In grajduri, ingramaditi la rude sau in casele darapanate, cu frica-n sin ca o sa li se prabuseasca tavanul in cap, asa vor petrece iarna o buna parte a sinistratilor. Promisiunile guvernantilor, de la construirea unor noi imobile si pina la gazduirea in case de protocol, au palit la Biznoasa-Lunca, iar majoritatea celor carora pamintul le fuge de sub case se chinuie sa traiasca pe unde apuca.

Batrina stabilita in grajd

Domnica Muscaliuc are 75 de ani si de ceva timp s-a mutat. Nu in casa noua si nici in cine stie ce imobil de oaspeti de pe la vreo institutie, ci in grajd. Casa unde locuia a inceput sa crape si nu are putere si nici ajutor de la altii pentru a ridica o alta noua, asa ca si-a facut un soi de camera in grajd.

O vreme dormea perete in perete cu Joiana, vita de la care-i mai iesea ceva lapte, insa a vindut-o, de frica sa nu cada acoperisul, sa-i distruga "fabricuta de lape ". Baiatul e plecat in Italia sa faca rost de bani "macar de-o tencuiala ", nora are diabet si alta solutie n-a gasit. "Unde sa mai ma mut eu baba batrina? Asa raschita cum e, eu n-o darim, ca nu pot ridica alta.

Da` macar sa-mi dea bani de-o tencuiala ", spune Domnica, nemultumita ca "pentru un barosan o dat Sfatu ` bani, d ` pentru un necajit nu s-o gasit ". Are handicap la un picior, dar asta n-o impierdica sa umble in sosete prin gradina ca sa ne arate casa crapatura cu crapatura.

"Sinistrat la sinistrat trage "

Cind afla biznosenii ca e cineva prin sat care se intereseaza de casele luate la vale odata cu pamintul, ies pe ulita: "hai si la mine domn ` inginer ". Le explici in zadar ca esti de la ziar, ca ai venit sa vezi la fata locului cam care-i distanta dintre promisiunile Guvernului si ce se intimpla in realitate, dar e greu sa-i convingi.

Dupa citeva runde de explicatii avansezi pina la stadiul de "domnu ` de la asigurari " si ramii prin zona asta pentru ca, oricum, oamenii s-au saturat de vorbe. Ei vor materiale, bani, case, vor sa adoarma fara gindul ca o sa se inveleasca cu tavanul.

"Uitati, casa se duce la fund. Tot am cirpit-o, dar degeaba. Au dat materiale altora unde le-a intrat oleaca de mil in casa, iar noua nimic-nimic ". Elena Palimaru e singura, traieste dintr-o pensie de la CAP si transpira umblind intr-o cirja si aratindu-ne casa plina de crapaturi. Peretii par sa intre in pamint, in timp ce prispa se tot da la o parte.

"Stai sa dea niste ploi si chiar te duci cu tot cu casa ", o "incurajeaza " un batrinior cumva abatut, cumva fericit. Lui i s-a dus casa cu totul, iar cei din "comisia de la giudet " l-au trecut pe lista celor carora le face statul casa noua. Iarna a venit, casa nu-i gata si locuieste la Elena, ca "sinistrat la sinistrat trage ". "Elena Palimaru-mi zice mie.

M-ati trecut acolo pe lista, da? " se asigura batrinioara, care tot n-a inteles ca nu sintem de la asigurari si vrea sa fie sigura ca macar de data asta o ia cineva in evidenta sa-i dea macar doi-trei saci de ciment si niste lemne.

Casele din Biznoasa o iau la vale

La Gheorghe Palimaru, care sta peste drum, nu se mai inchide nici o usa. Un perete o ia la stinga, altul la dreapta, intr-o parte casa se ridica, intr-alta se coboara. Nici nu mai tine minte cind a construit-o, stie doar ca CAP-ul i-a trimis sa-si faca locuinta in zona, ca atunci dealurile din Biznoasa nu se bateau intre ele.

