Luna trecuta s-a propus o lege prin care cei ce reneaga existenta holocaustului in Romania, pot fi urmariti penal. Specialistii in domeniu privesc insa aceasta initiativa cu suspiciune.

"Nu cred ca acest subiect poate fi rezolvat prin lege, singura solutie a problemei este educarea populatiei pe aceasta tema"ne informeaza David Barad, profesor universitar la Intitutul de Studiu al Holocaustului din Cluj.

Unul dintre proiectele ce si-au propus aceasta, este un set de cursuri finantat de "American Jewish Foundation" prin care din anul 2001 se fac anual seminarii cu douazeci de profesori din fiecare judet. Acestia sunt pregatiti pentru a putea tine cursuri la randul lor, elevilor de la scolile la care predau.

Apogeul acestor seminarii este excursia la Auschwitz de la sfarsitul programului. Cursurile se tin in martie, iunie si septembrie, iar pana la momentul de fata au fost instruiti in acest mod o suta de cadre didactice.

Aceste initiative de informare si educare a populatiei sunt o solutie reala a problemei puse. Pe deoparte va fi foarte greu de verificat cine reneaga cu adevarat holocaustul si cine nu, pentru ca legea ar interzice o parere, nu o activtate sau un comportament ce poate fi urmarit.

Pe de alta parte, unii ar putea abuza de lege pentru a-si face publicitate gratuita prin proces.