Intr-un Cluj invadat de constructii care respecta legea precum un pieton ce traverseaza strada la culoarea rosie a semaforului, un constructor reuseste mereu sa scape basma curata. Este vorba de Chimu Capusan, personaj care, desi de peste doi ani construieste in conditii cel putin ciudate, nu primeste mai nici o amenda.

Misterul are insa o explicatie simpla. In primavara acestui an, Cristina Stamatian, patroana unei societati comerciale de produse cosmetice, i-a vandut lui Chimu Capusan buclucasul teren de pe strada General Eremia Grigorescu din cartierul Grigorescu.

In fapt, Cristina Stamatian i-a vandut lui Chimu Complexul Albina, constructie pe care, ulterior, Chimu a demolat-o. Potrivit informatiilor pe care le detinem, Chimu a platit pentru complexul respectiv si terenul aferent o suma mult mai mare decat valoarea de piata.

Iar Cristina Stamatian este sotia consilierului local Florin Stamatian, actualmente directorul Directiei de Sanatate Publica si membru de baza al Partidului Democrat filiala Cluj. Mai mult, Stamatian a candidat pentru sefia PD Cluj, avandu-i ca si contracandidati pe deputatul Daniel Buda si pe liderul PD Turda, Tudor Stefanie.

In cartierul Andrei Muresanu, pe strada Trifoiului se inalta noua blocuri. Pe santierul respectiv sunt doua afise de santier. Potrivit primului, beneficiarii constructiilor sunt Chimu Capusan, sotia Anica si Sergiu Bogdan Capusan, constructor este SC CH Transbeton Constructii SRL, iar proiectant este SC Arhimar Serv SRL.

Pe al doilea panou, ca beneficiari figureaza Andrei Hosu si sotia Sorana, constructor este Chim * Mar Constructii SRL, iar proiectant SC Proecta SA. Chimu Capusan este asociat la SC CH Transbeton Constructii SRL si la Chim * Mar Constructii SRL, iar sotia sa este patroana Agentiei Imobiliare Nobila Casa.

Vanzarea tuturor apartamentelor din cele noua imobile se realizeaza prin intermediul Nobila Casa, contra unui comision de 2%. Prin acest lucru, Nobila Casa isi asigura o cifra de afaceri considerabila si, evident, si un profit frumusel. Oricum, banii raman in familia Capusan.

Afacerea este insa si o dubla teapa, atat la bugetul local, cat si la bugetul de stat.

Familia Capusan va avea la finele constructiei in proprietate cinci blocuri fiecare cu cate 16 apartamente, ce au o suprafata totala de 1.840 mp. Pretul apartamentelor dintr-un bloc se ridica la 1,527 milioane euro, adica 53,445 miliarde lei vechi.

Aceasta suma include si profitul dupa vanzare, care, in opinia unor specialisti, este de 20%, astfel ca valoarea unui bloc ar putea fi estimata la 42,4 miliarde lei vechi. Primaria, la fiecare autorizatie de construire, incaseaza o taxa de autorizare, care in cazul nostru este de 0,5% din valoarea constructiei.

Familia Capusan a platit insa doar 212,243 milioane lei vechi, adica 0,5% din 42,4 miliarde lei vechi.

Or, cele 42,4 miliarde reprezinta valoarea unui singur bloc si nicidecum a cinci blocuri! In acest caz, Chimu Capusan, sotia Anica si Sergiu Bogdan Capusan au tras in piept bugetul local cu nici mai mult nici mai putin decat 800 milioane lei vechi! Asta, fara a mai pune la socoteala diferentele din taxa de timbru de arhitectura (10% din taxa de autorizatie) sau taxa de 0,1% catre Inspectoratul de stat in constructii. Daca calculele noastre sunt gresite si 42,4 miliarde lei reprezinta valoarea celor cinci blocuri, atunci inseamna ca familia Capusan va obtine un profit de 630%! Sau, cine stie, poate Capusan isi va regulariza taxa de autorizare. Mai departe, si bugetul de stat este tras in piept.

