Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat duminica demiterea consiliilor de administratie si comitetelor directoare din cele mai importante unitati sanitare din tara, printre care si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures.

Anuntul nu a fost motivat duminica, iar ministrul a anuntat ca va prezenta concluziile auditului o data cu ordinele de demitere. Comitetul Director si Consiliul de Administratie al unitatii sanitare din Targu Mures vor fi demise, conform ministrului, vineri, 16 decembrie. De miercuri, la spital va exista un interimat.

Conducerea spitalului a ramas fara replica la anuntul ministrului muresean.

Intentia ministrului, de a demite atat Consiliul de Administratie, cat si Comitetul Director, a fost anuntata intr-o conferinta de presa, fara ca vreo institutie sa primeasca un document in acest sens.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures s-a aflat constant in topul national al datornicilor, in 2003, cand Bogdan Paltineanu a preluat sefia unitatii de la Constantin Copotoiu, valoare arieratelor fiind de 410 de miliarde lei vechi.

In fiecare an, conducerea unitatii a semnalat atat ministerului, cat si presei tariful pe caz, mai mic decat in alte spitale, unele orasenesti chiar. In plus, conducerea a atras atentia asupra faptului ca unitatea sanitara primeste cazuri grave din intreaga tara, datorita colaborarii stranse cu SMURD, fapt care duce la o mai mare afluenta de pacienti.

Cel mai elocvent exemplu este contractul incheiat de CJAS Mures cu spitalul in acest an, cand conducerea unitatii sanitare a solicitat contractarea 85.000 de cazuri, iar CJAS Mures s-a angajat pentru a deconta doar 55.000. Drept urmare, spitalul a instituit in luna iunie un sistem prin care internarile se realizau doar in sistem de urgenta, fapt care a generat nemultumiri.

Misterul

De la numire, ministrul Eugen Nicolaescu a atacat conducerea spitalului din Targu Mures, la chiar prima conferinta de presa sustinuta de la numire declarand ca "managementul este unul defectuos".

Totusi, la doua saptamani dupa aceasta acuza, considerata de conducerea unitatii ca fiind nefondata, ministrul a avut o discutie de trei ore cu managementul unitatii, in urma careia nu au aparut noutati.

Nici auditul nu parea sa aduca noutati substantiale, in conditiile in care, dupa o saptamana de analiza economica, Florin Buicu, directorul administrativ al spitalului, nu se arata ingrijorat in privinta demiterii conducerii din cauza unui control.

In plus, Nicolaescu a tinut sa declare duminica seara ca demiterea conducerii de la Mures s-a realizat nu numai din cauza datoriilor, ci din cauza unui "management slab".

Victime colaterale?

Potrivit lui Florin Buicu, spitalul a fost preluat in 2003 cu datorii de peste 430 de miliarde lei vechi, in prezent valoarea acestor arierate atingand 50 de miliarde. "In urma auditului s-a ajuns la concluzia ca avem servicii nedecontate de Casa in valoare de 147 de miliarde", a precizat Buicu. Astfel, datoria de 200 de miliarde a fost redusa la mai putin de 50.

In aceste conditii, demiterea nu are explicatie pentru conducerea spitalului. De altfel, desi o spun cu jumatate de gura, membrii conducerii se considera victime colaterale. "Decizia a urmarit in principal spitalele mari. Majoritatea spitalelor mari au aceasta problema a managementului", a precizat Buicu.

Cat despre politicul situatiei, este greu de crezut ca decizia a avut vreo conotatie politica, in conditiile in care Bogdan Paltineanu, directorul gebnral al spitalui nu este inscris in vreun partid, iar Florin Buicu este membru al Partidului Conservator, deci coleg de guvernare cu Nicolaescu.

15 dintr-un foc

Consiliul de Administratie, format din noua membri, si Comitetul Director, care are sase, vor fi demise vineri. Printre cei afectati direct se afla Constatin Florea, numit director adjunct medical II in urma cu doar 2 luni, dar si membri ai CJ Mures si chiar Silviu Morariu, director al Directiei de Sanatate Publica.

Cel din urma nu a dorit sa comenteze in vreun fel decizia ministerului, pana nu apar alte informatii in acest sens.

Demiterea a fost interpretata in presa nationala si ca un atac la adresa lui Constatin Copotoiu, considerat un feudal al Targu Muresului, in conditiile in care este rector, profesor universitar, sef de clinica si presedinte al Consiliului de Administratie.

In plus, Copotoiu a fost acuzat in 2003 ca l-a sustinut pe fata pe Bogdan Paltineanu in competitia pentru postul de director general, in conditiile in care acesta ii este nepot. Copotoiu acuza si el presiuni politice, mai precis ale UDMR.

