Sub paravanul unui „inocent" si educativ concurs scolar se ascunde o afacere de proportii

Firma organizatoare a „Olimpiadelor cunoasterii" incaseaza miliarde de lei anual, fara sa elibereze chitante fiscale

Si in judetul Bihor, sute de elevi ai scolilor generale si liceelor ingrasa conturile lui Nuica&Co

Afacere de… familie

Potrivit informatiilor de pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii, proiectul „Olimpiadele cunoasterii" isi propune „organizarea si desfasurarea de jocuri si concursuri scolare". Concursul se desfasoara simultan la nivel national, in doua etape corespunzatoare celor doua semestre.

Aparent, concursul este organizat pentru „recompensarea" elevilor participanti si a profesorilor implicati.

Inscrierea elevilor la concurs se face prin intermediul unui „organizator scolar" (parinte sau cadru didactic), prin achitarea sumei de 7 lei (70.000 lei vechi) pentru fiecare proba, suma care, conform organizatorilor, „va constitui fondul de premiere, fondul de ajutorare a copiilor sinistrati si acoperirea cheltuielilor de organizare".

Disciplinele de concurs sunt matematica, limba romana si limba engleza.

Principalii profitori ai afacerii sunt maharii asociatiei „Olimpicii cunoasterii" din Bucuresti. Presedintele asociatiei este un anume Raducu Cezar Nuica.

Cu ajutorul unor programe de cautare pe Internet, am descoperit ca musiu Nuica este craiovean si are o firma, Nuica&Co SNC, inregistrata pe strada Vasile Alecsandri din Craiova, care este membra a ANOD (Asociatia Generala a Operatorilor pentru Dezinsectie, Deratizare, Dezinfectie, Tratamente Fitosanitare si a Distribuitorilor de Utilaje,

Echipamente si Substante Specifice din Romania). Ce are deratizarea cu invatamantul, ne-ar putea spune doar cei are l-au ajutat sa scoata bani pe seama copiilor nostri!

Asociatia „Olimpicii cunoasterii" a fost inregistrata sub nr. 45/ 09.09.2005 in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor, la adresa Craiova, str. Emanoil Chinezu, Bl. H3, Sc. 1, Ap. 8; si in Bucuresti, la C.P. 47, O.P. 68.

Pe langa presedintele Nuica Raducu Cezar, din conducerea asociatiei mai fac parte Joitoiu Ivona Angela (vicepresedinte), Nuica Daniela si Apostol Lavinia. Avand in vedere ca doi membri ai familiei Nuica sunt in conducerea asociatiei, aceasta miroase tot mai mult a afacere de familie. Dar una extrem de profitabila!

Taxa pe prostie, fara chitanta!

Dupa cum ne-au declarat mai multi elevi de la liceele oradene, profesorii de matematica, engleza si limba romana ii indeamna sa participe in numar cat mai mare la concursul „Olimpiadele cunoasterii". Dupa cum am mai amintit, „taxa de participare" este de 70.000 lei.

Exista insa un „amanunt" care ar trebui sa atraga atentia Garzii Financiare si care dovedeste ca asa-zisul concurs este, in fapt, o afacere extrem de profitabila pentru Cezar Nuica&C

„In multe clase, participa mai mult de jumatate dintre elevi.

Platim taxa de participare de 70.000 lei, primim pliantele, care includ o mini-mapa cu subiectele de concurs, o asa-zisa diploma de participare si suntem trecuti pe un tabel, dar nu ni se da nici o chitanta", ne-au declarat elevii cu care am stat de vorba si care ne-au pus la dispozitie o mapa pentru concursul la matematica.

Desi chiar pe prima pagina a pliantului cu subiectele concursului la matematica este mentionat site-ul Asociatiei „Olimpicii cunoasterii", acesta nu poate fi accesat. Am reusit sa accesam, pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, tot proiectul concursului.

Conform instructiunilor referitoare la participarea la concurs, „inscrierea elevilor la fiecare proba se face prin achitarea sumei de 7 lei (RON - n.n.) prin intermediul organizatorului pe clasa (parinte, invatator, profesor).

Acesta va retine suma de 1 leu (zece mii lei vechi - n.n.)/elev/proba, necesara pentru organizarea, mediatizarea concursului in clasa si comunicare cu asociatia (altfel spus, „comisionul" cadrelor didactice - n.n.).

La nivel de scoala, inscrierea se face centralizat, de catre un organizator pe scoala, ce va avea si rolul de a confirma inscrierile catre organizator in momentul expedierii.

