturi a judecatorului Artenie Cordos nu s-a produs nici pana in ziua de astazi si, probabil, nici nu va avea loc curand.

Asta deoarece Licuriciul sef se piteste pe dupa visini, invocand separatia puterilor in stat. Bine ca pe vremea PSD aceasta notiune era complet ignorata. Dobre incearca sa pozeze in „statuia corectitudinii", chiar daca prin asta lezeaza nu doar interesele Aliantei, dar si ale unei parti a populatiei judetului.

Asta inseamna ca Licuriciul nu este apropiat mediului de afaceri, inseamna ca nu este capabil sa traga sfori sau sa se foloseasca de anumite conjuncturi pentru ca si Muresul sa devina un judet atractiv pentru investitori.

La fel ca primarul Dorin Florea, cu care Licuriciul are de altfel o relatie cat se poate de buna si il mai ataca doar de ochii lumii, Dobre este un mare demagog. Incapabil sa treaca la actiuni concrete, cu consecinte imediate, chiar daca dure, Licuriciul a preferat sa tergiverseze la infinit schimbarea pesedistilor din functii.

Echipa lui Dobre s-a dovedit a fi dezastruoasa in negocieri iar liberalii, dar si Alianta s-au multumit cu firimiturile ramase de la ospatul UDMR. Nici macar la scoli, daramite la marile regii, nu a fost capabil sa-si impuna propriii oameni.

Daca e sa-i dam Cezarului ce e al Cezarului nu putem omite totusi ca Dobre a punctat foarte bine cu Festivalul Vaii Muresului, unde acum pretul terenurilor a explodat. Ramane de vazut daca vor veni si investitorii in turism, adica daca va reusi sa-si duca initiativa pana la capat.

Cat despre retrocedare, Dobre bate pasul pe loc si, din cand in cand, se zborseste la primari amenintandu-i ca-i baga in puscarie. Avocat fiind, ar trebui sa stie ca pana si momarlanii care fac Dreptul la Herculane rad de se sparg cand aud ca un prefect crede ca poate baga pe cineva in puscarie.

Daca tot vrea sa se impuna ar putea da maretie faptelor sale si avem si cateva sugestii pentru probleme la care lumea chiar asteapta o rezolvare: sa aduca bani in judet, sa curete toate structurile de securisti si pesedisti si sa rupa odata pisica in ceea ce-l priveste pe primarul Dorin Florea.

Dupa ce si-a tras lautar tradator la curte, Licuriciul crede ca a reusit o mare victorie, uitand ca cine a tradat o data, sigur tradeaza la infinit.

Bine imbracat si frumos garnisit, Dobre pare a trai in opulenta si lux. Nu este deloc asa, dar are timp, inca este tanar si in putere. Deocamdata Licuriciul, inconjurat de o armata de mici licurici, straluceste doar pe scena, atunci cand este in lumina reflectoarelor.