Desi majoritatea spatiilor comerciale din zona centrala a Clujului apartin Primariei, iar chiria perceputa pentru acestea nu depaseste cateva milioane de lei vechi, de cele mai multe ori se ajunge la situatii in care contravaloarea lunara a taxei pentru o astfel de locatie atinge cu usurinta cateva mii de euro.

Astfel, cei care au avut insa norocul de a pune mana pe un spatiu al Primariei intr-o zona cu vad bun stiu sa profite din plin de acest avantaj. Practica cea mai des intalnita este cea a subinchirierilor. Aceste subinchirieri sunt insa "acoperite" prin intermediul a tot felul de portite legale.

In urma cu cateva saptamani, prezentam in paginile cotidianului nostru un astfel de caz. Spatiul de pe bulevardul Eroilor nr. 9 este inchiriat in conditii legale de SC Intact Invest SRL, cu sediul in Piata Marasti nr. 3. In realitate, in respectivul spatiu isi desfasoara activitatea o cu totul alta societate, Donna I SRL.

Intre cele doua societati a intervenit un contract de mandat si un altul de consignatie, menite sa mascheze subinchirierea.

Din cauza modului in care Dumitru Pop, patronul Intact Invest a inteles sa asigure firmei Donna I conditii optime pentru desfasurarea activitatii, dar si din pricina nenumaratelor conflicte cu acesta, Oana Sarbu, proprietara magazinului de imbracaminte de pe Eroilor nr. 9, a dorit incetarea relatiilor de afaceri cu Intact Invest si intrarea in legalitate prin inchirierea directa a spatiului.

Pentru a nu pierde locatia care ii umfla lunar conturile bancare fara nici un efort din partea sa, Dumitru Pop a incercat in nenumarate randuri sa preia gestiunea Donna I deoarece pretinde ca respectivul magazin nu este altceva decat un punct de lucru al firmei sale, Intact Invest.

Lucru greu de crezut insa in conditiile in care obiectul de activitate al Intact Invest nu il constituie comertul cu articole vestimentare.

Cel mai recent episod al incercarilor lui Pop de eliminare a tentativei Oanei Sarbu de a inchiria legal spatiul in care isi desfasoara activitatea, a avut loc la data de 14 noiembrie a anului curent, cand Pop a incercat sa preia gestiunea magazinului si o parte a personalului Donna I.

Desi nu a reusit ce si-a propus, patronul Intact Invest continua sa incerce pe orice cale recuperarea spatiului pe care l-a inchiriat de la Primarie deoarece este constient de faptul ca reprezentantii Donna I au demarat deja procedurile de intrare in legalitate.

Un prim pas l-a constituit inaintarea unui memoriu catre Primaria Cluj-Napoca, in care se prezenta situatia reala a spatiului de pe Eroilor nr. 9 si se cerea inchirierea sau vanzarea acestuia in conditii legale societatii care l-a exploatat in ultimii trei ani.

A urmat apoi actionarea in instanta a Intact Invest, primul termen al procesului urmand sa aiba loc maine. Cu toate acestea, cei de la Intact Invest incearca in continuare sa o intimideze pe Oana Sarbu, proprietara Donna I si pe angajatii acesteia.

Din acest motiv si din cauza presiunilor exercitate de Cosmin Roman, cel desemnat de Pop fara nici un drept legal sef de magazin, o parte a angajatelor Donna I au fost convinse sa renunte la locul de munca. Se pare ca Pop mai pregateste o lovitura, care ar putea afecta serios activitatea magazinului.

Mai precis, acesta nu a mai trimis Donna I facturile de energie electrica spre achitare, pregatind probabil intreruperea acesteia si, in acest mod, paralizarea activitatii magazinului. Patronul Intact Invest continua sa invoce in orice situatie baza legala a colaborarii existente intre cele doua societati si anume cele doua contracte de mandat si de consignatie.

Desi indeplinirea obligatiilor stipulate in aceste contracte a fost demontata de avocatul Donna I prin intermediul unei notificari trimise SC Intact Invest, Dumitru Pop refuza sa accepte acest fapt. Mai mult, acesta se incurca singur in declaratii. Astfel, uneori o numeste pe proprietara Donna I "angajata necivilizata", iar alteori sustine ca aceasta este "asociata" sa.

Potrivit art. 374 din Codul comercial, "Mandatul comercial nu se presupune a fi gratuit". Astfel, conform notificarii intocmite de reprezentantii Donna I, "Din interpretarea acestui text rezulta ca mandatul comercial este un contract cu titlu oneros, in sensul ca mandantul este dator sa plateasca mandatarului o remuneratie pentru faptul ca-i gireaza afacerile".

Singura indatorire pe care Intact Invest a indeplinit-o conform contractului de mandat este aceea de punere la dispozitie a spatiului comercial. Dumitru Pop se bazeaza insa pe relatiile sus-puse pe care si le-a facut cu ajutorul sotiei sale, care lucreaza in cadrul Biroului Unic de la Registrul Comertului.

Contactat telefonic, Dumitru Pop, patronul Intact Invest, a refuzat sa sustina un dialog civilizat cu reporterii nostri, preferand sa aduca tot felul de acuze nefondate cotidianului "Buna Ziua, Ardeal". "Nu este adevarat nimic. Gestiunea magazinului de pe Eroilor este a Intact, nu a Donna I. Dar aceasta tine de relatia dintre mine si Primarie.

Oricum, instanta va decide. Sunteti un ziar de scandal.", a spus Pop. Conform celor declarate de reprezentantii Primariei, nu exista nici o ilegalitate in cazul spatiului de pe Eroilor nr. 9 deoarece intre cele doua societati a intevenit un contract de mandat si un altul de consignatie.

Acestia mai afirma ca Donna I poate participa insa la licitatia pentru achizitionarea respectivului spatiu, desi nu se cunoaste inca data la care va fi organizata o asemenea licitatie.