Pensionarea mai mult sau mai putin fortata a lui Ioan Alexandrescu, care va fi lasat "la vatra" in curand, creeaza multe nopti albe aghiotantilor fostului director de la Clubul Sportiv Crisul Oradea, administratorul actual al bazei.

Mai ales pentru ca, cei care stiu despre matrapazlacurile oamenilor postati de Alexandrescu in posturi cheie, au cam inceput sa vorbeasca.

GAZETA a aflat ca directorul de la CS Crisul nu a fost deloc strain despre banii negri care s-au facut la Sala sporturilor si ca avea tot interesul sa tolereze afacerile la negru ale angajatilor sai. Cel mai important pion din ecuatie este Florin Petrila, administratorul Salii Sporturilor "Antonio Alexe".

Dar, pe langa vorbele care au inceput sa se auda tot mai mult prin targ, o alta durere de cap o reprezinta viitoarea administratie a salii. Aducatoare de venituri suplimentare, actuala conducere nu ar vrea sa lase sala pe mainile oricui.

Fost sofer al clubului Crisul Oradea inca din 1995, Florin Petrila a profitat de debarcarea lui Gabriel Haragus, seful bazei sportive din aceea vreme. Uns sef in vara lui 2003, Petrila s-a trezit peste noapte paznic peste un adevarat stup cu miere - Sala Sporturilor.

Baiat tanar si respectuos, Florin a reusit repede sa intre pe sub pielea directorului de la Crisul. Darnic cu cei care stiu ce inseamna "respectul", Ioan Alexandrescu nu i-a ramas dator. Prima miscare pe care a facut-o a fost aceea de a schimba denumirea noii functii a lui Florin Petrila.

Daca pana atunci cel care avea grija de Sala Sporturilor se numea sef baza sportiva, de la venirea lui Petrila, functia pe statul de plata a devenit cea de administrator. O data cu numirea pe post, noul director nu a mai iesit din cuvantul lui Alexandrescu.

Numai ca respectul lui Petrila pentru seful de la CS Crisul a crescut invers proportional cu lipsa de respect fata de personalul de la sala. Femeile de serviciu, electricianul sau ceilalti muncitori devenisera brusc prea mici pentru a mai putea emite pretentii.

Suparati ca, brusc nu au mai fost bagati in seama, cei sase angajati ai clasei "de jos" au facut front comun impotriva lui Petrila. Au stat, au adunat si au asteptat momentul potrivit pentru a da in vileag o parte din matrapazlacurile facute de seful lor.

Mai precis, au "stat la cutie" pana cand au auzit ca Alexandrescu pleaca de la club. Momwent cand Petrila ramanea fara "tatal protector".

"Ia bani fara chitanta"

Cele mai multe acuzatii tin de faptul ca actualul administrator ia bani pentru chiria salii, dar ii baga in buzunar. "Aici, se joaca fotbal in fiecare zi", spune electricianul Constantin Toca. "Sala este libera foarte rar.

Zilnic, chiar si sambata ori duminica vin grupuri peste grupuri si se inghesuie sa prinda loc pentru cate-un meci de fotbal in sala. Chiria pe ora este de un milion si doua sute de mii de lei. Eu nu am vazut niciodata ca Petrila sa taie vreo chitanta", acuza omul.

Un simplu calcul aritmetic estimativ arata ca, daca sala ar fi inchiriata doar cinci ore din zi pe "ochi frumosi", administratorul acesteia incaseaza nu mai putin de sase milioane de lei zilnic. Fara sa stie si fara sa carteasca nimeni. Bani pe care ii imparte, dupa ce-si face partea.

Cum in sala joaca nu doar oradenii de rand, ci si echipe din cadrul mai multor structuri ale statului, este cam clar de ce lui Alexandrescu nu-i prea e teama ca-l va lua cineva la intrebari...

"Marea majoritate a celor care joaca fotbal la noi au contracte pe firme. Tariful de 1,2 milioane de lei este stabilit de Agentia Nationala pentru Sport. Pe planificare, sunt foarte putini", spune in replica Florin Petrila.

