Grupul consilierilor majoritari din Reghin a pierdut procesul intentat de G8, privind utilizarea imprumutului de 150 de miliarde de lei, contractat prin BRD l Cu toate ca dosarul nu era inca solutionat de instanta, Executivul a utilizat deja cateva miliarde de lei din suma imprumutata, pentru repararea unor strazi l Un nou scandal este pe cale de a izbucni in Consiliul Local.

In toamna anului trecut, consilierii din Reghin au hotarat accesarea unui imprumut prin BRD, in valoare de 150 miliarde de lei. Ulterior, urma sa fie aprobata documentatia obiectivelor de investitii de interes local. In randul consilierilor, au aparut, insa, dispute legate de utilizarea respectivului imprumut.

Conform intentiilor primariei, sustinute si de catre grupul majoritar UDMR- PNL, suma respectiva trebuia sa fie investita in strazi, inclusiv in repararea a doua drumuri nationale - DN 15 si DN 16.

In schimb, cei opt consilieri care au semnat protocolul au sustinut ideea de a se investi in canalizare, pe motiv ca lucrarile la aceste obiective sunt mai durabile, spre deosebire de strazi, care se deterioreaza rapid si au o garantie de numai trei ani.

Cei opt consilieri au arguemntat in favoarea investitiilor in lucrari mai durabile, intrucat respectivul imprumut va afecta si bugetele locale viitoare, iar scandeta lunara este de 2 miliarde de lei.

Potrivit unor consilieri din grupul opozant, pentru repararea celor doua drumuri nationale care trec prin municipiu s-ar utiliza peste 80 % din totalul de imprumut, adica 110 miliarde de lei.

"Drumurile nationale ce trec prin municipii trebuie intretinute din bugetul local, insa in orice moment poate sa apara o hotarare de guvern care sa redea aceste drumuri Agentiei Nationala a Drumurilor.

Daca am folosi acest imprumut pentru reabilitarea celor doua DN, am consuma peste 100 de miliarde de lei intrucat este vorba de lucrari majore, de frezare, asternere de covor asfaltic si amenajarea de rigole. Ori noi suntem inca un municipiu fara canalizare.

Sunt strazi importante, Viilor, Horea, Balcescu, Porumbeilor fara canalizare, iar canalul Morii si alte paraie sunt de fapt niste scurgeri de deseuri menajere", a fost de parere consilierul local PRM Anton Gheorghe.

Politica pe drumuri

Disputele au avut insa si conotatii politice, intrucat promisiunile din campania electorala aduceau presiuni in plus. Probabil ca reghinenii isi aduc aminte ca atat tabara UDMR, cat si liberalii au promis strazi fara gropi.

Cu totii au lasat canalizarea in plan secund din punct de vedere al prioritatilor, in timp ce celelalte partide propuneau lucrari de infrastructura.

In timp ce pentru accesarea imprumutului ambele tabere au votat pozitiv, in privinta obiectivelor de investitie, trecute sub forma unui alt proiect de hotarare, s-a obtinut votul a doar 2/3 din consilieri, cu majoritate simpla. Totusi, executivul a validat hotararea, context in care grupul consilierilor din opozitie a apelat la instanta.

"Am fost desemnat de consilierii din G8 sa prezint punctul nostru de vedere in instanta. Hotararea privind obiectivele de investitie s-a aplicat de catre executiv, desi nu a avut votul a 2/3 din consilieri. Este deci o folosire ilegala a fondurilor.

Din suma imprumutata s-au alocat deja miliarde de lei pentru reparatia unor strazi din municipiu. Noi nu am contestat imprumutul, doar planul de investitii. Marti am fost anuntati ca am castigat procesul, intrucat hotararea nu era valida fara votul favorabil a 2/3.

Asa ca va trebui sa luam o noua hotarare in aceasta privinta", a declarat consilierul PSD Mircea Ungureanu. Urmeaza ca, in aceste zile, consilierii sa primeasca in scris hotararea instantei, prin care se anuleaza proiectul de hotarare privind planul de investitii.

Pana in prezent, Executivul a platit suma de 17 miliarde de lei pentru reabilitarea drumului din cartierul Unirii, fonduri alocate ilegal intrucat procesul era inca pe rol.

De asemenea, in bugetul anului 2006, ce urmeaza sa fie votat de Consiliul Local, sunt prevazute fonduri pentru reabilitarea celor doua drumuri nationale, precum si alte strazi, doua prevederi care, cu siguranta, vor isca controverse in randul celor doua tabere.

Vom reveni.

Contactat telefonic, primarul Nagy Andras a refuzat sa faca declaratii, afirmand ca nu este dispus sa discute cu nimeni si ca este plecat din localitate.

"Inca nu am aflat de aceasta hotarare. Eu stiam ca au renuntat la proces. Dar daca e asa, atunci greseala este a secretarului, intrucat atunci noi am intrebat de cate voturi este nevoie si el a spus ca ajunge majoritatea simpla.

Corect ar fi sa stam jos si sa ne confruntam, sa luam o hotarare finala. Oricum, aveam in intentie sa purtam discutii. Ideea ar fi ca pe strada pe care intram sa facem toate lucrarile, de la infrastructura si pana la drumuri, sa nu innebunim reghinenii cu santiere pentru fiecare lucrare."

Aszalos Gavril, consilier UDMR