Pe coridoarele politice, membrii PSD rad si zic& "Ce nu am reusit noi sa facem cu PSD, adica reforma, face Basescu cu DNA-ul (sau cum s-o mai chema el – n.r.)".

In fiecare zi in PSD se mai intampla cate ceva, se mai afla ca un membru marcant al partidului este chemat la Parchet, se mai petrece cate o rebeliune ca cea de la PSD Bucuresti, mai scoate Geoana cate o perla politica, se mai enerveaza Tatuka pe proprietarii romani si uite asa se spune ca PSD face opozitie.

Social-democratii in frunte cu Mircea Geoana au inceput si un tur al Romaniei, un fel de caravana, fara tombola si haz, prin organizatiile de partid care se va finaliza cam la sfarsitul anului.

Geoana are planuri marete, se pare, si anume de a ramane presedintele PSD pana in 2007 macar, atunci cand ar trebui sa aiba loc Congresul de alegere a presedintelui formatiunii.

Asa cum spuneam, surprizele se tin lant la PSD. Este un lucru insa care nu tine nici de soarta, nici de experienta slaba in politica a lui Mircea Geoana.

In timp ce caravana PSD-ista se va chinui sa ajunga in toate organizatiile de partid, pe la PSD, in "filiala" Ardeal, se unelteste un plan& congres extraordinar in prima parte a anului si inlocuirea lui Mircea Geoana.

Planul de decapitare a formatiunii pesediste a inceput cu Adrian Nastase, care, indiferent de viitorul sau juridic, din punct de vedere politic, este aproape terminat. Presedintele Camerei Deputatilor a intrat intr-o belea de neimaginat, din care se pare nimeni nu are interesul sa il scoata, fie ca este vorba despre adversarii politici, fie de camarazii de partid.

PSD este in prezent un partid fara presedinte. Mircea Geoana a reusit sa se strecoare printre taberele social-democrate si sa incerce sa se identifice cu postura de lider al partidului, cel putin pentru public. In partid, Geoana nu a reusit sa faca nimic din ceea ce a anuntat la preluarea mandatului de presedinte PSD.

Fostul diplomat a intrat in cardasii care mai de care mai intortocheate, s-a aliat pentru putere si a lovit la comanda in anumiti colegi de partid in loc sa faca reforma, sa spele imaginea PSD, sa atace Guvernul sI sa promoveze tinerii.

Pe rand, fara inghesuiala

Informatii care au aparut dispersate in presa din ultima perioada incearca sa acrediteze ideea ca dupa Adrian Nastase si alti social-democrati vor fi invitatI la Parchet. Ar fi vorba despre Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc, pe langa alti PSD-isti mai putin importanti ca functii.

Se pare insa ca Mitrea are toate sansele sa treaca neobservat de Parchet (sau doar cu cateva drumuri la institutia lui Ilie Botos), in timp ce Viorel Hrebenciuc se scalda in ape tulburi, desI la bursa zvonurilor politice se vor-beste despre o oarecare intelegere intre reprezentantul PSD si Palatul Cotroceni.

PSD+PD=FSN=Love

In ceea ce priveste planurile de congres extraordinar creionate de anumiti social-democrati, se pare ca evenimentul este planuit sa aiba loc in prima jumatate a acestui an, cam cand expira si termenul acordat de PD liberalilor pentru a se gandi la propunerea fuziunii.

Din ce in ce mai multi socialdemocratI lanseaza ideea unei schimbari la varful partidului, vorbind despre inlo-cuirea lui Geoana cu Ioan Rus.

Deocamdata, liderul PSD-istilor ardeleni nu este perceput de toti colegii sai de partid ca un potential presedinte, insa are cateva atuuri care atarna destul de greu.

Rus este foarte priceput la jocuri politice, fapt care s-a vazut si la Congresul PSD din 2005 cand Iliescu a pierdut in fata lui Geoana, calitate de care ar putea sa se foloseasca la maximum la un eventual congres la care ar dori sa fie ales ca presedinte.

Apoi, este de notorietate faptul ca Rus impartaseste o prietenie veche cu Vasile Blaga, ministrul de Interne, democratul preferat al lui Traian Basescu, dar si cu Emil Boc si alti reprezentanti PD, lucru care i-ar putea fi extrem de favorabil.

Aceiasi reprezentanti PSD care vorbesc despre acest plan atrag atentia asupra faptului ca PSD risca sa devina un partid cu o cota constanta de 18-20 la suta, adica vesnic in opozitie, cu un presedinte mai arogant decat Nastase si mai portocaliu decat Geoana.