BRD Groupe Société Générale a donat Filarmonicii de Stat din Targu Mures un instrument muzical in valoare de 700 de milioane l Initiativa apartine directorului Corneliu Grosu, un obisnuit al salilor de concert l Mecenatul bancherului muresean aduce un suflu de speranta intr-un peisaj cultural dezolant lGestul este celebrat in aceasta seara, printr-un concert extraordinar al Filarmonicii, l Evenimentul reprezinta, potrivit lui Grosu, momentul forte al unui an plin de reusite

Intr-un peisaj cultural caracterizat de lipsuri si indiferenta, gestul BRD Société Générale, care a donat Filarmonicii de Stat Targu Mures un instrument muzical in valoare de 700 de milioane de lei reprezinta un moment exceptional.

Initiativa acestui act de mecenat apartine directorului general al BRD Mures, Corneliu Grosu. Meloman convins, bancherul muresean este un obisnuit al salilor de concerte, fiind la curent cu problemele cu care se confrunta Filarmonica.

Cum lipsa fondurilor necesare pentru realizarea unor montaje sau aducerea unor sefi de orchestra reconoscuti risca sa afecteze calitatea actului artistic, in urma cu patru ani BRD s-a implicat in sustinerea institutiei. La inceput cu materiale consumabile, apoi cu sponsorizari.

In vara acestui an, insa, a devenit stringenta problema lipsei de instrumente, care ar fi putut duce la plecarea unor muzicieni si declasarea Filarmonicii muresene la statutul de orchestra simfonica. In aceasta situatie, in urma unor discutii cu Vasile Cazan, conducatorul Filarmonicii, directorul BRD a decis sa sprijine institutia de cultura.

Situatia a fost initial destul de complicata, pentru ca, asa cum precizeaza Corneliu Grosu, bugetul de sponsorizari al BRD Mures se ridica la 400 de milioane, in conditiile in care pretul intrumentului de care avea cea mai mare nevoie Filarmonica, un fagot, ajungea la 700 de milioane.

Cu toate acestea, prin sprijinul directorului general adjunct al Centralei BRD, Mihai Sorin Popa (desemnat de curand "Bancherul anului 2005"), a fost obtinuta o suplimentare a bugetului, Centrala urmand sa suporte jumatate din costul instrumentului.

Aprobarile pentru depasirea bugetului au venit, potrivit lui Corneliu Grosu, nesperat de repede, la sfarsitul lunii iunie fiind incepute demersurile de achizitionare a fagotului.

Piesa, de productie japoneza, a fost adusa in Romania de catre compania Yamaha, fiind lucrata in intregime manual. Desi pretul ar putea fi explicat prin faptul ca instrumentul are inelele suflate cu foite de aur, Corneliu Grosu ne-a asigurat ca valoarea sa nu sta in acest lucru, ci in calitatea executiei.

Concert de exceptie

In aceasta seara, Orchestra Simfonica a Filarmonicii de Stat Targu Mures va sustine un concert extraordinar prin care doreste sa onoreze gestul BRD. Programul cuprinde lucrari de Astor Pazzola, Ludwig van Beethoven si Claude Debussy, iar la pupitru va sta dirijorul francez Amaury du Closel.

Vedeta concertului va fi, cu siguranta, noul instrument, la care va interpreta fagotistul Dan Dolin. Cel de-al doilea solist im programul din aceasta seara este pianistul Tamas Vesmas, din Noua Zeelanda. Spectacolul va fi transmis in direct de Radio Targui Mures.

Momentul forte al anului

Corneliu Grosu a caracterizat concertul din aceasta seara, printr-un termen muzical, drept "momentul forte al unui an plin de satisfactii". Invitatii la acest eveniment sunt, potrivit directorului BRD, "cei care definesc banca noastra in componenta ei umana. Pentru ca o banca nu trebuie sa fie doar o institutie de intermediere financiara, o societate de afaceri.

Ea are o componenta umana de mare valoare. Suma acestor valori sunt clientii nostri permanenti si viitorii nostri colaboratori". La concert vor asista si angajatii bancii, inclusiv cei din judetul Harghita.

"Este un moment de varf, momentul forte, al implicarii BRD Société Générale Targu Mures in viata cetatii, pentru ca am valorificat absolut toate oportunitatile oferite de Centrala privind sprijinirea evenimentelor academice, stiintifice, culturale, editarea de carti, precum si alte evenimente.

Iar la anul, ca sa il citez pe Patrik Gelin, presedintele BRD, nu ne dorim sa fim banca cea mai mare, dar ne dorim sa fim banca cea mai buna". - Corneliu Grosu, directorul BRD Mures