In acelasi ton cu omul lui de baza de la Sala Sporturilor, Ioan Alexandrescu sustine ca "tot timpul s-au facut speculatii pe marginea Salii Sporturilor". Si contrazice total spusele angajatilor de rand ai bazei sportive care au vazut multe. "Sunt zvonuri nefondate.

Intr-adevar, diferenta intre venituri si cheltuieli este pe plus, dar nu este chiar atat de mare pe cat s-ar crede. De exemplu, potrivit documentelor, in anul 2005, veniturile au fost cu aproximativ 67 de milioane de lei mai mari decat cheltuielile. Ar trebui sa privim lucrurile bune.

Sa stiti ca nationala de handbal a venit la Oradea si pentru faptul ca tarifele noastre sunt mici. Am perceput o chirie de doar 300 de mii de lei pe ora. Gheorghe Tadici, antrenorul vicecampioanei mondiale mi-a spus ca la el la Zalau nu este lasat sa foloseasca sala pentru o astfel de suma modica", mai zice Alexandrescu.

Risipa

O alta problema la Sala "Antonio Alexe" o reprezinta caldura, dupa cumspun angajatii. "Se risipesc in mod nejustificat bani cu apa. Cu toate astea, in sala, mai tot timpul este rece. Se putea ca returul de la incalzirea salii sa fie folosit pentru incalzirea apei rece de la dusuri.

Dar n-a fost asa si s-a pus contra-curent pentru apa calda. Nu se stie cat se consuma la apa calda", spune electricianul salii.

"Am auzit ca clubul are cheltuieli foarte mari cu caldura, dar eu nu pot sa ma pronunt. Noi platim consumul de grade. Daca ei ne livreaza 100 de grade, noi platim diferenta intre cat vine pe tur si cat iese pe retur", se apara Florin Petrila.

Alexandrescu are si aici un raspuns gata pregatit si nu e de mirare ca arunca pisica in ograda vecinului. "Cheltuielile lunare cu sala sunt de aproximativ 180-200 de milioane de lei. Temperatura este de multe ori scazuta, dar nu noi suntem de vina pentru acest fapt. De vina este punctul termic din Iosia.

Ni s-a garantat insa ca pana la urma, acesta va avea eficienta scontata", spune directorul CS Crisul Oradea.

O alta poveste tin de vanzarea fierului vechi. "A fost vandut fier vechi in iarna lui 2005 in valoare de aproximativ 30 de milioane de lei, dar nu s-a facut nici o chitanta", mai spune electricianul Toca. "Intr-adevar s-a vandut fier vechi, dar in nici un caz in valoare de 30 de milioane de lei", zice Petrila.

La clubul Crisul exista o chitanta in suma de un milion si doua sute de mii de lei in ceea ce priveste vanzarea de fier vechi, care dateaza din 17 iunie 2004, nu din iarna lui 2005.

Cielo la scara

Chiar daca clubul beneficia de un microbuz de 8+1 locuri si o Dacie, conducerea a gasit de cuviinta sa cumpere o masina noua. Cu alte cuvinte, in loc sa investeasca aproximativ 50 de milioane de lei in reparatia masinilor s-a cumparat un Cielo de aproape 500 de milioane de lei. Pe care il foloseste Petrila.

"Au cumparat masina noua, pe care o foloseste tot timpul seful salii. Nu stiu cand a fost folosita in interesul salii", acuza Toca. "Decizia cumpararii masinii nu imi apartine, si ca atare nu ma consider raspunzator.

Ceea ce pot sa va spun este ca exista o cota de 150 de litri pe luna pentru combustibil", se apara Petrila. "Masina este a clubului Crisul. Eu, personal nu am nevoie de ea. O foloseste Florin in interes de serviciu", spune Alexandrescu.

Un alt aspect interesant il reprezinta faptul ca femeile de serviciu sunt nevoite sa vina cu manusi si cu detergent de acasa pentru a asigura curatenia in sala. Chiar daca veniturile depasesc cu mult cheltuielile, nu s-au gasit bani pentru detergentul necesar pentru intretinerea salii.