Acesta va retine 1 leu/elev/proba, pentru acoperirea cheltuielilor telefonice, postale, mediatizarea concursului in scoala (alt comision, care se imparte intre profesori si directorii de scoli - n.n.). Diferenta de 5 lei/elev/proba va fi expediata pe adresa Asociatiei Olimpicii Cunoasterii (O.P 68, C.P 47, Sector 1, Bucuresti)".

Nicaieri nu se specifica modul in care se incaseaza banii aferenti taxei de participare, bani pentru care, conform legislatiei financiar-fiscale, ar trebui sa se elibereze o chitanta. Insa, dupa cum am aratat, nu se elibereaza nici o chitanta. Ceea ce este un caz cat se poate de clar de evaziune fiscala!

Inspectoratul Scolar, in ofsaid!

In Romania sunt cateva sute de mii de elevi in clasele I-VIII. Daca numai un sfert dintre acestia participa la o singura proba a concursului „Olimpicii Cunoasterii", rezulta cateva miliarde de lei.

Scazand valoarea premiilor si celelalte cheltuieli, ramane o suma considerabila, pentru care smecherii de la asociatia-fantoma „Olimpicii cunoasterii" au tiparit niste exercitii pe niste pliante si le-au expediat scolilor din toata tara, asteptand apoi sa curga banii.

Fiind vorba de o asociatie non-profit, aceasta nu plateste impozite, astfel ca nu are obligatii fata de bugetul de stat.

Dupa cum ne-au declarat unele cadre didactice, toti cei implicati primesc comisioane si „stimulente" din partea organizatorilor.

Cu toate ca, dupa cum am aratat, concursul este avizat de Ministerul Educatiei si Cercetarii si la el au participat, in faza I, sute, daca nu chiar mii de elevi din judet (exemple: Liceul „Onisifor Ghibu", Colegiul „Emanuil Gojdu", Scoala „Dimitrie Cantemir", etc.), purtatorul de cuvant, al Inspectoratului Scolar Judetean Bihor,

Dumitru Negrean, a declarat initial ca institutia pe care o reprezinta nu are nimic de-a face cu concursul „Olimpiadele cunoasterii", dar, la scurt timp, ne-a oferit unele amanunte despre cum se deruleaza „afacerea" in scolile din Bihor.

„Nu pot sa va spun foarte multe despre acest concurs, pentru ca este unul national, care nu necesita supraveghere sau aprobare din partea Ministerului Educatiei sau al inspectoratelor scolare. Este un concurs liber, asemanator cu «Cangurul».

Am primit, intr-adevar, un comunicat prin care suntem instiintati de desfasurarea concursului si la noi in judet. Inspectorul de matematica, domnul Gheorghe Tirla, ne-a comunicat ca stie despre «Olimpiadele cunoasterii», care se desfasoara la disciplinele matematica, romana si limba engleza.

Profesorii din scoli decid daca doresc sau nu sa intre cu elevii in concurs. Despre taxa de participare, care se percepe de la elevi, stim ca este de 70.000 lei vechi, din care 50.000 lei reprezinta costul formularului de concurs. Restul de 20.000 lei ii retine profesorul organizator.

Mie mi se pare absolut firesc ca aceasta suma nesemnificativa sa fie retinute de catre profesorii care isi dedica timpul liber acestui scop. Chitante pentru sumele incasate nu se emit, pentru ca profesorii aduna banii pe formulare, iar acestea sosesc prin posta.

Deci, este logic ca banii ajung acolo unde trebuie, daca nu ar fi asa elevii nu ar primi formularele. Totul mi se pare pe cat se poate de clar si in ordine", este de parere purtatorul de cuvant al ISJ Bihor.

Tema de casa pentru Garda Financiara

Contactat telefonic, directorul Colegiului Mihai Eminescu sustine ca, din cate stie el, elevii de la aceasta unitate scolara nu au participat la concursul „Olimpiadele cunoasterii".

Insa, directoarea Scolii „Dimitrie Cantemir" a recunoscut ca, la aceasta scoala, concursul s-a desfasurat la matematica, iar formularele au fost trimise deja la Bucuresti, la organizatori.

Referitor la banii incasati, directoarea a recunoscut ca o parte intra in buzunarele profesorilor care se ocupa de organizarea concursului la nivel de scoala, restul fiind „taxa perceputa pentru formulare".

Nu avem o situatie exacta a participarii la concursul „Olimpiadele cunoasterii", dar, dupa parerea noastra, Inspectoratul Scolar Judetean Bihor ar trebui sa aiba, avand in vedere faptul ca este un concurs autorizat de minister.

Iar pe purtatorul de cuvant al institutiei il sfatuim sa citeasca putina legislatie fiscala. Legislatie care spune ca pentru orice suma de bani incasata se elibereaza chitanta. In caz contrar, fapta se cheama evaziune fiscala. Sa speram ca aude si Garda Financiara!