Gripa aviara inseamna un blestem pentru unii, dar si un mod de inavutire rapida pentru altii. O firma fantoma din Bucuresti este pe cale sa intre in topul celor mai profitabile societati din Romania dupa ce administratorii ei au dat tunul vietii lor.

SC Radu Market SRL este firma care se va ocupa de dezinfectia tuturor autovehiculelor care vor tranzita punctele de trecere a frontierei din SE Romaniei, dar si a Aeroportului Mihail Kogalniceanu.

Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara i-a pus deja pe tava acestei societati obscure serviciile de dezinfectie din mai multe vami din Moldova, in schimbul carora firma fantoma a incasat pana acum cateva miliarde de lei. SC Radu Market SRL are ca obiect de activitate comercializarea cu amanuntul a produselor din tutun, 0 angajati, 0 cifra de afaceri si doi asociati: Vasile Marin si Dan Radu.

Povestea este incredibila: SC Radu Market SRL a aparut de nicaieri si a reusit peste noapte sa detina monopolul unor servicii care tin, in cele din urma, de securitatea nationala. Primele vami jefuite au fost cele de la Albita (Vaslui), Siret (Suceava) si Sculeni (Iasi).

Directiile Sanitar-Veterinare din acele judete s-au trezit pur si simplu cu aceasta firma pe cap, trimisa de la Bucuresti, in conditii cel putin suspecte. Odata instalata la punctele de trecere a frontierei, capusa din Bucuresti a inceput sa jecmaneasca efectiv soferii care tranzitau granita, practicand preturi aberante, de 10 ori mai mari decat cele practicate la vama moldoveneasca, de exemplu.

Tarifele astronomice au bagat pana acum in conturile firmei cateva sute de mii de dolari. Radu Market taxeaza dezinfectia unui autocamion cu 500.000 de lei vechi, un autocar cu 390.000 lei, un microbuz cu 350.000 lei si un autoturism cu 230.000 lei. La un trafic mediu de 3.000 de masini lunar, asa cum se intampla in Vama Albita, firma fantoma incaseaza 1,2 miliarde de lei.

In Vama Siret, incasarile sunt de-a dreptul fabuloase: peste 172 de milioane de lei intr-o singura zi. Iar exemplele pot continua.

Afacere instrumentata de un deputat PD?

Acum, SC Radu Market SRL are de gand sa-si „extinda" afacerile. Peste 10 zile, la sediul Autoritatii Nationale Sanitar -Veterinare din Bucuresti va fi desemnata prin licitatie firma care se va ocupa de dezinfectia tuturor vamilor din zona de sud-est a Romaniei (Constanta, Tulcea, Braila si Galati) si a Aeroportului Mihail Kogalniceanu.

Potrivit semnalelor pe care le-am primit, castigatoare va fi SC Radu Market SRL. Cele trei puncte de trecere a frontierei din Constanta - Vama Veche, Ostrov si Negru Voda - vor intra, asadar, in grija unei societati anonime, care se va ocupa de dezinfectarea tuturor masinilor care vor tranzita granita. Aceeasi firma fantoma se va ocupa si de avioanele care vor opera pe Aeroportul Kogalniceanu.

De ce nu s-a incredintat aceasta sarcina Directiilor Sanitar-Veterinare judetene, asa cum era normal? Pentru ca descentralizarea serviciilor de dezinfectie n-ar mai fi permis firmei bucurestene si misterioaselor personaje din spatele ei sa puna mana pe un contract care se ridica la cateva milioane de euro.

Potrivit datelelor obtinute de la Registrul Comertului, SC Radu Market SRL Bucuresti a fost infiintata in 1992 si are sediul in zona Ferentari, din Sectorul 5. Pentru o firma care invarte deja afaceri de ordinul zecilor de miliarde de lei, datele sale fiscale sunt de-a dreptul dubioase.

Radu Market nu are nici un angajat, pe anii 2003 si 2004 a avut cifra de afaceri 0 si nu a desfasurat nici un fel de activitate. Societatea are doi asociati, Vasile Marin si Dan Radu. Exista insa un indiciu care poate explica succesul fulminant de care se bucura aceasta firma fantoma. Se pare ca in spatele intregii afaceri se afla deputatul PD Cristian Radulescu.

El ar fi fost cel care a reusit sa impuna aceasta firma Directiilor Sanitar - Veterinare din Moldova si acum celor din Constanta si zonele limitrofe.