"Nu ni s-au cumparat manusi", recunoaste cu jumatate de gura doamna Eva, care nu a dorit sa iasa in fata. "La mine nu s-a plans nimeni. Nu este nimic adevarat", spune Florin Petrila. "Problema Salii Sporturilor suscita de ani de zile comentarii. Au existat si exista grupuri de interese.

Sunt zvonuri care sunt lipsite de orice temei", zice viitorul… fost director sexagenar al clubului Crisul. "Nu sunt vinovat cu nimic. Dimpotriva, cred ca anul 2005 a fost cel mai bun din ultimii 10 ani de zile.

Nivelul de folosinta a crescut prin primovarea echipelor de handbal si de baschet", concluzioneaza Florin Petrila, care a demontat cu migala fiecare acuza care i-a fost adusa.

Interesu’ poarta fesu’

Conducerea clubului Crisul nu vrea sa lase cu una cu doua din maini adminstrarea salii oradene.

Si, cum zilele lui Alexandrescu sunt numarate la sefia clubului, iar relatiile personale dezvoltate de acesta nu e clar ca le va lasa "mostenire" viitoarei conduceri a clubului, pastrarea dreptului de administrare asupra Salii Sporturilor a devenit obiectivul number one a celor de la Crisul.

Ticluiala dateaza din urma cu doi ani si a fost pusa la cale, se spune, impreuna cu cateva "capete luminate" bine situate prin Administrativul si Executivul local.

Numai ca si cealalta tabara, respectiv Primaria Oradea, n-a stat in expectativa si a luat haturile in maini pentru obtinerea transferarii dreptului de proprietate asupra Salii Sporturilor de la ministerul Tineretului si Sporturilor in favoarea municipalitatii oradene si obtinerea dreptului de

administrare. Asa se explica Hotararea Consiliului Local Oradea din septembrie 2004, unde se spune:

" Art. 1. Se aproba trecerea cu titlu gratuit a Salii Sporturilor, din proprietate publica a Statului Roman si administrarea Ministerului Tineretului si Sportului – CS Crisul Oradea, in proprietatea publica a municipiului Oradea si administrarea Consiliului Local Oradea.

Art. 2. Se aproba transmiterea in folosinta cu titlu gratuit catre CS Crisul, a imobilului situat in Oradea pe strada A. Cazaban

Art. 3. Consiliul Local al municipiului Oradea va pastra destinatia actuala a Salii Sporturilor si va aproba efectuarea lucrarilor de modernizare necesare".

Primaria Oradea intentioneaza sa extinda gradul de functionalitate al Salii Sporturilor prin transformarea acestuia intr-un edificiu social-sportiv de talie europeana

Transferarea Salii Sporturilor in proprietatea Primariei este o chestiune de timp insa aprobarea din partea ministerului Tineretului si Sportului inca se lasa asteptata. Iar cei de la CS Crisul fac acum cam tot ce le sta in putinta sa impiedice asta.

Pentru ca li s-ar lua de sub bot borcanul de miere din care au lins atatia ani. Iar frica cea mai mare tine de pensionarea lui Alexandrescu. Cei de la Crisul sunt ingroziti doar la gandul ca se vor trezi si fara "spatele" omni-influentului "tatuc", si fara Sala Sporturilor.

N-au gasit nimic

Chiar daca gurile rele spun multe despre gestionarea defectuoasa a veniturilor si cheltuielilor la clubul Crisul, Curtea de Conturi Bihor nu a descoperit nimic in neregula.

"Analizand calitatea activitatii publice realizate de CS Crisul Oradea din punct de vedere al economicitatii, urmarind realizarea masurii in care s-a asigurat minimizarea costurilor in conditiile in care au fost respectate, se constata ca achizitiile au fost necesare si s-au efectuat cu respectarea reglementarilor legale", este scris intr-un raport al Curtii de Conturi Bihor.