Pentru prima parte a anului 2006 majoritatea agentilor imobiliari indica o crestere la preturile apartamentelor din blocurile realizate pe vremea comunistilor de 10 procente. Cu toate acestea unii considera ca aceste cresteri, deoarece sunt de natura mai mult psihologica, nu vor rezista la realitatile pietei. Ramane de vazut daca estimarile specialistilor se vor adeveri.

"Din cauza impozitului pe profit s-a remarcat o crestere a preturilor, atat la vanzari cat si la cumparari, care atinge aproape 10% fata de anul trecut. Spre primavara se preconizeaza o crestere si mai mare.

Populatia considera ca trebuie sa cresca pretul pentru a compensa acel impozit pe profit si o fac mai mult din dezinformare", sustine Deszo Zsusza, administrator la firma de imobiliare Edil. In Cluj-Napoca evolutia preturilor in domeniul imobiliar s-a facut in general dupa un tipar diferit de cel din restul tarii.

Ieftinirile preconizate pentru anul acesta in alte orase s-au produs in Cluj in urma cu doi ani odata cu investitiile mari in domeniul construtiilor private.

Anul trecut datorita faptulului ca au crescut numarul de firme private, focalizate pe construcirea de apartamente noi si care au inceput sa faca concurenta blocurilor vechi, s-a produs un fenomen de scadere, dar in anul 2006 se pare ca din nou lucrurile se vor schimba. Scumpirile la materiale, la manopera sau la transporturi au generat o crestere la preturile de vanzare.

In cazul preturilor unui apartament intr-un bloc privat nou, preturile depind foarte mult de valoarea terenurilor, fiind construite pe suprafete de pamant in propietate personala. In 2005 cresterile au avut o evolutie importanta la mijlocul anului, dupa admiterile la facultati, odata cu cresterea chiriilor generata de noul flux de studenti.

Deoarece multe persoane si-au indreptat atentia spre cumpararea unei locuinte, pretul acestora a crescut semnificativ.

Unii specialisti considera insa ca previziunile pentru anul acesta nu sunt atat de sumbre si ca va exista un moment in care se va crea un blocaj al pietei care ar putea genera o reviziuire a modului in care se apreciaza valoarea apartamentelor de bloc. Cresterea preturilor datorita impozitului pe profit este insa o realitate deocamdata.

"Cresterea preturilor este mai mult psihologica deoarece lumea isi inchipuie ca va plati mai mult dupa tranzactie. Sper sa se revina la normalitate deoarece preturile inalte sunt prea mari pentru ce suporta piata, chiar si la nivel European", sustine Lazar Gabor, director la agentia A1 Imobili.

Se pare ca este inevitabil ca preturile la apartamentele din blocurile cosntruite inainte de 1989 sa scada. Slaba calitate a acestor constructii si suprafetele mici ale apartamentelor nu pot justifica sumele mari cerute la cumparare. De asemenea, constructia de blocuri private va continua sa reprezinte un competitor puternic pentru blocurile vechi.

In tranzactionarea unui apartament propietarii tind sa exploateze fiecare motiv pentru o crestere semnificativa a pretului. Daca pentru anul acesta justificarea a reprezentat-o impozitul pe profit, la sfarsitul anului se preconizeaza o crestere de preturi datorita integrarii Romaniei.

Problema esentiala ramane faptul ca in continuare propietarii de apartamente stabilesc pretul pietei fara a avea o motivatie clara, cu substrat economic. In majoritatea cazurilor cresterile sunt motivate prin factori psiholologici si din dorinta continua de a valorifica proprietatile cu un profit cat mai substantial.

Pe de alta parte, vestile referitoare la cresterea notei de plata, cauzata si de faptul ca incepand cu anul viitor se vor sista subventionarile din partea Guvernului, au provocat o reducere a interesului cumparatorilor pentru locuintele cu trei sau patru camere.

Piata imobiliara va fi probabil afectata de catre aceste discutii motiv pentru care pe viitor se asteapta o redirectionare a preferintelor catre garsoniere sau apartamente cu doua camere.

Se estimeaza ca pretul acestor tipuri de locuinte sa creasca mai mult ceea ce nu inseamna ca ar putea sa se inregistreze scaderi de preturi la apartamentele cu mai mult de doua camere. Dupa cum s-a putut observa si in trecut, preturile acestora pot, in cel mai fericit caz, sa stagneze o anumita perioada sau sa inregistreze o crestere mai usoara.

Firmele din domeniul imobiliar nu au o pozitie uniforma in legatura cu acest fenomen. Se pare ca unii specialisti considera ca numarul mai mare de persoane care locuiesc intr-un apartament cu mai mult de doua camere ar putea compensa cresterea valorica a energiei termice. "si pana acum preturile la caldura au fost peste posibilitatile persoanelor cu venituri medii.

Nu credem ca cererea pietei se va redirectiona spre garsoniere sau apartamente cu doua camere insa poate interveni factorul psihologic. In domeniul imobiliar zvonurile influenteaza foarte mult piata. Escaladarea preferintelor spre o anumita tendinta se poate face foarte rapid", sustine Dezso Zsusza, administrator la firma de imobiliare Edil.

Cu toate acestea se poate observa ca cererea pentru apartamentele cu patru camere incepe sa scada concomitent cu pretul la apartamentele cu trei camere, chiar daca cererea pentru acest tip de imobile este inca relativ medie. Pe langa factorul determinat de nivelul cheltuielilor mai exista si cel al preturilor.

Costul unui apartament cu patru camere este extrem de ridicat, in raport cu vechimea si suprafata acestuia.

Pentru a preveni, incepand cu anul viitor, efectele cresterii la cheltuielile de intretinere a unui apartament, administratia clujeana va incerca masuri de refacere a izolatiei termice a blocurilor. De asemenea, pentru viitor imobilele vor fi catalogate dupa standarde de calitate a izolatiei termice, ceea ce va influenta pretul acestora pe piata.

Primaria din Cluj-Napoca impreuna cu regia termica a municipiului au prezentat in premiera un proiect pregatit in decursul ultimelor luni prin care se va incerca reabilitarea termica a unui numar de aproximativ 1700 de blocuri racordate la regia termica, incepand cu anul viitor.

La blocurile realizate intre anii 1950 si 1985 se vor face o serie de lucrari care vor include izolarea peretilor exteriori ai blocurilor cu polistiren expandat dupa modelul existent in Germania precum si schimbarea ferestrelor si usilor si folosirea geamurilor termopane