Incepand de anul viitor locuintele vor trebui asigurate in mod obligatoriu impotriva calamitatilor naturale. Ministerul Administratiei si Internelor elaboreaza un proiect de Lege in acest sens. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) asteapta ca legea sa intre in vigoare pentru a elabora o lista a societatilor abilitate sa incheie polite.

In vara acestui an avut loc o intrunire intre reprezentanti ai CSA, Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare si ai Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania pentru a se gasi un sistem de asigurare obligatorie care sa permita alocarea unor surse de finantare imediate si suficiente pentru acoperirea pierderilor produse de catastrofe naturale.

Astfel, un proiect de lege privind obligativitatea asigurarilor imobilelor se afla in prezent in lucru. Asigurarile se vor incheia numai la societati agreate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, iar valoarea asigurarii va fi data de valoarea de impozitare a locuintei, suma maxima pentru care se va incheia polita fiind de 15.000 de euro.

Proiectul prevede ca asigurarea sa acopere pagubele produse de inundatii, alunecari de teren si furtuni. De asemenea, se face diferenta intre mediul urban si cel rural, politele, care se vor indexa annual, urmand sa aiba valori diferentiate. Vor exista subventii ale statului pentru plata ratelor de asigurare de catre persoanele cu venituri mici si, de asemenea, statul se va implica la nivelul oferirii de garantii pentru reasigurare.

In discutie se mai afla insasi modalitatea de plata a ratelor, in sensul ca acestea sa fie platite direct sau sa fie incluse in impozitul pe imonil.

Similar cu RCA

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si-a inceput activitatea la data de 2 iulie 2002 si are ca scop principal apararea drepturilor asiguratilor si promovarea stabilitatii activitatii de asigurare in Romania. Finanta din surse proprii, CSA este partenera MAI in programul de polite obligatorii.

Potrivit declaratiilor lui Nicolae Eugen Crisan, presedintele CSA, pe plan international si indeosebi la nivelul UE, se pune un deosebit accent pe faptul ca utlizarea resurselor bugetare pentru acoperirea pagubelor produse de catastrofe inseamna, in fapt, finantarea acestor cheltuieli tot de catre populatie, iar o astfel de modalitate nu este o solutie practica nici chiar pentru bugetele unor tari dezvoltate, datorita cuantumului potential foarte ridicat al pierderilor. Astfel, singura solutie este obligativitatea asigurarilor.

"Initiatorul proiectului si anume MAI impreuna cu CSA, lucreaza in acest moment impreuna. O data ce legea va intra in vigoare, specialisti nostri vor alcatui lista societatilor care vor fi abilitate sa incheie o polita de asigurare. Pot sa va spun ca printre criteriile dupa care se vor selectiona societatile sunt situatia financiara a firmei in cauza, distributia in teritoriu si numarul personalului detinut.

Asigurarea impotriva calamitatilor naturale seamana intr-o oarecare masura cu cea de raspundere civila auto", a declarat Mirela Antohi, sef birou mass-media CAS Bucuresti