Una dintre cele mai importante afaceri cu bani publici pornita in Cluj in ultimii ani este pe cale sa se extinda * Cel de-al treilea parc industrial al Clujului, Tetarom III, va fi construit in Floresti, pe o suprafata de 120 de hectare * Terenul ales pentru Tetarom a fost solicitat de catre o firma italiana in vederea construirii unui circuit de Formula 1.

De cel de-al treilea parc industrial sunt deja interesate mai mult de 50 de firme, printre care si un concern multinational ce doreste 60 de hectare din parc * Consiliul Local al comunei Floresti a adoptat o hotarare de consiliu prin care se asociaza cu Consiliul Judetean Cluj in vederea construirii parcului industrial Tetarom III

Locatia terenului a fost tinuta secreta pana in momentul in care a fost stabilita exact si s-a luat hotararea de asociere cu Consiliul Local al comunei Floresti.

Secretomania a fost provocata de situatia de la Tetarom II unde, dupa ce agentiile imobiliare au aflat ca societatea americana Emerson a semnat contractul cu Tetarom, pretul terenurilor a explodat. Numai viabilizarea terenului ce va fi ocupat de Tetarom III va costa Consiliul Judetean Cluj peste 15 milioane de euro.

De 3 ori Tetarom

Construirea primului parc "Tetarom" a fost finantata de Uniunea Europeana prin programul Phare, valoarea proiectului fiind de 6,4 milioane de euro. Parcul Industrial Tetarom I de pe Taietura Turcului ocupa 19,4 hectare, restul terenului pana la 50 ha fiind rezervat pentru o dezvoltare ulterioara.

Suprafata construibila a parcului este disponibila pentru concesionare pentru o perioada de maxim 49 de ani.

Principalele industrii vizate sunt cele apartinand sectorului de "tehnologii avansate" (dezvoltare software, retele de calculatoare, fabricarea de componente hardware etc.) Administrarea Tetarom I se realizeaza de catre SC Tetarom SA, societate privata al carei actionar principal este Consiliul Judetean (CJ) Cluj, in proprietatea sa aflandu-se si terenul.

Tetarom este o abreviere de la Transilvania Echipamente si Tehnologii Avansate produse in Romania. Consiliul judetean a reusit sa concesioneze intreaga suprafata a parcului industrial "Tetarom I", cu noua ani inaintea termenului-limita fixat de Uniunea Europeana.

Investitia totala contractata pentru parcul Tetarom I este de peste 115 milioane de euro.

In iarna anului trecut au fost finalizate lucrarile de infrastructura a Parcului Industrial Cluj Tetarom I si tot atunci au fost demarate lucrarile la Parcul Tetarom II, din zona Bulevardului Muncii, parc industrial care a fost in intregime cumparat de liderul mondial in industria motoarelor electrice, firma americana Emerson.

Aceasta a anuntat o investitie de 75 milioane de euro la Cluj. Terenul de la Tetarom II a facut obiectul unui imens scandal de presa. Acolo ar fi urmat sa fie construita o fabrica a companiei franceze "Montupet", unul dintre furnizorii concernului "Renault", care ar fi urmat sa lucreze cu Uzinele "Dacia-Renault" din Pitesti.

Investitorii au fost nemultumiti insa de pretul prea mare cerut pentru teren de catre CJ si au decis in cele din urma sa isi construiasca fabrica in Bulgaria, unde administratia locala le-a oferit terenul gratis.

Tetarom sau Formula 1

Cum terenurile din primele doua parcuri industriale au fost concesionate in totalitate, Consiliul Judetean a trecut la construirea unui al treilea - Tetarom III. A fost identificat un teren in Comuna Floresti cu o suprafata de 280 de hectare.

"Parcul se va intinde pe 120 de hectare, iar in cel mai scurt timp vom incepe demersurile legale pentru obtinerea statutului de parc industrial", a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara. Initial, primarul din Floresti, Ioachim Vancea, a declarat ca vrea sa organizeze o licitatie pentru acest teren.

Vancea a declarat ca o firma italiana a trimis un fax Primariei comunei Floresti prin care se arata interesata de terenul respectiv in vederea realizarii unui circuit de Formula 1. "Nu mai tin minte exact numele firmei, ne-au trimis doar un fax prin care ni se comunica interesul pentru teren in vederea construirii autodromului.

Daca o sa ni se trimita o oferta concreta, vom vedea" ne-a declarat primarul comunei Floresti.