In mod normal, in cazul in care o persoana juridica vinde un imobil, ea are de platit o serie de taxe catre stat, cum ar fi impozitul pe profit (16%) sau impozitul ce se plateste la ridicarea dividendelor (10%). Daca insa beneficiarul unor lucrari este o persoana fizica, iar aceasta vinde mai departe imobilele respective, ea nu va mai plati aceste impozite catre bugetul de stat.

Astfel, se realizeaza o "economie" substantiala, in fapt o eludare a platilor de impozite catre bugetul de stat. In aceste conditii, se explica si motivul pentru care Chimu Capusan si familia construiesc in nume propriu nu mai putin de cinci blocuri.

Ultima constructie pe lista neagra este un imobil de pe Calea Turzii care are ca destinatie birouri. Cladirea este proiectata pentru un regim de inaltime S+D+P+2E.

Dupa cum se poate citi pe placa de constructie care din motive necunoscute este ascunsa bine de ochii lumii, intr-un coltisor indepartat al santierului, beneficiarii constructiei sunt Hulea Marian si sotia. Pe aceeasi placuta este mentionat in dreptul constructorului& "Regie proprie".

Conform prevederilor legii in vigoare nu este interzis ca o persoana fizica sa construiasca o cladire de birouri in regie proprie, dar prevederea se refera la specialistii in constructii care doresc ridicarea unei mici case familiale cu propriile maini. Cel putin aceasta a fost intentia legii.

Acum, in regie proprie se construiesc blocuri si cladiri pentru birouri de 3-4 etaje. Revenind la santierul nostru, pe o alta placuta sta scris "CH Transbeton Constructii SRL", probabil firma constructoare a imobilului. si atunci, cum de este vorba de regie proprie? Simplu, intrucat constructorul este firma beneficiarului.

Seamana a isprava marca Chimu Capusan, nu-i asa? si, intr-adevar, nimic mai adevarat, intrucat Hulea este partener de afaceri cu Chimu Capusan, iar cei doi sunt actionari la CH Transbeton Constructii SRL.

Conform surselor noastre, la o constructie precum cea vizata de noi, pretul unui metru patrat construit, fara finisaje foarte scumpe, atinge suma de minimum 400 euro. La o constructie de 200 metri patrati, asemanatoare cu cea de pe Calea Turzii, constructorul este nevoit sa cheltuiasca aproape 80 mii euro.

Pe nivel! Iar cum noi vorbim de o constructie cu regim de inaltime S+D+P+3E, suma se ridica la o jumatate de milion de euro, bani necesari pentru acoperirea costurilor cu intocmirea planului, plata materialelor si a muncitorilor.

Asa cum am amintit, in cazul in care constructia ar fi efectuata de o persoana juridica care mai apoi sa o vanda, ea ar avea de platit o serie de taxe catre stat. Chimu reuseste si sa construiasca doua blocuri cu 3, respectiv 5 etaje in mijlocul unei zone unde singurele constructii sunt case cu maxim un etaj si mansarda.

Cu doua luni in urma, printr-o hotarare a Consiliului Local (CL) s-a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru doua constructii.

Problema a fost insa alta& ceea ce s-a cerut de catre firma constructoare a fost aprobarea PUD-ului pentru doua blocuri de 3, respectiv 5 etaje, iar dintr-o greseala de dactilografiere, consiliul a aprobat PUD-ul pentru o cladire de 3 etaje si una cu un singur etaj.

Intr-o sedinta ulterioara a CL, consilierii au vrut doar sa repare greseala facuta, dar s-au izbit de multe impedimente, de la vecinii scandalizati, pana la PUG-ul actual, considerat de unii consilieri inadecvat pentru situatia actuala a municipiului.

In plus, s-a si descoperit ca terenul pe care era cat pe-aci sa se elibereze autorizatie de constructie are 4 asa-zisi proprietari, fiecare cu povestea lui.