Nevasta-sa e pornita rau pe "ai de la comisie " ca "au dat ajutoare tot la cei care au. Nu s-a facut deloc dreptate ". Gheorghe o mai linisteste: "las c-au zis ca ne-or da materiale la al doilea transport ". Au o fata care a plecat la munca in Italia, "ca n-o reusit sa-si faca un rost la tirg ", iar copiii "tot la bunelu ` trag ".

Casa fetei e crapata peste tot, dar comisia a hotarit ca, daca fata-i prin Milano, nu se cade sa-i dea ajutor pentru casa din Biznoasa. Asa ca, atunci cind vin de la scoala, copiii merg tot la "bunelu ` ", "unde ne stringem zece cind vin tati nepotii ".

La citiva metri sta Sofia Scarlie. De buna vreme, noaptea i s-a transformat in cosmar. "A trasnit intr-o noapte de m-a bagat in boale. Am fugit in drum. In grajd mi-i teama si vaca s-o mai tin ", spune Sofia, care impreuna cu barbatul s-a obisnuit sa faca ture casa-ulita pe intuneric cind mai "buhneste " tavanul.

Ea a fost operata de cinci ori, barbatul de zece si s-au impacat cu ideea ca nu mai pot ridica alta casa. Aduna amindoi din pensie 800.000 lei, vechi, bineinteles, care nu le ajung nici de medicamente. Au fost "ai de la comisie " si i-au zis ca nu trebuia sa mai repare nimic la casa, ca de asta nu se mai incadreaza printre cele la care trebuie ajutor. "Am o fata, da-i la oras.

E chinuita rau si ea, n-are de un ` sa ma ajute. Sta intr-o camera de camin, iar lu barbata `su i-au gasit apa la plamini. De un ` sa ma ajute? "

Ajutoare insuficiente

Doar 25 de sateni din Lunca au primit materiale pentru constructii si la alti doi statul s-a angajat sa le faca o casa. Una trebuia sa se ridice in centrul comunei, linga primarie si caminul cultural, dar s-a facut doar fundatia, ca s-au trimis tirziu materialele, asa ca familia care ar fi trebuit sa se mute cu catel si purcel acolo sta la socri.

Primarul nu-i, viceprimarul nu-i, iar secretara Carolina Codau ne spune ca de la Botosani a venit comisia de evaluare si a hotarit cui da si cui nu da ajutoare. Cereri au fost mai multe, iar materiale mai putine, asa ca or sa ramina oamenii cu cirpeli si promisiuni, ca doar asta fac de ani de zile.

Dezbatere publica de la ajutoare

Sinistratii din judet ar putea primi ajutoare financiare din banii strinsi in conturile Prefecturii de institutiile, agentii economici si cetatenii din Botosani. Dupa cum v-am mai informat, s-au adunat 1,2 miliarde lei vechi initial pentru ajutorarea familiilor afectate de inundatiile din Bacau si Vrancea, insa dupa ce si judetul nostru a avut de suferit din cauza precipitatiilor, s-a hotarit ca banii sa fie retinuti pentru Botosani.

Prefectul Cristian Roman va propune Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), pe care il conduce, alocarea a cite 70 milioane lei vechi la 15 familii carora le-au fost distruse casele in vederea achitarii manoperei la noile imobile intrucit restul de opt case care trebuie reconstruite au finantata manopera de catre Guvern. Totodata, la alte familii ale caror case au nevoie de consolidari se intentioneaza sa li se repartizeze 5-10 milioane, iar celor care au avut pierderi omenesti cite 10 milioane.

"Solicit o dezbatere publica pe aceasta tema, in ideea ca vor veni propuneri si din partea cetatenilor pentru impartirea acestor bani ", a afirmat prefectul.

El a anuntat si faptul ca va supune dezbaterii CJSU si distribuirea celor 4,9 miliarde lei vechi alocate saptamina trecuta de Guvern din fondurile pentru calamitati si a celor 1,6 miliarde economisite de Directia Judeteana de Drumuri si Poduri.