Nicoara a trimis o scrisoare de intentie catre Consiliul Local al comunei Floresti, iar consilierii locali au luat decizia de a se asocia cu Consiliul Judetean Cluj in vederea construirii parcului Tetarom III. "Deocamdata am luat doar hotararea de asociere. Clauzele de asociere nu au fost stabilite" ne-a declarat Ioachim Vancea.

Cine stie, poate daca italienii vor veni cu o oferta interesanta, primarul din Floresti se va razgandi si va lasa cu ochii in soare Tetaromul.

Oricum, construirea unui circuit de F1 pare a fi, pe de-o parte, o ideee fantezista, intrucat in zona infrastructura adiacenta necesara unui asemenea proiect este inexistenta, dar, pe de alta parte, pare a fi o idee buna, avand in vedere ca nu departe de acel loc va trece celebra autostrada si se va construi la fel de celebrul stadion european.

Nu este exclus ca intreaga poveste sa fie insa doar o incercare de blocare a terenului respectiv.

Inghesuiala la Tetarom III

In ceea ce priveste societatile care s-au aratat interesate de cel de-al treilea parc industrial, presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, ne-a declarat ca sunt mai mult de 50 de firme care doresc sa investeasca in Tetarom III.

De noul parc Nicoara spune ca este interesat un concern multinational dispus sa investeasca 200 de milioane de euro. Presedintele CJ nu vrea insa sa divulge numele concernului. "Ne aflam inca in stadiul de negociere si nu vreau sa se afle despre cine este vorba".

GAZETA a aflat insa ca pe lista de asteptari se afla cel putin cinci mari firme, care nu mai au nevoie de nici un fel de prezentare: Nokia, Iveco, Volvo, Bosh si Electrolux. Oricum, cu o asemenea cerere, in curand vom asista la demarea celui de-al patrulea parc industrial la Cluj-Napoca.

Parcurile industriale functioneaza in baza Ordonantei nr. 65 din 30 august 2001 - privind constituirea si functionarea parcurilor industriale - act aprobat in baza Legii nr. 490/2002.

Actul normativ in discutie defineste parcul industrial ca fiind "o zona delimitata, in care se desfasoara activitati economice, de cercetare stiintifica si/sau de dezvoltare tehnologica in vederea valorificarii potentialului uman si material al zonei.

Parcul industrial este administrat de o societate comerciala care detine titlul de parc industrial.

Constituirea si functionarea parcului industrial se bazeaza pe asocierea si/sau colaborarea dintre autoritatile administratiei publice centrale si locale, agentii economici, unitatile de invatamant superior, institutele de cercetare - dezvoltare si/sau alti parteneri".

In ceea ce priveste terenul aferent parcului industrial, acesta trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii: are acces la drum national sau european; are, de regula, o suprafata de cel putin 10 hectare; se afla in proprietatea sau in folosinta, pe cel putin 30 de ani, a societatii comerciale care solicita titlul de parc industrial; este liber de orice sarcini si nu face obiectul unor litigii in curs de solutionare la instantele judecatoresti cu privire la situatia lui juridica.

Titlul de parc industrial poate fi obtinut de o societate comerciala, persoana juridica romana, avand exclusiv ca obiect de activitate administrarea parcurilor industriale. Titlul de parc industrial este valabil pe durata, in perimetrul si in conditiile stabilite prin ordinul ministrului.

Parcurile industriale beneficiaza potrivit legii de trei mari facilitati, si anume: scutirea de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinatiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial, pentru societatea-administrator care detine titlul de parc industrial; deducerea din profitul impozabil a unei cote de 20% din valoarea investitiilor realizate in parcul industrial, dupa data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, pentru agentii economici care realizeaza astfel de investitii in constructii pentru transportul si distributia energiei electrice, a energiei termice, a gazelor naturale si a apei, deducerea calculandu-se in luna in care se realizeaza punerea in functiune a investitiei, prin inscrierea acesteia la sumele deductibile prevazute in declaratia de impunere; in situatia in care se realizeaza pierdere fiscala, aceasta se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani; amanarea pe perioada de realizare a investitiei respective, pana la punerea in functiune a parcului industrial, potrivit reglementarilor in vigoare, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare datei de punere in functiune a parcului industrial, a platii taxei pe valoarea adaugata pentru materialele si echipamentele necesare realizarii sistemului de utilitati din interiorul parcului, precum si a conexiunilor parcului la magistralele sau la retelele existente de utilitati, la furnizorii acestora si amanarea dreptului de deducere a respectivei taxe pe valoarea adaugata pana la aceeasi data la agentii economici care realizeaza investitia.