Terenul buclucas, un adevarat cui al lui Pepelea, se afla in cartierul Grigorescu, pe strada General Eremia Grigorescu, la numarul 126. Nu cu mult timp in urma, aici se afla Complexul Comercial Albina, aflat acum in demolare.

Pe acest teren, firma SC Chim * Mar Constructii SRL, al carei proprietar este Chimu Capusan, vrea sa construiasca doua blocuri, unul cu trei etaje, pentru birouri, si altul cu cinci etaje, pentru locuinte. Firma a facut toate demersurile necesare la primarie pentru obtinerea autorizatiei de constructie.

Consiliul Local a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru cele doua constructii, doar ca acesta a suferit o mica eroare de scriere, una dintre cladiri fiind trecuta in proiectul de hotarare in loc de 5 cu doar un etaj. Consilierii au incercat sa-si repare greseala, dar proiectul de hotarare nu a trecut de aceasta data pragul necesar de voturi pentru a fi adoptat.

Distractia de-abia incepe insa. Consilierii au aflat cu stupoare ca familia Madarasz ar fi trebuit sa fie proprietara terenului pe care firma lui Capusan urmeaza sa-si inalte blocurile. Familia Madarasz a cerut, inca din 1990, retrocedarea acestui teren, expropriat in anul 1966.

In 2001, a depus cererea de retrocedare, iar in 2004 a obtinut de la fostul primar dispozitia de restituire. Nu mica le-a fost mirarea insa atunci cand au descoperit ca terenul care tocmai le fusese retrocedat era intabulat in cartea funciara (CF) pe firma lui Capusan.

"Am intentat proces primariei pentru ca am pierdut de doua ori terenul, o data luat de stat, iar acum de aceasta firma", a declarat pagubitul. Mai mult, locatarul din imediata vecinatate a terenului disputat spune ca si el detine o suprafata din terenul respectiv.

"Eu am castigat printr-o sentinta definitiva suprafata de 685 mp din acel teren, din care 445 mp suprafata de construit. Firma care construieste nici nu mi-a luat in seama documentatia.

Am incercat sa discut cu ei si eventual sa ajungem la o intelegere, sa mi se acorde o despagubire materiala, nu neaparat terenul, dar nu am primit nici macar un raspuns, oricare ar fi fost acesta", ne-a declarat Cosoiu Toma, locatarul de pe Eremia Grigorescu numarul 124.

Terenul pe care firma Chim*Mar vrea sa construiasca este in litigiu, dar problema nu este chiar atat de simpla. Consilierii au descoperit ca pe terenul respectiv exista 4 CF-uri diferite, cu mai multe numere topografice. O alta problema legata tot de construirea celor doua blocuri a fost adusa in discutie de reprezentanta vecinilor de pe strada Eremia Grigorescu.

In zona respectiva sunt doar case, cu maxim un etaj si mansarda. Construirea unui bloc cu 5 etaje, si mai mult si cu parter inalt, li se pare absolut absurda celor ce locuiesc pe strada Eremia Grigorescu.

Totusi, potrivit arhitectului orasului, Adrian Iancu, zona respectiva figureaza in Planul Urbanistic General ca si Centru de Cartier, chiar daca acolo sunt doar case. Asadar, odata zona declarata Centru de Cartier, se pot construi imobile cu pana la 8 etaje.

Totusi nici macar consilierii nu pot da o explicatie cu privire la situatia locatarilor de pe strada Eremia Grigorescu care sunt pe punctul de a-si pierde toata lumina in case, ba mai mult, acestia sunt pe punctul de a-si pierde intimitatea propriei locuinte prin construirea celor doua imobile, mult prea inalte, dar pe care PUG-ul actual al Clujului le incurajeaza sa rasara.

