Conducerea Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani inventariaza dosarele care figureaza cu autori neidentificati (n.r.- AN) in registrele institutiei si ale Inspectoratului Judetean de Politie.

Masura a fost dispusa de prim-procurorul adjunct Cristian Popovici, care a dorit sa aiba o imagine completa a tuturor cauzelor nesolutionate, cu atit mai mult cu cit numarul cauzelor cu "AN " a crescut usor in ultima perioada, inclusiv dupa introducerea sistemului de inregistrare a numarului unic.

"Vom incerca sa vedem care sint cauzele pentru care aceste dosare nu au fost solutionate si sa evidentiem in ce masura poate fi redus acest stoc. Plecind de la aceste cauze, vom incerca sa vedem ce masuri pot fi dispuse pentru a eficientiza activitate ", a declarat prim-procurorul adjunct Cristian Popovici.

In total, potrivit unor date neoficiale, numarul dosarelor cu autori neidentificati depaseste 3.000, aproape 20 dintre acestea fiind mai vechi de 10 ani.

Printre dosarele cu "AN " care s-au adaugat anul acesta figureaza si cele mai grele cazuri din 2005 - jaful de la casa de amanet Esco Trade, furtul de aproape 800 de milioane de lei de la un valutist, dar si tilharia de la Siliscani (Gorbanesti).

In toate aceste cazuri politistii spun ca au un cerc de suspecti dar, din cauza lipsei unui probatoriu consistent, acestia nu pot fi pusi sub acuzatie. Procurorii considera ca unul dintre factorii care ar conduce la cresterea numarului de fapte cu "AN " ar fi o serie de carente in conducerea anchetelor de la locul faptei.

In arhiva Inspectoratului Judetean de Politie si a Parchetului de pe linga Tribunalul Botosani apar 14 cazuri deosebit de grave soldate cu moartea unor persoane. Desi in unele cazuri de la declansarea cercetarilor au trecut zece ani, nu se stie cine au fost agresorii.

Cel mai neobisnuit caz il reprezinta un incident petrecut in urma cu mai bine de 12 ani in Flaminzi cind Petronela Calin, o adolescenta de aproape 19 ani, si-a pierdut viata in urma exploziei unei bombe artizanale.

Dosarul a ajuns in atentia Inspectoratului General de Politie si a fost inclus in categoria celor mai celebre "AN "-uri, dar nici interventia criminalistilor bucuresteni nu a dus la gasirea atentatorului. Alt caz nesolutionat este cel al laboratorului de fabricare a heroinei de la Cerbu (com. Copalau), descoperit in februarie 2003.

Laboratorul a functionat pina in vara anului 2002, cind heroina produsa aici a invadat Iasiul, capii acestei adevarate fabrici de droguri fiind o basarabeanca si un turc. Desi au fost arestate 12 persoane, capii afacerii continua sa fie liberi. Un alt caz este cel al Eleonorei Clofner. Pe 6 mai 1998, femeia a fost atacata in casa si violata, iar la putin timp a decedat.

Au urmat ani de ancheta, dar fara nici un rezultat. Pe 9 ianuarie 1999, sotii Maria si Mircea Biciusca erau gasiti macelariti in casa, dar nici pina acum nu se cunosc autorii oribilei crime. La finele lunii august 2000, batrinul Gheorghe Cuibari, din Flaminzi, a plecat sa stringa porumbul de pe cimp.

Nu s-a mai intors, iar citeva zile mai tirziu rudele l-au gasit mort, ascuns sub o gluga de coceni. A fost scotocita toata zona, pina in judetul Iasi, dar tot fara nici un rezultat. In toate aceste cazuri, ca si in celelalte, au fost efectuate zeci de verificari, sute de audieri si confruntari. S-a apelat si la "detectorul de minciuni ", dar nimic concret.

Ultima crima cu autori neidentificati a avut loc anul trecut in satul Hulub, din comuna Dingeni, cind o batrina a fost gasita ucisa in casa. Anchetatorii au solicitat analiza dupa proba ADN recoltata de pe cablul cu care se banuieste ca a fost strangulata femeia, dar tot fara rezultat.