Inginerii castiga bani de pe urma constructiilor, medicii de pe urma pacientilor scapati cu viata, iar procurorii si tot staful din parchetele galatene fac bani prinzand baietii sau fetele rele: cei care comit diverse furtisaguri si talharii, dar si cei care ucid cu bestialitate.

In arhivele procurilor galateni zac la ora actuala mii de dosare penale, in care multi au ajuns fie la cimitir, fie intr-un pat fara saltea din spatele gratiilor. La capitolul crime, departament destul de dificil, fiecare angajat trebuie sa caute cu lupa orice hartiuta si orice fir de par lasat in urma de ucigas.

Si sa ia in calcul faptul ca ceea ce pare a fi adevrat, la prima vedere, este in realitate cu totul altceva.

Multi dintre criminali considera ca, odata cu savarsirea faptelor, o parte din problemele lor personale vor fi rezolvate. Majoritatea ucigasilor de acest tip sunt persoane inteligente, care au beneficiat de o educatie aleasa, dar exista si indivizi introvertiti, izolati din punct de vedere social.

Procurorii din criminalistica sustin ca ei prezinta un comportament firesc in mijlocul celorlalti si acest fapt ingreuneaza prevenirea actiunilor lor, pentru ca deseori ii face greu de identificat.

In fine o mica parte din ei sufera de boli mintale, insa au o capacitate uimitoare de organizare, rezultata dintr-un rationament lucid. Ajung sa ucida in serie din cauza unei obsesii sau a unor traume suferite in trecut (de obicei in copilarie).

Unii tin chiar si jurnale, in care isi noteaza minutios ideile si actiunile, dar multi se lasa dusi de trairile pe care le au in momentul comiterii crimelor si uita detalii esentiale, care constituie ulterior pistele politistilor si procurorilor.

Intr-o societate in care tehnica a avansat, iar proba eternului detector de minciuni a ajuns sa fie „trecuta" de totii periculosii, aparatele de ultima generatie au ajuns sa fie deseori sprijinul anchetatorilor in cazurile dificile.

Acum, chiar si intr-o crima, ce pare perfecta, un singur fir de par lasat in urma de ucigas poate povesti evenimentele tragice.

Violatorul baietilor putreziti

In anul 2001 numeroase familii galatene au intrat in panica dupa ce cadavrele mai multor baieti, cu varste cuprinse intre opt si noua ani, au fost gasite, in stare avansata de putrefactie, in diferite zone ale orasului.

Atunci aprope toti parintii care aveau copii cu varste sub zece ani isi tineau din scurt odraslele, de teama ca nu cumva ucigasul de baieti sa le inhate. Teama a aparut cand cadavrele a doi baieti de opt si noua ani au fost gasite in conductele termice care treceau prin apropierea scolii generale nr. 13.

Cele doua corpuri zaceau acolo de 4-5 luni. Dupa ce au fost analizate de specialisti s-a constatat ca minorii fusesera obligati sa intretina relatii sexuale anale, inainte de a fi strangulati. Nu a trecut mult dupa macabra descoperire ca un alt baiat de de noua ani avea sa dispara de acasa.

Spre finele anului 2001, cadavrul unui alt baiat de noua ani (al patrulea la numar), diparut de acasa, a fost gasit de politisti in valea orasului, la un camin abandonat. Timp de cateva saptamani, politistii si procurorii s-au aflat in stare de alerta si toata lumea il cauta pe ucigasul-violator.

La scurt timp, la sediul politiei avea sa se prezinte un tanar de 22 de ani, care recunostea toate crimele odioase. Avand constiinta incarcata, Petrica Ciuca incercase sa se sinucida, insa dupa ce tentativa lui esuase, a decis sa meaga si sa se autodenunte.

Reprezentantii departamentului de criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati au afirmat ca pe perioada anchetei, tanarul a decis sa discute doar cu procuruii. Discutiile durau zilnic cam patru ore, timp in care el povestea cu lux de amanunte toate crimele pe care le-a comis.

Cei patru baieti trimisi la cumparaturi de parinti proveneau din familii sarace, dar destul de unite. Petrica ii ademenea cu dulciuri, se retragea in locuri retrase (canalele termice din zone inaccesibile trecatorilor) dupa care isi viola victimele.

