Cozmin Gusa este un veritabil maidanez politic, cu o plimbare postrevolutionara PSD - PD - PIN * Asa cum GAZETA v-a informat, Gusa urmeaza sa se intoarca la matca, adica la PSD * Maidanezul urmeaza sa fie arma antiBoc la alegerile locale din 2008 * Deocamdata, singura activitate notabila a lui Gusa este cea

din Parlament * La acest capitol, maidanezul politic este insa un mare chiulangiu

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a luat, saptamana trecuta, nota de absentele nemotivate ale unor deputati de la sedintele in plen sau in comisii din luna noiembrie 2005, acestia urmand sa fie sanctionati cu retinere din indemnizatiile lunare de sedinta.

Chiulangiii sunt: Aurelian Pavelescu, Cozmin Gusa, Dan Grigore, Lavinia Sandru, Liviu Almasan, Danut Liga si Corneliu Ciontu. Cei sapte sunt fara apartenenta la un grup parlamentar, ceea ce explica faptul ca absentele lor au ramas nemotivate.

Ciudatenii mioritice

In primul rand, trebuie mentionata aberatia sistemului politic romanesc, numita "parlamentar fara apartenenta politica". Un om mai mult sau mai putin politic ajunge in Parlament fiind ales de populatie pe listele unui partid politic. El nu ajunge parlamentar candidand in nume propriu, ci, la "gramada", pe o lista.

Astfel, el este trimis in Parlament ca fiind reprezentantul partidului X. In aceste conditii, in care, in fond, electoratul nu i-a dat lui votul, ci partidului, normal ar fi ca pe perioada mandatului alesul sa ramana la acelasi partid. Daca nu, drum bun, la revedere. Ce sa mai vorbim de cazul in care alesul devine "fara apartenenta!".

Ne intrebam oare acesti parlamentari fara apartenenta politica ce doctrina si ce linie politica reprezinta ei si cum voteaza? Dupa cum bate vantul sau dupa cum le dicteaza interesul? Ori, poate ca in functie de cheful cu care s-au trezit in ziua respectiva.

Oricum, daca exista "parlamentari fara apartenenta politica", un fel de caini fara stapan, asteptam sa apara si hingherii politici, o institutie care sa castreze - politic bineinteles - "parlamentarii fara apartenenta politica".

CV de deputat

Sa trecem insa peste aceste comentarii si sa vedem cu ce se ocupa vajnicul nostru politician numit Cozmin Gusa. Acesta a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr. 42 Bucuresti, pe listele Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD si a fost validat ca si deputat la 17 decembrie 2004.

Apoi, in februarie 2005 si-a dat demisia din PD - sau asa cum GAZETA v-a informat a fost inlaturat din PD - si a devenit "independent". Gusa face parte din Comisia permanenta pentru buget, finante si banci, dar membrii comisiei nu i-au prea vazut ochisorii la sedinte.

In ceea ce priveste activitatea parlamentara a lui Gusa, aceasta este extrem de vasta: "Luari de cuvant in plen in 5 sedinte, propuneri legislative initiate: 8". Si atat. Declaratii politice sau intrebari si interpelari, nimic! Avand in vedere ca este in capul listei de chiulangii, nu ne mai mira nimic.

Vorbe-n vant

In ceea ce priveste cele noua luari de cuvant ale lui Gusa, luari de cuvant care au avut loc in cinci sedinte, acestea sunt echivalente cu zero, ele fiind simple informari si, cu o exceptie, nicidecum luari de cuvant pertinente.

Asta fara a mai pune la socoteala ca din sedinta din 1 februarie 2005, nimeni nu i-a mai auzit glasciorul lui Gusa de la tribuna Camerei Deputatilor. Barfele din "tribune" nu se pun. Asta, bineinteles in eventualitatea ca deputatul Gusa a fost "in tribune".

