Gradina de Vara va fi probabil concesionata firmei administrate de sotia presedintelui Elsaco Grup, dupa o decizie scandaloasa a comisiei de licitatie. Aceasta a primit doua oferte, una din partea firmei Martinas, a Valentinei Iftime, iar cealalta de la Portas SRL, reprezentata de Ovidiu Portariuc.

Prima a oferit plata unei redevente de 313.000 lei vechi/mp/an, iar cea de a doua una evident superioara, de 700.000 lei vechi/mp/an, insa, in ciuda acestui lucru, comisia condusa de consilierul municipal Catalin Alexa a desemnat cistigatoare Martinas SRL.

Tinindu-se cont de suprafata gradinii rezulta ca s-a preferat o oferta prin care se incaseaza anual 222,8 milioane lei vechi in detrimentul uneia prin care s-ar aduce 498,4 milioane lei vechi.

Conform criteriilor de evaluare a ofertelor, cea financiara reprezinta jumatate din punctajul total si cum la acest capitol Portas a surclasat Martinas, acordind de peste doua ori mai multi bani, ar fi trebuit sa cistige fara sa se mai tina cont si de celelalte criterii.

Acestea au constat in valoarea investitiei pentru reparatii si modernizari, gradul in care activitatea ce se va desfasura este corelata cu actele culturale ale proprietarului, adica Teatrul "Mihai Eminescu " si daca bunurile rezultate in urma investitiilor ramin dupa expirarea perioadei de concesiune de 20 de ani in proprietatea institutiei sau a societatii.

Cele doua firme au promis cite 300.000 euro pentru reparatii si modernizari, Martinas a anuntat ca toate bunurile rezultate in urma investitiilor ramin in proprietatea teatrului, iar Portas ca doar 20% dintre acestea. Legindu-se de procentul oferit de Portas, care conta insa doar 10% in stabilirea punctajului final, comisia a declarat cistigatoare societatea Martinas.

Catalin Alexa sustine ca oferta Portas, prin care 80% din bunurile rezultate din investitii ar urma sa revina societatii la terminarea perioadei de concesiune, contravine legii. Decizia este insa una cel putin ciudata.

Trecind peste faptul ca presedintele comisiei nu ne-a putut preciza despre care lege este vorba, desi aceasta a constituit baza hotaririi, in procesul verbal incheiat pe 6 octombrie de comisia de licitatie nu se vorbeste nicaieri ca oferta Portas ar contraveni in vreun fel legii.

In acesta se precizeaza sec ca "oferta SC Portas SRL este urmatoarea: 20% revine in proprietatea concedentului si 80% ramine in proprietatea concesionarului ". Nu este consemnat nici din partea lui Catalin Alexa si nici din a altui membru al comisiei ca acest lucru ar fi ilegal.

Chiar si in conditiile in care totusi ar fi fost vorba de o oferta in afara legii, criteriul referitor la ce se intimpla cu bunurile rezultate in urma investitiilor reprezenta doar 10% si nu justifica descalificarea firmei Portas.

In schimb, Martinas a fost acceptata la licitatie desi nu a adus certificatul de la Directia Finantelor prin care sa probeze inexistenta datoriilor la buget, acesta fiind depus ulterior. Ea nu a fost insa descalificata pentru acest lucru.

Desi este greu de inteles, Catalin Alexa sustine ca, in ciuda faptului ca Portas oferea mai mult decit dublu fata de Martinas, oferta financiara mai buna este cea a celei de a doua firme. El spune ca s-a facut un calcul global, la nivelul celor doua decenii cit dureaza concesiunea, din care a reiesit ca oferta Martinas este superioara cu 2,95 miliarde lei vechi.

Calculul sau este insa bazat pe ceea ce se intimpla cu bunurile rezultate in urma investitiilor dupa terminarea concesiunii. "Cine spune ca oferta financiara inseamna doar banii de pe redeventa? ", este o alta justificare a sefului comisiei. Si aici procesul verbal al comisiei de pe 6 octombrie ii contrazice pozitia.

In acesta se arata foarte clar, in cazul ambelor societati, ca valoarea ofertei financiare este data de redeventa si atit.

Solutia la care s-a ajuns era oarecum previzibila. "Monitorul " a relatat inca de luna trecuta de "Afacerea Gradina de Vara ", dupa ce aceasta risca sa ajunga la Martinas contra unei concesiuni pe metru patrat mai mica si decit cele practicate in Obor sau Piata Centrala. Tot atunci s-a relatat ca la Elsaco Grup figura ca angajata si sotia directorului Teatrului "Mihai Eminescu ".

In plus, reprezentantul Portas ne-a dezvaluit inca inainte de aflarea rezultatelor ca i s-ar fi transmis "sa nu se bage " pentru ca nu are sanse de cistig, iar unul dintre membrii comisiei de licitatie ne-a atentionat tot inainte de adjudecare ca s-ar cauta o solutie pentru descalificarea sau depunctarea societatii Portas.

Ovidiu Portariuc, reprezentantul acesteia, va ataca in instanta decizia comisiei. "Voi contacta avocatul sa vedem ce pot face. Ce se intimpla cu bunurile rezulate in urma investitiilor era doar un criteriu. Puteau sa ne anuleze doar punctajul de la acest criteriu ", afirma Ovidiu Portariuc.

Membrii comisiei de licitatie sint consilierii municipali Valentin Guraliuc si Viorica Andronachi, finantistul Radu Turcanu, consilierul juridic de la Apa Grup, Albert Tanasa, si doi reprezentanti ai teatrului. Dintre acestia, doar primul s-a abtinut, iar ceilalalti au votat pentru. "Nu am fost de acord cu punctul de vedere al colegilor ", explica Guraliuc.

Ca si primarul, reprezentanul finantelor in comisie, presedintele acesteia si directorul tearului sint cu totii membri PNL, ultimii doi fiind si consilieri municipali. In schimb, patronul Portas este consilier judetean PSD