Tanarul prefera doar baietii cu varste pana in zece ani, pe care ii obliga sa faca sex anal. Pentru ca totul sa ramana ascuns, el isi batea victimele, dupa ce il satisfaceau si le ucidea prin strangulare.

Cadavrele lor nu erau transportate in alte locuri, deoarece ucigasul era sigur ca ele nu vor fi gasite. De altfel, corpul uneia dintre vicitimele lui nu a mai fost descoperita nicioadata. Foarte calm, Petrica a povestit ca fratele unui fost coleg de scoala a avut cea mai tragica soarta.

A vrut sa se razbune pe fostul coleg, i-a rapit fratele in varsta de noua ani, l-a violat, iar corpul l-a abandonat intr-un canal aflat in spatele Spitalului Militar. Datorita temperaturii foarte ridicate, pielea si carnea cadavrului s-au topit, iar oasele scheletului au fost deversate impreuna cu alte reziduri.

Parintii baiatului nu cred nici in ziua de azi ca si fiul lor a fost victima violatorui si prefera sa il creada disparut.

Profilul ucigasului in serie: Traume in copilarie, razbunare la maturitate

Specialistii in criminalistica, din cadrul parchetului galatean, sustin ca atitudinea tanarului i-a socat si au incercat sa afle motivul pentru care si-a ales victimele din randul minorilor. Asa s-a descoperit ca violatorul suferise mai multe traume in copilarie.

Printre altele, Petrica Ciuca fusese in copilarie violat si supus la perversiuni sexuale pe tren de catre un navetist. El a povestit parintilor ceea ce i se intamplase, dar ei nu l-au crezut sau au preferat sa nu dea importanta unui eveniment, care putea sa ii marcheze si pe ei o perioada de timp.

„De obicei, cei care comit astfel de crime si isi aleg victimele dupa un sablon au avut probleme in trecut. Petrica Ciuca fusese agresat sexual si pentru ca nu isi gasea linistea incerca sa se razbune pentru ceea ce patise.

Selecta diversi baieti, pe care putea sa ii controleze, ii obliga sa faca sex anal, dar nu ii mai lasa in viata, asa cum se intamplase in cazul lui", sustine Virgil Luparu, procuror criminalist la parchetul galatean. Violatorul ucigas a primit in cele din urma o pedeapsa de 24 de ani de inchisoare.

„Macelarul" si carnea de la gunoi

La aproximativ un an dupa crimele viotatorului, procurorii galateni au fost din nou socati. In mai multe containere de gunoi din Galati au fost descoperite, impachetate in pungi, bucati din corpul unui barbat. Prima concluzie a specialistilor a fost aceea ca victima fusese, inainte de a fi transata, supusa unor agresiuni.

Spre deosebire de viotatorul ucigas, care reusea sa isi controleze trairile dupa ce isi ucidea victimele, „macelarul" a intrat in panica. A lasat in urma numeroase indicii, care au usurat munca anchetatorilor, iar prin atitudinea lui a inceput sa fie suspectat de toti cunoscutii.

Asa ca la nici doua saptamani, procurorii galateni aveau sa il prinda pe Grigore Palade, cel care a devenit cunoscut printre criminali cu numele de „macelarul". Victima, care fusese colectata bucatica cu bucatica din containerele de gunoi din oras se numea Costica Ghenea.

Era un barbat fara vreo functie importanta in Galati si fara avere, dar era intretinut de sotia lui, aflata la lucru in Spania. Victima il impumutase pe „macelar" cu o suma foarte mica de bani, din care ii restituise deja o mare parte.

Adunati la un joc de table, Costica Ghenea, „macelarul" si inca un prieten se imbatasera. Dupa ce prietenul plecase sa cumpere niste carne proaspata, o cearta avea sa duca la oribila crima.

Costica i-a reprosat prietenului ca avea sa ii dea o datorie si, aflati sub influenta bauturii, barbatii s-au luat la bataie. Costica s-a enervat, a luat un cutit si l-a amenintat pe macelar.

