Presedintele Consiliului Judetean (CJ), Marius Nicoara, a admis, ieri, ca noul stadion ar putea fi construit si in alta parte decat in Valea Garbaului. Motivul se leaga de faptul ca o buna parte din terenul de pe Valea Garbaului a fost revendicat de catre localnici din Floresti precum si de cei din cartierul clujean Manastur.

In legatura cu problema stadionului s-au sesizat si cativa arhitecti clujeni. Maine va avea loc prima dezbatere publica cu privire la stramutarea stadionului "Ion Moina".

ZIUA de Cluj a dezvaluit, saptamana trecuta, faptul ca o parte din terenurile pe care urmeaza sa fie construit noul stadion sunt revendicate. Locuitorii din localitatile Cluj-Napoca si Floresti revendica 22 de hectare din cele 60 necesare pentru constructia viitoarei arene, a unor parcari si a unui pavilion expozitional.

Conform actualei variante de lucru, noul complex care urma sa fie construit pe Valea Garbaului se va intinde atat pe teritoriul actualului poligon militar din zona si pe o suprafata de teren apartinand, administrativ, de comuna Floresti. „Am obtinut acordul de principiu al primarului din Floresti, dar o parte din terenul vizat este revendicat", a recunoscut Nicoara.

„Daca se va ajunge ca jumatate din terenul necesar complexului sportiv sa fie revendicat, am avea o problema. In acest caz, am putea lua in discutie alegerea unei alte locatii", a afirmat Nicoara, fara a preciza care ar fi variantele "de rezerva".

„Legea ne permite sa construim cu justa si dreapta despagubire a proprietarilor terenurilor", a explicat presedintele CJ solutia de construire a noului stadion, in cazul in care ar exista revendicari asupra unor parti din terenul prevazut pentru aceasta constructie.

"Din cele 22 de hectare, cetateni din Floresti au revendicat 8, restul de 14 fiind revendicate de manastureni", a declarat, in urma cu mai putin de o saptamana, primarul comunei Floresti, Ioachim Vancea.

Dezbatere publica

Dupa o perioada indelungata de cautare a unor posibile locatii pentru noul stadion, varianta prezentata de presedintele CJ drept cea mai viabila nu mai poate fi sustinuta. Nicoara a recunoscut ca localnicii din Floresti si Manastur ii incurca in planurile de a stramuta stadionul in zona. Cu toate acestea, nu s-au gasit alte solutii pentru noul stadion.

"Vom cauta si alte locatii, trebuie sa mai fie", a spus Nicoara. Pe de alta parte, arhitectii i-au luat-o inainte presedintelui CJ si au anuntat, pentru maine, o dezbatere publica cu privire la daramarea stadionului "Ion Moina" si construirea unei noi arene pe Valea Garbaului. "Nu s-a facut nici un studiu de oportunitate si nici un studiu de urbanism", sustine arhitectul Ionel Vitoc.

El a precizat ca si-a invitat toti colegii de breasla, pe liderii administratiei clujene, reprezentantii mass-media, si chiar cetateni ai Clujului, sa participe la dezbaterea publica. "Orasul, cu trecutul, prezentul si viitorul sau, este al tuturor cetatenilor, ca atare suntem responsabili cu totii de ceea ce se propune pe teritoriul acestuia", a mai spus Vitoc.

Expo Transilvania ramane pe loc

Nicoara "o da la intors" si in ceea ce priveste mutarea pavilionului Expo Transilvania, din actualul amplasament, din cartierul Marasti, in Valea Garbaului. Presedintele CJ si-a exprimat intregul sprijin pentru proiectul noului complex expozitional prezentat de presedintele Camerei de Comert si Industrie, Stefan Dimitriu, pe care ZIUA de Cluj l-a adus, in premiera, in atentia opiniei publice.

„Mi se pare un proiect excelent si el se inscrie in proiectul de dezvoltare europeana a Clujului. La momentul potrivit, voi discuta cu membrii liberali ai Consiliului Local, carora le voi solicita sa sprijine proiectul domnului Dimitriu", a declarat Nicoara.