Viitor incert

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu a declarat duminica ca va numi un director interimar al spitalului chiar de miercuri. Conform propriilor principii, pe care incearca sa le promoveze prin adoptarea Legii Spitalelor, viitorul director, fie el si interimar, ar trebui sa nu fie sef de clinica sau sa fie dispus sa renunte la profesia de medic in favoarea managementului.

Cu toate acestea, surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul il crediteaza pe Bendek Imre cu sanse mari la sefia spitalului.

Totusi, Benedek nu va accepta sa renunte la clinica in care lucreaza de 25 de ani. In plus, politicul nu a prevazut inca impartirea functiei de director de spital. Benedek Imre a fost in acest an marele perdant al cursei pentru sefia DSP, alaturi de Ladislau Schwartz, care a pierdut sustinerea PNL.

La lista de liberali, colegi ai lui Nicolaescu, mai este creditat cu sanse si Constantin Florea, care insa tocmai a fost demis din Comitetul Director.

In intreaga tara vor fi demise vineri 26 de consilii de administratie si 15 comitete directoare.

Lista lui Nicolaescu contine: Spitalul Judetean Arges, Spitalul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgeta "Sfantul Pantelimon", Spitalul Clinic Caritas, Spitalul Clinic Universitar de Urgenta, Spitalul Clinic de Urgenta "Dimitrie Bagadasar-Arseni", Spitalul Judetean de Urgenta Craiova, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Institutul de

Cardiologie "C. C. Iliescu", Spitalul Judetean de Urgenta Constanta, Institutul Inimii "N. Stancioiu" Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean Oradea, Spitalul Judetean "Mavromati" din Botosani, Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Dr. D. Popescu" din Timisoara.

La inceputul lunii decembrie, echipe mixte ale CJAS si DSP Bucuresti au realizat controale la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures, atat pe linie medicala, cat si pe linie economica. Astfel de controale au fost realizate in alte 146 de spitale.

In cazul in care neregulile descoperite se refera la abuzuri, fals sau uz de fals, se vor sesiza organele de ancheta.

"Nu am avut nici o reactie. Nu m-a afectat nicicum. Nu stiu daca am gresit cu ceva. Sunt foarte putine lucruri care intra in fata Consiliului de Administratie. Am avut foarte putin de spus". - Kovacs Dezideriu, reprezentant CJ Mures

"Eu cred ca de cand sunt acolo prea multe greseli nu am vazut". - Nagy Ors, prorector UMF Targu Mures

"Nu am nici un comentariu de facut pana nu vine ordinul de la ministru. Toti am incercat sa ne facem datoria. Avem o fisa de post si am incercat sa o respectam". - Liliana Goga, director ingrijiri medicale

"Trebuie asteptat. Nu ma grabesc sa spun ca e bine sau rau. Am fost plecat din tara si nici Marko Bela sau Borbely Laszlo nu stiau nimic despre intentiile lui Eugen Nicolaescu. Nu stiu daca actuala conducere a spitalului ar putea fi tap ispasitor. Ei doar au continuat o situatie. In ceea ce priveste posibila mea numire, nu stiu nimic. Motivul schimbarii si numirii unei conduceri nu stau la mana UDMR". - Bendek Imre

"Am crezut ca aceasta decizie se va lua impotriva acelor directori care au consumat banii degeaba si impotriva CA care nu au decis vreo investitie. In opinia mea, directorul de la Cluj, Bradisteanu, si Oprescu erau buni manageri. In ceea ce priveste cazul spitalului de la Targu Mures, acele depasiri de fonduri le consider justificate. Dr. Buicu este un manager deosebit. Este omul care, de cand este la conducerea spitalului, se simte in activitate. Iar Paltineanu nu a mai intrat in sala de operatii de cand este director". - Emil Giurconiu, presedinte Sanitas Mures

"Ordinul si motivele vor fi fundamentate miercuri. Cei care se simt nedreptatiti vor putea contesta, in termen de 30 de zile, decizia la Curtea de Apel. Nu am hotarat inca persoana care sa asigure interimatul la Targu Mures, o decizie va fi anuntata miercuri sau joi". - Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Consiliul de Administratie

Prof. Dr. Constatin Copotoiu (UMF - rector)

Prof. Dr. Nagy Ors (UMF - prorector)

Silviu Morariu (DSP - director)

Liana Pop - (DSP- jurist)

Kovacs Dezideriu (CJ)

Megyes (CJ)

Vasile Bud (Colegiul Medicilor)

Radu Duca (Ordinul Asistentilor)

Bogdan Paltineanu - director general

Comitetul Director

Bodan Paltineanu

Florin Buicu

Liliana Goga - director ingrijiri medicale

Szabo Bela - director general adjunct medical I

Constantin Florea - director general adjunct medical II

Vasile Nistor - contabil sef