Acesta nu a stat pe ganduri, i-a smuls cutitul din mana si l-a infipt in corpul victimei, gaurindu-i un plaman, abdomenul, zona pectorala si inima. Costica Ghenea a murit pe loc, dar corpul a ramas in picioare sprijinit de peretele din hol. Desi intrase in panica, „macelarul" a incercat sa mascheze crima.

A incuiat usa (refuzand sa ii raspunda prietenului care se intorsese cu carne proapata de la magazin), a asezat jos cadavrul victimei si a inceput sa il transeze precum un macelar. I-a taiat pe rand picioarele si mainile, i-a sectionat organele genitale si i-a scos organele interne...

Apoi a despartit capul de trunchi si l-a asezat intre doua lighenase, pe care le-a invelit cu mai multe haine. A asezat bucatile de carne in doua pungi de plastic si intr-o valiza, dupa care a incercat sa ascunda toate urmele crimei.

A spalat gresia de pe hol, cada si chiuveta, dar nu a reusit sa inlature urmele de sange de pe pereti. Macelarul a luat o suma de bani din casa ciopartitului si mai multe bijuterii din aur, dupa care a plecat in graba, uitand sa isi ia de pe masuta din hol mai multe documente cu care venise.

Ucigasul a abandonat pungile si valiza in mai multe containere din oras, care aveau sa fie descoperite in scurt timp. Procurorii departamentului de criminalistica au analizat toatre urmele lasate de macelar si dupa ce si-au format un cerc de suspecti, au trecut la anchetarea lor.

Prietenii „macelarului" au povestit cum acesta a parasit orasul imediat dupa ce a comis crima, iar in scurt timp a fost retinut de politie la granita de vest a tarii.

„Bebelusul" cu cocoasa

Un alt inger al mortii, care a incercat in urma cu trei ani sa faca o crima perfecta zace acum dupa gratii... De data acesta insa ucigasul provenea din lumea buna a orasului. Aurica Caua, ajunsese la sapa de lemn.

Pierduse imobilul in care locuia, in urma unor inginerii financiare si impreuna cu fiul ei (asistent medical), locuia in gazda la o batrana. Se pare ca respectiva spera sa ramana cu apartamentul batranei, dupa moartea ei si din acest motiv o ingrijea zilnic.

Proprietara apartamentului avea insa sa puna capat relatiei cu chiriasa ei, dupa ce fusese in vizita la fiica ei, in Canada. Vazandu-se amenintata cu evacuarea, Aurica a asteptat ca fiul ei sa meaga la lucru la spital, pentru a o „aranja" pe batrana.

A sugrumat-o si a bagat-o intr-o valiza mare, pe care a transportat-o intr-o camaruta din casa in care locuise, unde mai avea stranse cateva lucruri. Pentru ca nu putea duce singura valiza, femeia a rugat un domn sa o ajute, spunandu-i ca are in ea mai multe lucruri vechi.

Aurica a pus valiza langa celelalte lucruri, dar dupa cateva zile toti apropiatii au inceput sa o intrebe de soarta batranei. Ca toti criminalii care nu reusesc sa acopere fapta si sa scape de cadavre, femeia a intrat in panica si mers la restaurant. A carat valiza pana la un container, dupa care i-a dat foc.

Procurorii criminalisti spun ca au fost alarmati de mai multi locuitori din zona restaurantului, care identificasera cadavrul carbonizat. Initial insa, anchetatorii au crezut ca este vorba despre un bebelus abandonat de mama lui, deoarece corpul ghemuit al batranei ajunsese sa semene cu cel al unui nou nascut.

„Practic ne-am dat seama ca e vorba despre o persoana in varsta dupa ce cadavrul a fost supus unor examinari medicale, in care s-a constat ca prezenta o cocoasa. S-a facut o corelatie cu batrana disparuta si am mers pe aceasta pista", ne-a declarat Virgil Luparu, procuror criminalist.

Ucigasa a fost in cele din urma identificata de politie si ulterior a fost trimisa in judecata de parchet.

