Mai exact, este vorba despre fise de evaluare care au fost impartite directorilor liberali de la fiecare serviciu public aflat in subordinea prefecturii. Daca respectivul director a indepartat un membru PSD dintr-o functie de decizie la nivelul institutiei primeste 10 puncte.

In situatia rezilierii sau incetarii contractelor pentru servicii sau lucrari cu firme apropiate PSD, cel evaluat va lua 20 puncte de contract reziliat. La criteriul "angajarea membrilor PNL", se acorda 5 puncte pe membru angajat, iar daca acesta ocupa o functie de decizie in institutia respectiva, directorului evaluat i se acorda punctaj dublu.

Desi incalca flagrant legea, activitatea politica in institutii fiind interzisa, directorii recunoscand si ei acest lucru, autoevaluarea totusi a fost facuta. Daca anumiti directori declara cate puncte au acumulat- ce-i drept, cu gura intredeschisa- altii spun ca nu au primit nici o fisa de evaluare, dar ca, sunt totusi evaluate pentru aparitiile in presa.

Politizarea exacerbata a activitatii este recunoscuta, cu jumatate de gura, de unii directori. Printre acestia, seful Directiei Agricole Mehedinti, Stefan Raceanu.

"Ca sa scurtam treaba, punctajul meu final a fost de 118. Din cate stie eu, toate institutiile fac treaba asta. Totusi, inainte de a difuza ceva despre treaba asta, mai bine vorbiti la partid"

La randul sau, presedintele PNL Mehedinti, Liviu Mazilu, recunoaste existenta acestor fise de evaluare, dar crede ca ele au rolul de a imbunatati activitatea directorilor liberali. Aflat de doar patru luni la conducerea filialei judetene a PNL, Mazilu incearca sa minimalize scandalul, luand totul asupra filialei din Mehedinti.

Mazilu spune ca este o decizie luata la nivel local si nu una venita de la centru. Acesta contrazice chiar si ceea ce este scris in fisele distribuite printer membrii PNL.

Contactat telefonic, acesta a declarat: "Chestiunea nu este de a face un clasament, ci de a corecta anumite lucruri, refertor la imaginea publica a directorilor, pentru ca s-a constatat ca exista sefi de institutii care care au o activitate buna, dar a caror actrivitate nu este cunoscuta", a declarat presedintele Mazilu.

"Prin aceste fise se presupune imbunatatirea activitatii directorului, nu este vorba de a face politica in institutii" precizeaza acesta.

La o zi dupa izbucnirea scandalului, PNL Mehedinti a dat publicitatii un comunicat care nu face altceva decat sa reitereze afirmatiile facute de Liviu Mazilu.

Prefectul judetului, Lazar Madaras, cel care raspunde de activitatea institutiilor deconcetrate, nu si-a revenit, inca, dupa ce, saptamana trecuta a lesinat la sedinta de bilant a MAI si nu a putut fi contactat pentru a vedea daca si el a tinut cont de aceste evaluari, mai ales ca in ultimul timp au fost fortate unele schimbari din functii, relatate de presa centrala.

In schimb, vicepresedintele PSD Mehedinti, Alexandru Balanescu, spune ca documentul scos la iveala de presa este o dovada clara a faptului ca reprezentantii actualei puteri au ca unic scop haituirea membrilor PSD. "Aceste fise sunt o dovada clara.

Cei de la PNL se comporta asa cum s-au comportat comunistii cu ceva timp in urma, cand prin metode asemanatoare au scapat de tot ceea ce insemna intelectualitate si oameni de cultura" precizeaza acesta.

Scandalul ar putea sa ia amploare, daca se vor confirma si informatiile conform carora, la PD, evaluarea s-ar face si in functie de planul realizat la bugetul partidului.