CH Transbeton Constructii a lucrat in ultimii trei ani mereu in profit. Astfel, in 2002 a avut un profit de 1,8 miliarde lei vechi (la o cifra de afaceri de 33,8 miliarde lei vechi), in 2003 profitul a scazut la 250 milioane lei (37,3 miliarde lei), iar anul trecut profitul a urcat la 1,2 miliarde lei la o cifra de afaceri de 63,3 miliarde lei.

SC Chim * Mar a avut in 2003 un profit extrem de subtire, doar 47,5 milioane lei vechi. Firma respectiva figureaza si la capitolul datornici catre bugetul de stat.

Astfel, potrivit Ministerului Finantelor, obligatiile catre bugetul de stat constituite in perioada precedenta in care s-au inregistrat obligatii restante se ridica la 2,6 miliarde lei vechi, iar la data de 31.03.2005, firma avea datorii catre stat de 67 milioane lei vechi. Transbeton Constructii este si turture de datorii.

Astfel, potrivit site-ului Ministerului Finantelor, pe "Lista contribuabililor mici si mijlocii care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat la data de 30.06.2005", firma Transbeton Constructii figureaza cu o serie de sume restante catre bugetul de stat& "Obligatii catre bugetul de stat constituite in perioada precedenta in care s-au inregistrat obligatii restante& 93 miliarde lei, "Totalul obligatiilor la bugetul de stat scadente pana la 30.06.2005 - 6 miliarde lei, din care Alte impozite si taxe - 6 miliarde lei", datele fiind in lei vechi. De asemenea, la capitolul Observatii este mentionat faptul ca "s-a inceput executarea silita".

Pe ordinea de zi a sedintei extraordinare de Consiliu Local de astazi se afla si Proiectul de Hotarare privind moficarea Hotararii nr. 505/2005 privind regimul de inaltime al imobilului din str. Eremia Grigorescu nr. 126, beneficiar fiind SC CHIM*MAR CONSTRUC"II SRL.

Astfel, urmeaza a fi reparata "greseala" pe care consilierii considera ca au facut-o in sedinta din data de 19 iulie 2005, cand a fost aprobat PUD-ul (Planul Urbanistic de Detaliu) pentru cele doua imobile.

Atunci, datorita unei erori de redactare, CL a aprobat cu un numar de 23 voturi pentru PUD-ul pentru o cladire cu 3 etaje si o alta cu un singur etaj, desi cererea era pentru un imobil de tipul P+3E si un altul cu regim de inaltime S+P+5E.

Desi situatia terenului pe care urmeaza sa se construiasca cele doua imobile nu este inca clarificata din punct de vedere juridic, Consiliul Local nu a vrut sa mai tina seama de acest aspect si intentioneaza sa "rezolve problema" cat mai curand posibil.

Probabil ca beneficiarul constructiei, Chimu Capusan se cam grabeste si pentru aceasta a apelat la prietenii sai din PD, Florin Stamatian, directorul Directiei de Sanatate Publica Cluj si Emil Boc, initiatorul proiectului de hotarare.

Daca alesii locali vor aproba Proiectul de Hotarare ce figureaza cu numarul 13 pe ordinea de zi a sedintei de astazi, corpul de cladire dinspre strada Eremia Grigorescu, ce va avea un regim de inaltime P+3E, va fi aliniat cu cladirile invecinate de la nr.128 si 130-132 si va avea destinatia de servicii-comert, dotari, eventual locuinta la ultimul nivel. Cladirea cu regimul de inaltime D+P+5E va avea doar destinatia de locuinte. De asemenea, amenajarile de incinta si sistematizare verticala vor asigura acces auto si pietonal, spatiu verde, colectare apa, fara afectarea vecinatatilor.

Desi zona unde se vor inalta cele doua imobile ale lui Chimu Capusan este Centru de Cartier, ne intrebam totusi daca prevederea de neafectare a vecinitatilor va putea fi respectata, avand in vedere faptul ca intre case vor rasari doua blocuri care, cel putin prin regimul de inaltime si afluxul de populatie vor tulbura linistea si intimitatea locuitorilor.