Detectorul de minciuni, trecut de ucigasi

Daca acum 30-40 de ani criminalii care reuseau sa acopere fapta si sa isi trimita anchetatorii pe piste false reuseau deseori sa scape nepedepsiti, in ziua de azi sunt rare cazurile de crime ramase fara autori cunoscuti.

Acest lucru se datoreaza in special tehnologiei avansate cu care angajatii parchetelor din tara au inceput sa lucreze. Asa se face ca celebrul detector de minciuni a fost de mult inlocuit cu alte aparate care sunt capabile sa duca oamenii legii pe piste corecte.

De altfel, chiar specialistii in criminalistica recunosc ca detectorul de minciuni nu mai este atat de temut pentru criminali. Deoarece testul aparatului este trecut cu usurinta de cei care au in CV numeroase fapte penale. „Unul care este la prima fapta este depistat de detectorul de minciuni pentru ca nu isi poate stapani trairile.

Nu poate sa minta si sa creada totodata in ceea ce spune. Dar oamenii care au la activ mai multe fapte rele si care au trecut prin penitenciar trec fara probleme de detectorul de minciuni.

Ajung sa fie obisnuiti cu faptele pe care le fac si cred cu toata convingerea in declaratiile lor false", spune procurorul Virgil Luparu.

In schimb, la parchetele din Galati exista acum aparatura de specialitate, capabila sa identifice amprenta genetica a suspectilor (urme de sange, fire de par, amprentele lasate de degete). „Anumite suprafate sunt unse cu un praf special, dupa care sunt analizate cu o lampa speciala ce functioneaza cu ultraviolete.

Asa s-a procedat in multe cazuri in care pistele erau reduse", ne-a declarat un alt specialist din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati.

Pista specialistului: Criminalii se intorc intotdeauna la locul faptei

Desi nu este considerata o pista demna de luat in seama, detectivii si procurorii sunt atenti, atunci cand fac o ancheta, si la persoanele care vin la locul in care s-a produs o crima.

Din randul persoanelor binevoitoare sa ajute anchetatorii sau pur si simplu a curiosilor au fost descoperiti deseori adevaratii ucigasi. Explicatia specialistilor in criminalistica este simpla. „Criminalii se intorc intotdeauna la locul faptei, pentru a vedea daca politistii si procurorii au dat de urmele lor. Sau pur si simplu din curiozitate", sustine procurorul Virgil Luparu.

Asa s-a intamplat in cazul multor dosare celebre, aflate in lucru la parchetele galatene. Spre exemplu, in dosarul „Miorita", crimalulul care si-a ucis prietenul (cioban laudaros), aruncandu-i cadavrul intr-un canal, s-a oferit sa ii ajute pe procurorii galateni.

El a dorit sa afle care sunt concluziile lor, era curios sa stie cum arata cadavrul fostului prieten si dorea totodata sa ii duca pe anchetatori pe o pista falsa. Metoda nu a dat insa roade, conform surselor din procuratura.

Crime perfecte

In evidenta Parchetului de pe langa Tribunalul Galati se afla insa si mai multe crime, care au ramas cu autor necunoscut. Doua dintre ele sunt destul de cunoscute (prima a fost comisa in Turcia - victimele erau din Galati - iar cealalta intr-o localitate galateana).

Crima din Turcia dateaza de aproximativ 11 ani si este vorba despre doi tineri care au plecat la munca peste hotare, unde au strans mai multi bani. Ei au decis sa se intoarca in tara si i-au anuntat de acest lucru si pe cei la care lucrasera pana atunci.

Cu o zi inainte de a pleca, galatenii au fost ucisi si deposedati de toti banii pentru care au trudit. Surse din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati ne-au declarat ca in acest caz procurorii galateni au avut acces limitat la probele care se gaseau pe teritoriul Turciei.

O alta crima perfecta a avut loc in urma cu 8 ani in comuna galateana Tudor Vladimirescu. In acest caz, victima a fost o femeie care ar fi refuzat sa intretina relatii sexuale cu ucigasul.

Cel din urma a omorat-o in bataie (peretii camerei erau plini de stropi de sange) dar nu a lasat la locul faptei nici o urma. Din acest motiv el nu a fost identificat nici pana in ziua de azi.