Gusa a luat de doua ori cuvantul in sedinta Camerei Deputatilor din 1 februarie 2005 - alegerea vicepresedintilor, secretarilor si chestorilor Camerei Deputatilor si informare privind demisia domnului Adriean Videanu, Circumscriptia electorala nr.

36 Teleorman, din calitatea de deputat - in sedinta din 22 decembrie 2004 - informare privind demisia doamnei Saftoiu Ana Adriana, Circumscriptia electorala nr.

42 Bucuresti, din calitatea de deputat si aprobarea componentei numerice a comisiilor permanente - in sedinta Camerei Deputatilor din 21 decembrie 2004 - alegerea vicepresedintilor, secretarilor si chestorilor Camerei Deputatilor, in sedinta Camerei Deputatilor din 20 decembrie 2004 - depunerea juramantului de

credinta fata de tara si popor de catre deputati si in sedinta Camerei Deputatilor din 13 decembrie 2004 - Constituirea si desemnarea conducerii grupurilor parlamentare si aprobarea componentei Comisiei de validare. Toate acestea au fost insa simple citiri de liste.

Singura interventie pertinenta a lui Gusa a fost cea din 13 decembrie 2004 (o tempora, o mori…) referitoare la alegerea presedintelui Camerei. Iat-o in intregime:

"Nu putem sa votam un principiu. Acest vot este secret si asta este conditia pe care noi o cerem astazi pentru executarea procedurii de vot. Nu se poate vota un principiu de vot.

Domnule presedinte, sunteti presedintele unui birou permanent provizoriu si aveti raspunderea sa va consultati cu membrii dumneavoastra si sa impuneti aceasta cutuma asa cum este ea, nu cum s-a obisnuit in Parlamentul Romaniei. (Proteste).

Domnule presedinte, Stimati colegi, Am observat o situatie extrem de speciala si diferita fata de inceputul acestei zile, care din punctul nostru de vedere reclama consultari, anume: am observat o suspiciune foarte mare la nivelul grupurilor parlamentare PRM, PSD si PUR in legatura cu voturile propriilor membri. (Rasete).

Din acest punct de vedere cerem pauza 30 de minute pentru consultari si va vom prezenta dupa 30 de minute punctul nostru de vedere… Vreau sa va informez, stimati colegi, ca n-a existat absolut nici o unanimitate si nici un acord al liderilor de grup.

Domnul Bolcas, chiar daca este un vechi parlamentar, ii apreciez varsta, dar nu neaparat deciziile pe care le ia! In conditiile in care nu se va asigura secretizarea votului, noi nu suntem de acord cu participarea la un asemenea vot si va rugam frumos, in regulamentele Camerei Deputatilor si in Constitutie, sa gasiti o procedura legala pentru ca sa nu blocam acest proces!".

Gusa "Play Back"

La capitolul propuneri legislative initiate, Gusa se mandreste cu opt asemenea initiative: propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.

303/2004 privind Statutul magistratilor, propunere legislativa privind interzicerea accesului la demnitati si functii publice, pentru o perioada determinata, a persoanelor care au facut parte din nomenclatura comunista - "Legea Antinomenclatura", propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii 51/1991 privind

siguranta nationala a Romaniei, propunere legislativa pentru modificarea art. 148 alin. 1 lit.

h) din Codul de procedura penala, propunere legislativa privind informarea publicului spectator asupra modalitatii de interpretare "play-back" de catre solistii vocali in timpul spectacolelor, propunere legislativa privind informarea publicului spectator asupra modalitatii de interpretare "play-back" de catre solistii vocali in timpul

spectacolelor, propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 238/2004 - Legea petrolului si propunere legislativa pentru completarea Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, modificata si completata prin Legea nr. 241/2003 si Legea nr. 528/2004. Prima propunere a fost retrasa de initiator, restul aflandu-se la Comisii. Toate propunerile au fost initiate in cursul anului trecut.

Si aici punem punct prezentarii activitatii parlamentare a celui care vrea sa fie primarul Clujului. Nu de alta, dar aceasta a fost intreaga activitate a chiulangiului Gusa.